Timrå iTimrå 1 2020

iTimrå 10 år

Text & foto Anders Eliasson

2010 kom det första numret. I år fyller Magasinet i Timrå 10 år.
På de här åren har vi växt både i antalet utgivningar och rent fysiskt – en liten tidning har blivit ett stort magasin – och vi är glada och stolta över responsen från er läsare.
”10 i Timrå” är en milstolpe för Magasinet i Timrå, men vad betyder det för dig? Här kommer några förslag – 10 stycken närmare bestämt..

Mitt i prick ger 10 poäng

I bågskyttelokalen bakom ”Grytan” står tioårige Anton Lenner från Bergeforsen och spänner bågen koncentrerat. Anton står bakom en rödmarkerad linje 12 meter från måltavlan. En pil satt i mitten i det gula fältet ger 10 poäng. Han började i höstas för att han tyckte det såg kul ut. Nu i vår ska han licensiera sig för tävlingsskytte.
Ordförande i Timrå AIF Bågskytte heter Tomas Sundström och han säger att innan kvällen är över kommer nog Anton att ha plockat några 10-poängare.
Skjuter man alltid från 12 meter inomhus?
– Nej, men vi börjar på det avståndet och när man fyllt 16 år så skjuter man från 18-metersgränsen. När vi är utomhus blir det längre avstånd berättar Tomas.
50 aktiva bågskyttar skjuter 2 gånger i veckan och en vanlig kvällstävling går i tio omgångar med tre pilar, och det är ett skönt ljud när pilarna träffar tavlorna. Tjoff tjoff tjoff!

Anton Lenner gillar bågskytte.

Joakim Nilsson — 10:an som blev kvar

Tröja nummer tio har burits av 21 hockeyspelare under årens lopp. En av dem är Joakim Nilsson, Jocke kallad. Han värvades till laget 1987 och lämnade Stockholm och fick dra på sig tröja nummer tio som han bar under sin tid i laget.
Du blev kvar i kommunen?
– Ja, jag trivdes så bra här att blev kvar.
Numera bor han i Fagervik och har hunnit med att bli 52 år och arbetar på inköpssidan på Valmet i Sundsbruk där han varit i 30 år. På fritiden är han gärna tränare för pojklaget U11 där de flesta är 10 år. (De ska fylla 11 under detta år, därav namnet!) Att vara tränare för detta härliga gäng är det roligaste jag vet säger Jocke.
Har du själv någon son i laget?
– Ja, William Larsson och nu har han tröja nummer tio!
Det där med tian hänger med lite i ditt liv?
– Ja, jag har blivit förknippad med 10:an då jag bar den tröjan under 11 säsonger, så det är väl inte så konstigt.
Men du kallas inte 10:an av dina kompisar?
– Haha, näe, Jocke säger alla, men det har nog kanske hänt att när nån hockeykompis ringt att jag svarat 10:an!

Under denna säsong är det ingen som bär tröja nummer 10, men det har funnits andra genom åren förutom Jocke:
Olle Åhman, Christian Söderström, Oscar Sundh, Göran Zetterberg, Thomas Åhman, Stephen Foyn, Laurent Meunier, Paul Eriksson, Sebastian Erixon, Marcus Högström, Linus Werneman, Jamie Lundmark, Daniel Öhrn, Damien Fleury, Mattias Thunman Hälldahl, Andreas Borgman, Rickard Sundlöf, David Gunnarsson, Johan Persson, Alexander Lindgren

Jämthunden toppar 10-listan

Att det finns många jägare i Timrå visste vi sedan tidigare och det visar sig även när man djupdyker i statistiken. Av de tio mest populära hundraserna är det jämthunden som är i topp. Jämthunden godkändes som officiell ras 1946. Rasen tillhör det nordliga barrskogsbältets storvuxna jaktspetsar. Att det dröjde till 1946 innan jämthunden fick en egen standard berodde på att gråhund och jämthund länge dömdes som samma ras.
På andra och tredje plats kommer schäfer och golden retriever. Totalt var det 2 377 hundar registerade i Timrå kommun 2019 och det populäraste namnet var Molly.

