Timrå iTimrå 1 2022

Kreativa lovfirare

Text & foto Anders Eliasson

Fler bilder:

Skaparglädjen var stor då en workshop arrangerades under sport- och kulturlovet på Söråkers Folkets Hus. Temat var ”vi skapar dockskåpskonst av skräp och sånt” och 10-talet barn i åldrarna 6-9 år fick se ett dockskåp vars hela möblemang skapats av saker man ibland har i lådor och i papperskorgen.

Skaparen av dockskåpsinteriören och tillika workshopsledaren heter Anna Ottosson. Hon och gänget på Folkan hade letat fram allt som kunde användas, och barnens fantasi gjorde resten!
Ett helt dockhus kunde man inte göra förstås, men väl ett rum som i sin grundstomme bestod av en skokartong. Ett helt gäng limpistoler fulländade och förenklade skapandet,
och efter en lite tvekande inledning var snart alla deltagare igång.
Elise Hammarström tillverkade ett ”Katthus” där i en liten skål med gula pärlor blev kattmat till ”Fluffis”, och utifall hennes katt fick lust att vila i en soffa tillverkade Elise en av disksvampar. En TV utklippt från en bit gammal tapet tillsammans med säng och sängbord kompletterade bygget.
Nova 8 år tillverkade ett stall med väggar av hoplimmade glasspinnar där en gul disksvamp klipptes i småbitar och fick bli hö till hästarna. Några skruvkorkar från läskedrycksflaskor blev till vattenskålar och för att förstärka bilden klippte hon runda små bitar
av blått tyg som hon limmade fast i botten på korkarna. Några hängare av träpinnar blir hängare, och lite mer tyg blir till hästtäcken.
Men det var inte bara rum som skapades. Aston Högberg 9 år från Bergeforsen byggde en bil. Med hjul tillverkade av en hushållspappersrulle, en kork som blev till ratt och återstoden av två värmeljus fastlimmades i fronten förvandlades till strålkastare.
– Den går i 260 kilometer konstaterade han!
Aliou Diallo 6 år och hans två år äldre syster Awalina kom dit med mormor Gunita Cedervall. Barnen gjorde varsitt rum med säng, soffa och en polkagris som hänger på väggen.

Artikeln publicerades i iTimrå 1 2022 på sidan 30