Krönikor iTimrå 3 2021

Plötsligt händer det eller när man får oväntat besök

Text Dag Jonzon

Du är en överlevare, sa Ers Majestät Konungen till Zulmai Khan Hotak när de möttes under kungaparets besök i Timrå och Västernorrland. När man hör om dina upplevelser i Afghanistan förstår man att du är en överlevare, som även klarat av Coronapandemin som restaurangägare i Timrå.
Det är så det är.
Helt plötsligt krymper världen framför oss. Från Frankrike kom släkten Bernadotte och från Afghanistan kom Zulmai som driver restaurangen Namos på Torget i Timrå sedan 2015. Sverige blev Bernadotteättens kungarike och lilla Timrå blev det nya hemmet för Zulmai.
Han är uppväxt i södra Afghanistan, i Kandahar, en stad med närmare en halv miljon invånare och som nämns i världens alla nyhetssändningar efter talibanernas återkomst och USA:s reträtt i sommar.

Zulmais resa är en påminnelse om världen i Timrå och Timrå i världen. Efter skolgång blev han tolk åt amerikanska soldater tack vare sina engelskkunskaper. Det var dock inget som uppskattades av talibanerna. Efter några år blev det omöjligt vara kvar. Han fick lämna familjen för att sätta sig i säkerhet och fortsätta försörja dem. 2008 beviljades han asyl i Sverige. Resten är, som Kungen konstaterade, en överlevares historia och vill du höra mer kan du ju testa en lunch på Namos och öppna fönstret mot världen.

”Höstmånens röda kastrull” har börjat visa sig, nu när mörkret faller snabbt. Det är en rad som alltid kommer till mig på hösten, när jag blickar upp mot en månbelyst stjärnklar natt­himmel. Det är ett citat från Erik Axel Karlfedts dikt Sång efter skördeanden, dvs skördetiden och som vi läste i skolan tillsammans med andra svenska diktare som Stagnelius, Tegnér, Erik ­Gustaf Geijer och Verner von Heidenstam.
Jag undrar vad dagens skolbarn kommer citera när de tittar ut över himlavalvet och minns sin skolgång? Inte lär det vara en höstmåne som påminner om en nyputsad botten på en kopparkastrull. Kanske en satellit på väg till den röda planeten Mars med en kines ombord.

Om ett år är det val och Göran Persson efterlyser politiker som talar om konst, litteratur, poesi och kulturens kraft som resonansbotten för ett meningsfullt liv och utvecklat samhälle.
Hans lite romantiska efterlysning påminner om Karlfeldts egen Fridolin som är stark, som är fin och talar med bönder på bönders sätt och med lärde män på latin.
Språket är ju vårt sätt att förstå varandra och det gör vi bäst när vi lyssnar, samtalar och ­reflekterar. Något att önska även i den kommunpolitiska valrörelsen vi har framför oss.

När Kungen mötte Tomas Byberg, vd på Byberg & Nordin, fick han höra att företaget har 400 busschaufförer och många av dem är utrikesfödda. Ett hinder att ta sig förbi är svårigheten att lära sig svenska språket och det gör att några kuggas när de ska ta busskort.
Men, sa Kungen: Tala inte med chauffören under färd”. Så står det ju när man kliver ombord.

Allt går med elektricitet, elektriskt det är det bästa jag vet, sjöng Tage Danielsson.
Samma visa sjunger nu näringslivsutvecklarna, när kampen står om 3000 nya jobb på en batterifabrik lokaliserad i Torsboda. Dags damma av Strandstadskonceptet igen med 9 000 nya bostäder i Söråker?
Och apropå andra storslagna planer som gjort comeback, så fick mannen bakom tillkomsten av Y:et, tidigare kommunalrådet Kenneth Westberg, vara med om att uppleva återinvigningen av båda sina omtalade politiska projekt, Y:et och Midlanda konsthall, nu med nytt namn Artyria.

Drottning Silvia var också nyfiken på Y:et och bad att få gå in i hjärtat av den färgrika, monumentala skulpturen.
– Man åker ju bara förbi, så det är intressant att få se på nära håll, vilket alltså Säpo tillät, utanför det strikt planerade programmet. Så kunde också fotografen Anne-Marie Stålgren få berätta om sin terränggående rullator Ninja och lämna över den egenproducerade fotoboken ” Mitt Söråker”.

Själv väntar jag på att få dyka ner i Timrå kommuns största investering någonsin. Den nya simhallen som jag hoppas ska hjälpa mig att hålla formen de kommande åren
Ibland känns Timrå likt ett amerikanskt campusområde. En hel idrottsstad, nåbar från E:4:an och lättillgänglig för ungdomar. Ny Padel-hall, Inomhushall för vinterträning i fotboll, NHK-arenan för elit och åtminstone en viss bredd på skridskor. ­Fotboll och Friidrott utomhus på Grytan. Och längre in bågskytte, el-ljusspår och Korpens egen lokal.
Idrotts- och företagsklimatet är gott. Nu får vi hoppas på politiker som skapar Norrlands bästa kulturklimat i Timrå och kanske citerar en vacker dikt under valrörelsen.
Nu när vi får träffas igen – utan restriktioner.

Ps. Men vi fortsätter väl att tvätta händerna och hålla avstånd…:)

Artikeln publicerades i iTimrå 3 2021 på sidan 7