Pudel är populär

Jämthund99
Schäfer93
Golden Retriever70
Jack Russel Terrier61
Rottweiler52
Chihuahua, långhårig52
Labrador Retriever52
Chihuahua, korthårig39
Flatcoated Retriever37
Pudel, dvärg28

Källa: Jordbruksverket (2019)

De 10 mest utlånade böckerna i Timrå — Moström i topp

Statistiken gäller hela kommunen och på tio i topp ligger Jonas Moströms ”Skytten” som kom ut i oktober. Den finns i 6 exemplar fördelade på biblioteken i Timrå Centrum och Söråkers bibliotek. En av dessa böcker stod för dagen i bokhyllan så vi kunde ta en bild på den och Lotta Våge.

Det finns många böcker på biblioteken i Timrå kommun.
Timrå centrum knackar vi på hos Lotta Våge som är en bibliotekarie med koll!
Vilka är mest utlånade i år hitintills?
– Om vi spaltar upp de som ligger tio i topp ser listan ut såhär om vi tar det från 1:a januari till idag:

1. Jonas Moström ”Skytten”21 ggr
2. Sofie Sarenbrant ”Skamvrån”13 ggr
3. Viveca Sten ”I hemlighet begravd”12 ggr
4. David Lagercrantz ”Hon som måste dö”11 ggr
5. Jussi Adler–Olsen ”Selfies”11 ggr
6. Jojo Moyes ”Bergens stjärnor”10 ggr
7. Mari Jungstedt ”Jag ser dig”10 ggr
8. Sophie Kinsella ”Tjänster och gentjänster”9 ggr
9. Marianne Cederwall ”När sista strofen klingat ut”8 ggr
10. Jonas Moström ”Skuggorna ruva”8 ggr

Siffran efter boktiteln berättar hur många gånger boken lånats ut. Som en jämförelse kan nämnas att den mest ­utlånade boken under 2019 var Camilla Läckbergs ”En bur av guld” med 49 utlåningar totalt. Tätt följd av Timråbornas favorit som under 2019 utlånades 46 gånger. De flesta av dessa böcker är i deckargenren med några inslag av ”feel good”-litteratur.
Har du möjligtvis läst någon av dessa Lotta Våge?
– Jag har läst Jojo Moyes ”Bergens stjärnor” som handlar om bibliotekarier till häst i Kentucky som under året 1937 rider runt på Eleanor Roosewelts uppmaning att sprida ­utbildning bland befolkningen i bergstrakterna.

Hål nummer 10 dogleg vänster

Per ”Drutten” Engström har spelat golf i 45 år och var en gång svensk mästare i Longdriving (1987). Hål nummer 10 på Timrå GK är ett par 4 dogleg vänster som längst mäter 351 meter.

Timrå Golfklubb bildades 1985 och fyller med andra ord 35 år i år. Grattis säger vi till en pigg och välmående yngling och förmodligen Sveriges plattaste golfbana.
–  Förutsättningarna bildades egentligen 1796 då Sveriges största naturkatastrof genom tiderna var ett faktum och deltaområdet vid Indalsälvens utlopp bildades. Det innebär att vi är Europas nordligaste seasidebana med vatten vid alla hål säger Per ”Drutten” Engström Klubbchef sedan sju år tillbaka och stolt över att berätta om det gångna året.
Med 1300 medlemmar och hela 30000 golfrundor som spelades här under förra säsongen får vi känna oss nöjda. Här räknar vi även in 5700 greenfeegäster som har hört att det är en trevlig bana att spela på och gästat oss. Ett gott resultat säger ”Drutten”.
Men någon aktivitet på vintern är det väl inte på en golfbana?
–  Jomen absolut! Vi har träningsstudion som är öppen året runt och golfsimulatorn är väldigt flitigt bokad. Vi går alltmer mot en åretruntverksamhet, därför satsar vi även på belysning på stora områden, vilket kommer att förlänga säsongen.
Inför den kommande sommaren, är det något nytt på gång?
–Vi fortsätter att sträva efter att göra golf så enkelt och tillgängligt som möjligt för alla som vill prova på. Därför inviger vi en korthålsbana med 6 hål. Det blir upplyst ”Pay & Play” där man helt utan tidigare erfarenhet kan komma och spela. Premiären blir någon vecka in i juli, och banlängderna ligger mellan 45–85 meter. Det blir gratis att låna klubba och boll så det ska inte ligga några hinder för den som vill skaffa sig erfarenhet av golf säger ”Drutten”.

