Reportage iTimrå 3 2021

Jag & min bil

Silverpilen

Text & foto Anders Eliasson

Hon är 67 år och fick vänta länge innan hon blev ägare till sin drömbil. Bilintresset har dock funnits där länge, och som motorprofil i en i övrigt mansdominerad värld har hon stuckit ut.
Möt Gunn-Marie Solander boende i Bergeforsen som alltid gillat bilar, fast det är bara ett märke som gäller nuförtiden: Porsche!

Men först, alla kallar dig Gumman?
– Ja, det har hängt med sen barndomen, men inte bilintresset, det var ingen i min familj som höll på med bilar. Det är sjävförvållat! En dag när jag var 14 år såg jag den vackraste av bilar stå ute på stan, en Porsche 911. Det var ju så en bil skulle se ut, jag blev förälskad.
En 911 Carrera hade då 1968 nästan samma grundutseende som idag 53 år senare. Gummans Porsche är av årsmodell 2003 och den strömlinjeformade mjuka karossen smeker vinden när den lägger kilometrarna bakom sig.

Var det därför du valde just en sån?
– Delvis, den är ju såååå snygg, och själva körupplevelsen och ljudet! Det är fyra olika typer av motorljud beroende på vilken hastighet du kör i. Den spinner som en sovande katt när du kör i 70, och när du axar hörs djupt nere i motorutrymmet ett dovt morrande som avslöjar att det finns oanade krafter redo att släppas lösa. Det är en totalupplevelse!

Lika mycket som hon tycker om att köra fort, njuter hon av att en varm sommarkväll köra långsamt och nercabbat. Du hör fåglarna, känner vinden och ser himlen. Hon beskriver det nästan som en religiös upplevelse.
Hennes bilintresse slumrade några år efter det första mötet med den ultimata sportbilen, men väcktes senare av en slump.
– Det var i 25-årsåldern under sista året på sjuksköterskeutbildningen jag fick ett uppdrag att vara i ambulansen under Vårdkasrallyt i Härnösand. Jag gillade atmosfären och alla härliga människor som höll på med rally, och det ena ledde till det andra så jag började köra folkrace med en gammal Saab. Intresset höll i sig och fortsatte med kurser via Bilsportförbundet.
Så Gumman blev med tiden både depåchef, tävlingsledare och har dömt i SM-tävlingar och ses emellanåt även på tävlingar som sjuksköterska. När hon inte kör själv förstås.
– Jag blev kvar i bilvärlden och har alltid gillat att köra med snabba bilar på banor. Drömmen har hela tiden varit att äga en egen Porsche liknande den jag såg som 14-åring. Men det är först på senare tid jag fått råd. En sån här bil är svåruppnåelig när man är ung, och den är dyr i försäkring för en ung person.

Vad kostar den? En fråga man gärna ställer till en sportbilsägare (men sällan får svar.) En Porsche i gott skick kan du få för 50 000 berättar Gumman, och uppåt finns inga andra gränser än plånboken. Så man får spara ett bra tag och prioritera bort annat om man har den drömmen.
– Jag är pensionerad sjuksköterska och det här är mitt största intresse. För åtta år sedan fick jag höra om en begagnad 911 Carrera i jättefint skick som gått 10 tusen mil. Sedan jag köpte den har jag kört 2000 mil på åtta år. Min sambo Håkan delar mitt bilintresse (Han har en Cayman GT4:a) och vi har båda ett stort nätverk med porschefrälsta kompisar som är duktiga på motorer som gärna hjälper till om det skulle behövas (det kan kosta flera månadslöner med service på en märkesverkstad.)
Baksidan på hennes bil berättar lite mer, fast det är information bara de invigda förstår. Ovanför avgasröret står ”Tuning chip” vilket avslöjar att motorn är betydligt mer vässad än andra fabriksbilar av samma märke. Ett emblem på registreringsskylten visar vilket nummer hon har i Porscheklubben Sverige, och en liten krumelur talar om för den invigde att hon ofta befinner sig på Mittsverigebanan och skrynklar asfalt. Små detaljer som talar om att den som ligger före dig har ett varmt hjärta för sin bil.
– Det är ovanligt i en mansdominerad sportbilvärld när en äldre kvinna kommer och kör en nercabbad Porsche, så folk höjer på ögonbrynen, varför gör dom det? Det vet ju alla att tjejer kör bättre än killar säger Gumman och skrattar!

Att både hon och maken har det här bilmärket som största intresse råder det ingen tvekan om i hemmet, här finns små modeller av Porschar i vitrinskåpet, på väggarna tavlor med läckra motiv där bilmärket har en framträdande plats. På golvet under vardagsrumsbordet ligger en dvärgschnauzer lystrande till namnet Butzi.
– Ferdinand Alexander Porsche är namnet på formgivaren och designern av 911:an
Han var sonson till Porsches grundare och kallades allmänt Butzi och han var förövrigt lika skäggig som vår hund!

Gunn-Marie Solander

ÅLDER: 67 år.
FAMILJ: Dotter och maken Håkan Solander och
hunden Butzi
BOR: Bergeforsen.

Porsche 911 Carrera

Årsmodell 2003
Sex växlar
Hästkrafter: 320 i original
(chippet ger 20 till, och ett sjujäkla drag!)
I Gummans ägo sedan 2013
12 000 mil

Artikeln publicerades i iTimrå 3 2021 på sidan 12