Timrå iTimrå 4 2022

I huvudet på

Stefan Andersson

Text Dag Jonzon Foto Kenneth Zetterlund

Ny kyrkoherde i Timrå församling

Vem är Stefan Andersson?
– Jag är en snart 55-årig trebarnspappa, gift med hustru Helena sedan 30 år och husse till irländska varghunden Ciara. I februari 2022 installerades jag av biskopen som ny kyrkoherde för Timrå församling. För 19 år sen var jag, under ett knappt år, skolpräst i Timrå och ansvarig för In Between när det var ungdomsgård. Där fanns två replokaler, musikscen och vi ordnade musikfestivaler. Scenen och en replokal finns fortfarande kvar!

Vad lockade dig tillbaka till Timrå?
— Jag känner att jag vill bygga kyrka och utveckla församlingen, men prästbristen har gjort att det strategiska arbetet fått vänta. Jag har hittills behövts mer för vardagliga prästinsatser. Nu har vi lyckats rekrytera en erfaren präst, Jean Luc Martin, till församlingen. Han väljer att lämna Stockholm för Timrå och arbeta med oss. Det är så glädjande och ger mig möjlighet att hitta nya vägar framåt för församlingen.

Språkstudier för ukrainska flyktingar?
— Vi har fått statliga pengar för att bidra till att ukrainska flyktingar ska känna sig inkluderade i samhället. Vi har gjort utflykter till Järvzoo och Technichus. Nu har vi hittat ett nytt samarbete med Mittuniversitet med språkundervisning i svenska som andraspråk. Tillsammans med pedagogen Ella Strzelecka från Mittuniversitet och Yana Krokmahl, samordnaren för ukrainska familjer i Region Västernorrland, samlas ukrainare i kommunens lokaler på Terminalvägen för att lära sig svenska. Samtidigt är vi aktiva på Pangea med språkcafé och studier. Min ambition är att församlingen kan vidareutveckla samarbetet tillsammans med kommunen och universitet inom kort. I språkgruppen finns två matematiklärare och flera andra högutbildade akademiker, som behöver erövra ett nytt språk för att kunna jobba här.

Din ledarstil?
— Jag är lyhörd och samtidigt en problemlösare. Vill tänka utanför boxen. Inte alltid så lätt i en 2000-årig organisation. Jag vill att kyrkan ska vara en viktig social plats för människor. In Between är en livlina för många ensamma människor med möjlighet till gemenskap med vänner. Det finns också plats för existentiella frågor och tid att samtala med präst eller diakoner. Det tragiska förmodade mordet på Liselott i höst har gjort att många haft behov att mötas och kyrkan har även tillsammans med familjen kunnat bjuda in till minnesstund i Timrå kyrka.

Den röd-vita kyrkan, vad är det?
— Jag sa i min predikan när biskopen tog emot mig som ny kyrkoherde att det gäller att knyta an till de sammanhang som finns och är viktiga i Timrå. Här är det Anton Lander och Lill-Strimma som folk bryr sig om. Inte Augustinus, Tomas av Aquino eller Martin Luther. Jag inspirerades av en Netflixserie om mitt engelska favoritlag Sunderland. Det allra första avsnittet börjar i kyrkan och prästen lyfter in fotbollen i gudstjänsten. Den nya säsongen ska börja. Det är det jag funderar på. Hur kan vi hitta vägar till hockeyns teologi i Timrå? Det gäller att tänka nytt och hur vi kan göra en kyrka som är aktuell för dagens timråbor.

Du har sagt att du fått en speciell diagnos som kallas skenande hjärna. Vad är det?
– Det är väl att alltför många ideér poppar upp, alltför ofta. Konsten blir att skilja ut vad som är bra ideér. Min avsikt är att stanna i Timrå församling och tillsammans med kommunen utveckla de bästa idéerna i ett samarbete för alla timråbors bästa.
Samtidigt står vi inför en stor omorganisation där 12 pastorat och församlingar ska bli 2 i Medelpad. Så vårt nya pastorat i vår del av landskapet kommer ledas av en kyrkoherde i stället för fem kyrkoherdar. Vem det blir vet vi den 1 januari 2025 när den nya organisationen är på plats.

Artikeln publicerades i iTimrå 4 2022 på sidan 21