Vecka 10 bjöd på skridskodisko

Tio glada skridskoåkare

Vecka 10 var det sportlov i Timrå. Då intogs isen i NHK-Arena av en färgstark samling skridskodansande änglar, troll spöken och helt vanliga människor i alla åldrar, storlekar och uttryck. En del var otroligt fenomenala på sina piruetter medan andra tog sina första försiktiga skär på den för kvällen nedsläckta arenan där strålkastarnas ljus i olika färger förvandlade arenan till ett sprakande discogolv. En gruppbild på tio deltagare kändes passande denna kväll!

Är det en pingvin eller Dominic Mellor från Bergeforsen? Han var i alla fall en av alla de glada skridskoåkare som var med på skridskodiscot på fredagskväll vecka 10.

Vad är bäst med Timrå?

Vi ställde frågan till 10 10-åringar på Mariedalsskolan.

Ida Elf

 1. Man har mycket vänner i närheten.
 2. Rida på Timrå Ridstadion.
 3. Slalom.

Mahdi Hassani

 1. Badhuset.
 2. IFK Timrå och Pojkar 09 Fotboll.
 3. Sibylla.

Noel Lindhal

 1. Badhuset.
 2. Fika på torget.
 3. Att cykla iväg och fiska.

Clara Glennemo

 1. Min ridskola Riiby Gård.
 2. Min familj.
 3. Badhuset och skolan.

Isabella Pålsson

 1. Mina kompisar bor här
 2. Åka slalom i Skönviksbacken
 3. Man kan rida på Timrå Ridstadion

Nenneh Kamara

 1. Timrå har bra skola.
 2. Det finns bra affärer.
 3. Det finns en vårdcentral och två apotek.

Lova Dahlstedt

 1. Alla mina kompisar bor i Timrå.
 2. Timrå har bra skolor.
 3. Fröknarna är bra och snälla.

Alexander Söderberg

 1. NHK Arenan. Det är roligt att träna och att kolla på matcher.
 2. Badhuset är bra. Det är roligt att bada.
 3. Inez är bästa hamburgerstället.

Molly Enström

 1. Jag har många roliga släktingar och kompisar här.
 2. NHK Arena. Det är kul att titta på hockey.
 3. Jag har nära till skolan.

Lovis Bylund

 1. Det finns bra skogar man kan rida i.
 2. Badhuset är bra.
 3. Det finns många arkeologiska utgrävningar.

På Mariedalsskolan går 260 elever och i personalstyrkan, som ser till att alla trivs, ingår 35 personer.

