Timrå iTimrå 4 2019

Kanonstart för Lärcentrum

I vuxenutbildningens lokaler (granne med Pangea och Tallnäs Förskola) har Lärcentrum öppnat. En plats för dem som vanligtvis studerar på distans och saknar en ”skolbänk” att gå till. Och sedan starten har det varit fullt mest hela tiden.
– Här har vi öppnat upp för att vara en stärkande resurs för vuxna som studerar. Det kan vara studier vid yrkeshögskola, universitet eller om man läser in en gymnasial eller grundläggande utbildning på distans, för att höja sina betyg för att få behörighet att söka vidare utbildningar, berättar studie- och yrkesvägledare Maria Kling och verksamhetsutvecklare för vuxenutbildningen i Timrå Sara Nordström.
Lärcentrum tillhandahåller pedagoger som finns på plats olika tider under veckan. En av dem är matematikläraren Eva Beidron som tycker att matte är det roligaste som finns.
– Men alla tycker ju inte det, och kan fastna utan att komma vidare i studierna, då finns jag till hands för att hjälpa till, säger Eva.
Förutom henne är ytterligare fyra pedagoger knutna till Lärcentrum i ämnen som samhällskunskap, svenska, engelska och fysik. Men man kan förstås läsa in vilka ämnen som helst, och för en del fungerar Lärcentrum som en plats där man får studiero.
Josefine Hammarberg som via yrkesakademin läser till behandlingspedagog är en av dem. Hon pluggar disciplinerat mellan 09.00 och 16.00 varje vardag i Lärcentrums lokaler.
– Det är skönt att komma hemifrån och jag blir mer fokuserad när jag sitter här och pluggar. Jag behöver ingen hjälp med matten, men det är bra att kunna bolla studiefrågor med erfarna pedagoger berättar Josefine som tar sin examen till våren.

Josefine Hammarberg bollar studieteknik med pedagogen Eva Beidron på Timrå Lärcentrum.
Josefine Hammarberg bollar studieteknik med pedagogen Eva Beidron på Timrå Lärcentrum.

Gratis för studerande

Det är gratis för vuxna studerande kommunmedborgare att ta del av denna studieresurs, och även att kontakta någon av de två studie- och yrkesvägledarna Maria Kling och Cecilia Magneland. Lärcentrum är inget ”klassrum” i vanlig mening, utan en lärmiljö där målet är att man ska lyckas med sina studier. Här finns både uppkoppling till din dator och en cafeteria så du kan plugga hela dagen om du vill!

Artikeln publicerades i iTimrå 4 2019 på sidan 12