Reportage iTimrå 3 2021

Mogna mopperaggare

Text & foto Anders Eliasson

Fler bilder:

För 50 år sedan puttrade de fram på sina mopeder, bekymmersfria och lyckliga så länge det fanns en skvätt soppa kvar i tanken. Sedan fortsatte de då 15-åriga killarna med det som kallas livet. Idag har hårsvallet grånat och lite trivselvikt kanske lagts till. En sak har de gemensamt. En passion som vaknat i synen av en strimma blårök och det distinkta knarret från en 50-kubiksmotor.

I den passionen finns den enorma glädjen i att få sätta sig på en moped, kicka igång motorn, kasta i en växel och göra en nostalgiresa tillbaka i tiden. För det är precis vad som händer den 60-plussare som en gång njöt av fartvinden som 15-åring på en Puch Florida – och gör det i dag.
Möt Tynderö Moppers.

Det hela började med att två sommarstuge­grannar på Tynderölandet började ta en sväng med sina gamla mopeder.
– Leif och jag brukade ta nån tur lite då och då bara för att hålla mopparna vid liv och för att det är härligt. Det går inte så fort, och man tar sig fram överallt. I sommar satt vi och pratade om att vi kunde höra om inte fler ville hänga med på en ­åktur. Vi satte upp lappar om en plats och ett datum och med uppmaningen att damma av sin gamla moped och ta med eget fika. Det blev 50 personer som åkte moppe till Skeppshamn på Åstön den 22 augusti berättar Tommy Granström.
Den andre initiativtagaren och ­lappuppsättaren Leif, med efternamnet Magnusson hade med sig barnbarnen på sin moped, och så gjorde även andra.
– Vi var runt 30 mopeder som väckte uppmärksamhet när vi kom, och det roliga är att det är så många som kommer fram och berättar om deras mopeder de hade i unga år. Ett enkelt sätt att ­mötas på helt enkelt vilket ledde till att vi nu skaffat oss en facebooksida för att fortsätta. Och det är inte bara det att man kör omkring på sina mopeder. Men träffas, umgås fikar ihop och tittar på varandras mopeder och trivs. Det är väldigt enkelt, man bestämmer tid och plats där man ska ses, och sen bestämmer man åt vilket håll man ska åka.
Nostalgikicken är vad som förenar dessa män som nu i mer vuxen ålder ser tillbaka på ungdomens moppeturer med något varmt i blicken. Vid ett samtal runt ett bord vid Färjas Brygga konstateras att det är den där mixen av dofter och ljud som så lätt lockar fram tonårsminnena när man satt på en moped och for fram på en grusväg ute på landet. För att förstärka känslan kan den lätt byggas ut till att ta med accessoarer som en tidsenlig termos och ha matchande väskor och liknande.
– En strut ska man ha! En gång körde jag till Stavre i 27 minusgrader och struten var helt ner­isad på sidorna så det blev tunnelseende innan jag var framme säger Jan Åhlund och minns.
Jan är ordförande i ”Bluesmookers” – ett annat gäng som bildat en klubb runt sina mopeder.
– Vi har funnits ett tag och brukar arrangera träffar där vi åker runt på små utflykter. Att det nu bildats ett nytt gäng ute på Tynderölandet är bra och leder till fler moppeturer vilket är kul. Klubbarnas arrangemang är öppna för alla som vill åka med.

Även om det främst är av nostalgiska skäl de har sina mopeder, så går det inte att förringa den praktiska nyttan av en packmoppe. Göran Thörnblom har en klassiskt grönmålad.
– Ska man ner till stranden och vill ta med sig grillen och alla tillbehör behöver man ju en packmoppe. Det är nog rätt många packmopeder här ute av den anledningen säger Göran, och hela bordet konstaterar att Tynderö och Åstön säkert tillhör de mopedtätaste området i hela kommunen.
Det är kul att meka med sin moppe, och relativt lätt. Tänds servicelampan i bilen vill man ju bara kräkas. Slirar lamellerna på packmoppen blir man ju nästa glad säger Göran och alla skrattar och håller med.
Vad kostar en moped? Ja, det beror på skick och ålder och femtielva andra parametrar, men för Tommy hamnade prislappen på 11 000 kronor. Men så är just hans MCB 50 SS exakt den moppe han körde på i sin ungdom.
– Jag sålde den för en tusenlapp för 40 år sedan och nu ville den komma tillbaka till mig kände jag.
Vill du se mer? Leta nystartade Tynderö Moppers på Facebook och bli medlem så kan du se bilder från turen den 22 augusti och bli uppdaterad på nästa utflykt.

Fakta

Ibland hytter folk med nävarna när det kör mopeder på cykelbanor. Det ska ni sluta med. Det är nämligen mopedisterna som gör rätt. OM det är en klass II moped vill säga.
Gamla moppar (såna som de här gubbarna kör) kallas även moped klass II – De, står det i lagen skall använda cykelbana, om det inte är förbud mot mopedåkning där. Saknas cykelbana skall mopeden föras på vägrenen. Om det är lämpligare med hänsyn till färdmålets läge får man med tvåhjulig moped använda körbanan.
För moped klass I (Typ EU-moppar) skall vägrenen användas om sådan finns. Såna moppar får inte köras på cykelbanan. (Då får ni hytte med nävarna så mycket ni vill!)
Det är förbjudet att köra moped på motorväg och motortrafikled.

Artikeln publicerades i iTimrå 3 2021 på sidan 14