Klockan 10 öppnar butikerna

Klockan tio på lördagarna öppnar de flesta affärerna i Timrå centrum.
En av butiksinnehavarna man kan ställa klockan efter är Ingemar Melin som på lördagarna fått sovmorgon och låser upp dörrarna till färgaffären Colorama. Han berättar att storsäljaren i butiken är 10-litersburkarna. Ingemar kan allt om alla färger förstås och kan säkert svara på den nyfikna frågan:
Vilken färgnyans väljer man om man bor i den här kommunen?
– På fasaden vill Timråborna att det ska det vara grått i olika nyanser. Jag vill nog påstå att 6 av 10 väljer grått med ibland lite beigea nyanser svarar Ingemar.
Så inte röd och vit då?
– Nej, inte som fasadfärg i alla fall. Inomhus finns det ett så stort och brett tänkande att det inte går att säga vad som går allra mest, men en sak är säker, vitt inne är helt ute!
Ingemar Melin och Robert Nyström 10-årsjubilerar som ägare till butiken i år. Grattis till tvåsiffrigt säger vi till denna färgglada butik!

Pernilla 10 år senare

Pernilla Eurenius var Magasinet i Timrås första personporträtt i det allra första numret. Då, liksom nu, är det många bollar i luften för denna energiska kvinna. Även fast det idag även är en hel del puckar bland bollarna. Vi träffade henne igen, tio år efteråt och visar henne tidningen.
– Oj, jag hade lugg på den tiden! Utbrister hon med ett smittande skratt.

När vi träffades var det hennes andra dag på nya jobbet. Hon hade blivit föreståndare för Timrå församlings InBetween på torget, och var dess ende anställde 2010.
Vad hände sedan?
– Jag fick förmånen att vara den som fick leda arbetet med att bygga upp en mötesplats som är viktig för så många människor i alla åldrar .
I dag är InBetween ett vardagsrum mitt i Timrå centrum. Jag blev kvar där i fem år tills en dag telefonen ringde.
Och du svarade!
– Ja, det var Folkets Hus & Parkers riksorganisation som undrade om jag hade sett annonsen de sökte en person som skulle jobba som regional strateg för södra Norrland. De ville träffa mig. Beskrivningen av tjänsten var så lockande så jag kunde inte tacka nej. Även om det inte var ett lätt val att lämna alla ”stammisar” och kollegor på Inbetween.
Och där är du fortfarande. Vad gör du där?
– Jag har hållit på med så många projekt i mitt liv som gett mig den erfarenheten man behöver i mitt nuvarande jobb. Som hur man ansöker om pengar, styrelsearbete, utveckla och komma med idéer och liknande. Det kanske viktigaste är att jag fått ett enormt stort nätverk, som är ovärderligt i detta jobb. Mitt område innefattar Gävleborg, Jämtland och Västernorrlands 63 Folkets Hus & Parker. Jag har även ett nationellt uppdrag åt Riksorganisationen som arrangörsutvecklare.
Du har även varit politiskt aktiv i kommunen. Ordförande för Socialdemokraterna i många år och satt i stort antal nämnder i kommunfullmäktige, och du jobbade även som tjänsteman för S i riksdagen. Hur ser ditt politiska engagemang ut idag?
– Idag sitter jag i Kyrkorådet för S i Timrå Församling, det är det enda politiska uppdraget jag har kvar.

