Reportage iTimrå 1 2020

ÅRETS TIMRÅBO

Plikten framför allt

Text & foto Anders Eliasson

Märta Rönngren älskar sitt Ljustorp och värnar sin hembygd. Hon har arbetat inom hembygdsföreningen i 30 år, men säger själv att hon trivs bäst i skymundan.
Nu får hon ändå stå i rampljuset – som Årets Timråbo 2019.

På 68 meters höjd över havet med utsikt över Ljustorps nejder kan Årets Timråbo Märta Rönngren se ut över den plats där hon bott i 54 år. Här i Öppom har hon bott med sin man Lars-Axel och de har tillsammans sett tre barn växa upp på gården. Tre barnbarn har tillkommit med åren, och en hel del kor har mjölkats på gården under de 40 år som paret hade en besättning mjölkkor.
– Vi hade 20 kor och lika många ungdjur, så man hade jobb varenda dag berättar Märta.
Idag har en av sönerna tagit över lantbruket och en mindre besättning köttdjur finns på gården.
– Trakten har brukats av människor hur länge som helst. I grannbyn Hamre har man funnit stenyxor, berättar Märta.
Och det finns ett stort intresse för gångna tider hos årets Timråbo. Hon har varit med i Ljustorps hembygdsförening i 30 år och de senaste 20 av dessa har hon varit föreningens kassör och ofta har hennes kunskaper i köket bidragit till ett fikabröd utöver det vanliga till styrelsemöten, årsmöten och publika arrangemang och under studiecirklar som föreningen anordnat.
– Ja, man värnar ju om hembygden och vill ju bevara traditionerna så mycket det går. Jag tycker om att baka i bagarstugan på hembygdsgården där det ofta blir mjukt tunnbröd som uppskattas.
Du har kokat mycket kaffe och varit en alltiallo i föreningen under många år, men har du själv deltagit i studiecirklarna?
– Jodå, det har blivit en del, det är spännande med hembygdskunskap och man lär sig mycket om de olika byarna och hur deras namn har uppstått och liknande berättar Märta.
Även lite längre bort från Ljustorp har Märta visat ett stort engagemang, nämligen i Gudmundstjärns intresseförening.
– Jag härstammar i åttonde generationen från den gården i rakt nedstigande led, och det har nog bidragit till mitt intresse för gamla tiders seder och traditioner.
Du är född i Stavre, och har varit trakten trogen. Om du skulle ta med dig en utsocknes besökare för att visa upp ditt smultronställe i kommunen, vart skulle ni bege er då?
– Då går vi upp på Burberget som är vår granne. Därifrån har man en fantastisk utsikt och bakom berget ligger Burtjärn där jag ofta badat med både barn och barnbarn. Där har man uppmätt 26 grader i vattnet en gång, så det kan vara riktigt fint att bada där.
Nu har du valts till Årets Timråbo för ditt mångåriga engagemang i föreningen. Blev du överraskad?
– Ja, väldigt! Det är ju så många andra som har gjort så mycket mer än mig, och jag trivs bäst i skymundan inne i köket säger Märta och berättar att det senaste styrelsemötet i hembygdsföreningen fick hållas hemma hos henne och Lars-Axel då det var för halt i backen för alla att ta sig upp till hembygdsgården. Hon kom att tänka lite senare på att det var lite konstigt att man inte tog upp diskussionen om vilken person Ljustorps hembygdsgård man skulle nominera i år till Årets Timråbo.
Men det visste förstås redan de övriga i styrelsen vid det laget! Grattis Märta!

 

Årets Timråbo utses om de:
”Genom spontan handling gagnat ortens befolkning i oegennyttig gärning och berikat tillvaron för andra. Under flera år bedrivit verksamhet till allmänhetens glädje och nytta, genom sina insatser främjat ungdomsverksamheten, lagandan eller föreningslivet. Samt är bosatt inom Timrå kommun.”

Det är hembygdsföreningarna i Hässjö, Tynderö, Ljustorp och Intresseföreningen Wifsta varfs historia som tillsammans med kultur- och tekniknämnden utsett Årets Timråbo.

2010 Torgny Nordin
2011 Olof Ulander
2012 Sven Jansson
2013 Hans Nordin
2014 Eleonore ”Ellen” Persson
2015 Berth Mattsson
2016 Anders Lagerqvist
2017 Roger Höglund
2018 Ingela Dahlin
2019 Märta Rönngren

Märta Rönngren

Aktuell som: Årets Timråbo.
Ålder: 77 år.
Bor: I Ljustorp, närmare bestämt Öppom.
Familj: Maken Lars-Axel och barnen Henrik, Magnus och Katarina samt tre barnbarn.
Ett ord som beskriver Märta: Plikttrogen.

Artikeln publicerades i iTimrå 1 2020 på sidan 27