Timrå iTimrå 1 2021

Lysande utsikter

Text Jakob Tjernström & Anders Eliasson Foto Anders Eliasson

Fler bostäder säljs och priserna stiger när bostadsmarknaden i Timrå blir allt hetare. Flera bostadsprojekt pågår eller är på väg att starta, men ännu fler är på gång. Nya hyresrätter i tätort och villor med vyer – här är framtidens bostadsområden.

Nära havet vill man bo, konstaterar Patrik Alm och presenterar planerna för en av de hetare strandnära platserna där man snart kan köpa sig en tomt. Det är Unnvikshöjden i Tynderö som med sin närhet till hav och skog kommer att locka människor som vill bosätta sig nära naturen. Nu har ett detaljplanearbete påbörjats och processen rullar på. Man får nog anta att platsen under sommaren kommer att inspekteras av besökare som är sugna på att känna in området.
– Planen rymmer idag 50 tomter ute vid yttre Tynderösundet. Här kan man investera i en tomt och bygga ett fritidshus eller permanentboende om man så vill, säger Patrik då vi tar en promenad uppe på Unnvikshöjden.
Utsikten är härlig, och närheten till vattnet är påtaglig. Det finns en trend i att flytta till Timrå kommun, och Tynderö med omnejd erbjuder vad många söker just nu.
Men var ligger Unnvikshöjden? Man åker till Färjas Brygga och fortsätter rakt fram ungefär 500 meter så är man där. Tomtstorlekarna är runt 1500–1800 kvadrat varav en del ligger väldigt strandnära medan andra bjuder på en fin utsikt över yttre Tynderösundet och ut mot havet.
Alldeles intill de planerade 50 tomterna vill familjen Tegeback också stycka av tomter för försäljning. Processen har formellt inte inletts, men Johan Tegeback bekräftar att projektet kommer att bli av, om än tidigast om ett par år.
– Det är ett fantastisk område och det är roligt att fler upptäcker Tynderö och Åstön. Vi har låtit en arkitekt skissa på hur ett område skulle kunna se ut och det kommer att handla om ungefär tio tomter, säger Johan Tegeback.

Många nya och spännande bostadsprojekt planeras i kommunen.

På Timrå kommun sitter planarkitekt Olof Lindstrand som ansvarar för detaljplaner exempelvis i samband med att nya bostadsområden ska exploateras. Han konstaterar att det är tryck på bostadsmarknaden och att allt talar för att byggandet kommer att fortsätta även om man tittar några år framåt i tiden. Timrå kommun försöker underlätta och har också ett projekt där man erbjuder ett mindre antal så kallade strötomter på olika platser för att bedöma hur attraktiva olika områden i kommunen är.
Vilken typ av områden lockar?
– Nära havet är ju attraktivt för vissa grupper, men samtidigt har det byggts en del inom tätorten och den utvecklingen ser ut att fortsätta. Det finns många olika typer av projekt, och det är bra.
Vad gör Timrå attraktivt?
– Det går att få en väldig hög boendekvalitet i Timrå med närhet till bra skolor, aktivitetsområden och vatten/natur, samtidigt som man har bra pendlingsmöjligheter. Många områden i kommunen håller på att få samma höga status som exempelvis Alnön och Sidsjön har fått i Sundsvall.
Vilka är det som söker sig till nya bostadsområden i Timrå?
– Två tydligt urskiljbara grupper är barnfamiljer och lite äldre par som närmar sig pensionsåldern, men det är egentligen alla typer av människor. Jag tycker att det är tydligt att den mentala barriären mot att flytta till Timrå som funnits tidigare snabbt håller på att suddas ut. Bor man i Sundsvall-Timråområdet spelar det allt mindre roll var kommungränsen går när man väljer bostad. Jag tror att en viktig del är att det pratas väldigt positivt om Timrå: vi är en bra företagarkommun, vi ligger högt i skolrankingen – vi är en självförtroendekommun nu.

”Vi fortsätter hela tiden att leta nya projekt i Timrå. Ett område som har diskuterats en del är området runt Vivsta gamla skola, Vivstahöjden.”

Samma tydliga attitydförändring märker Timråbos vd Micael Löfqvist. Bra företagsklimat, bra skolor, stabil ekonomi – Timrå förknippas med många positiva saker vilket höjer attraktionskraften. Och som vd för allmännyttiga bostadsbolaget Timråbo är det en del av Löfqvists uppdrag att försöka tillgodose behovet av fler bostäder. Efter att för tio år sedan haft många tomma lägenheter, fick företaget åter stå som byggherre när 47 nya lägenheter nyligen byggdes på Köpmangatan. Det nya huset invigdes 2019, och snart hoppas Löfqvist att det är dags igen. Timråbo ligger långt framme i planerna på att bygga flerfamiljshus i Söråker.
– Kommunen som ägaren har gett klartecken, så vi ska bygga. Det är ett fint område med nära till service i centrum och vacker utsikt. Detaljplanen behöver ändras och det arbetet pågår, men vi arbetar parallellt med bygglov och andra tillstånd för att kunna komma igång så snart som möjligt. Sedan får man räkna med två år från byggstart till inflyttning.
Har Timråbo fler planer?
– Ja, vi fortsätter hela tiden att leta nya projekt i Timrå. Ett område som har diskuterats en del är området runt Vivsta gamla skola, Vivstahöjden. Det projektet ligger flera år framåt i tiden enligt min bedömning, men det är ett område som är detaljplanerat för bostäder.

Artikeln publicerades i iTimrå 1 2021 på sidan 28