Pernilla är även värd för och ordförande i det populära Rinkside Club som har sin plats på balkongen på NHK Arena. Rinkside Club är ett företagsnätverk med ett stort hjärta för Timrå IK. Förutom att se matcher erbjuds föreläsningar, nätverksträffar med mera.
– Vi har tillsammans med Timrå IK och Arenarestaurangen dragit igång Arenafredag. Det är en event vi organiserar tillsammans en gång i månaden, under säsongen.
Vad är en Arenafredag?
– Sista fredagen varje månad satsar vi lite extra i arenan i samband med match. Det har vi märkt lockar även de som kanske inte är inbitna hockey­supportrar, men som vill kunna vara med i hockeygemenskapen och då blir de även bjudna på underhållning på plats. Det är trubadurer i alla restauranger och på puben. Och det finns en buss som går till Sundsvall två timmar efter matchslut, så att även de som inte bor i Timrå kan stanna kvar efter matchen och fortsätta fira förhoppningsvis 3 poäng tillsammans i Northbar. Målet är att göra hela arenan till plats för en folkfest.
Du har startat Rinkside Club och ditt hjärta klappar rödvitt. Kan man säga att du älskar att se på hockey?
– Nej, det gör jag inte alls egentligen!
!!!?
– Jomen, så här är det. Det är ju en fantastisk upplevelse att vara på en match, det är en otrolig stämning i hallen och en upplevelse man inte får någon annanstans. Man behöver inte vara intresserad av själva hockeyn för att ta del av folkfesten, men det är svårt att inte smittas av glädjen.
Men du är inte intresserad av matchen?
– Jo, litegrann, men jag har ju alltid fullt upp med att sköta värdskapet och se till att alla trivs. Min pappa Jan ­Eurenius var på alla hemmamatcher när han levde, och min farfar Arne var en eldsjäl i föreningen. Varje säsong delas ett pris ut i hans namn och har så gjorts i mer än 30 år. Arne Öbergs Vandringspris som delas ut till ”En bra kamrat både på och utanför isen” så man kan väl säga att mitt hjärta sedan barnsben ­funnits i klubben, även om jag inte har full koll på alla resultat säger Pernilla.
Du har gjort mycket i ditt liv. Du initierade Timråland, startade en kör, var med och organiserade ett riksmöte för arbetslösa i Sundsvall/Timrå, bildade en arbetarteaterförening och gjort annat kul i ditt liv. Vad är det roligaste du gjort?
– Allt är kul, men en extra rolig händelse som kommer att tänka på när jag träffade en av mina absoluta skådespelarfavoriter i TV-serien ”Familjen Macahan” Duane Loken, han som var ”Vargtass”. Jag var vän med honom på Facebook och jag skrev till honom att jag var i Los Angeles. Jag stod där i en kö till en berg och dalbana på Universal Studios när min telefon ringde och en mörk röst säger: ”This is Duane Loken. I really want to meet you.” Så vi sågs och satt och pratade i tre och en halv timme. Det var kul!
Vad är du mest stolt över?
– Att jag fått utmärkelser som ”Årets Eldsjäl” och ”Årets Hedersomnämnade” i samband med Timrås Guldstegegalor. Det är jag är otroligt stolt och tacksam för.

Pernilla Eurenius

Ålder: 52 år.
Familj: Två barn och ett barnbarn.
Gör: Regional strateg och verksamhetsutvecklare för Folkets Hus & Parker i södra Norrland.
Gör dessutom: Är ordförande i Rinkside Club och en hel del ­annat!

Lokal leverantör firar 10 år

Här är tio lokalproducerade produkter som via Västernorrlandsgården (som passande nog hittas på Per Uddéns väg 10) finner vägen ut till butiker och restauranger. Entrecôten, grillkorven, falukorven, nötfärsen och fransyskan styckas och tillverkas på Västernorrlandsgården här i Timrå. Bellas Senap (från Härnösand) honung från Mitt Bi (Härnösand), Tynderö Kryddor (Timrå) fikonmarmelad och rabarber- och blåbärssaften kommer från Gårdsbutiken i Höga kusten.

Det är inte bara Magasinet i Timrå som fyller 10 år i år. Även Västernorrlandsgården startades för 10 år sedan av Hushållningssällskapet tillsammans med LRF och Länsstyrelsen.
Syftet var att samverka med lokala livsmedelsproducenter och koppla ihop dessa med marknaden. Från början höll man till i Härnösand, men sedan 2016 har man funnits på industriområdet i Timrå.
Då, för 10 år sedan var det en (1) anställd. Efter fem år anställdes den idag 34-årige Johan Finnström på en halvtid som säljare. Han blev så småningom platschef och idag är han Västernorrlandsgårdens ägare och man är 15 anställda i företaget. Vi knackade på, fick oss en kopp kaffe och ett trevligt samtal med Johan.
Vad gör ni?
– Vi är ett styckeri och en grossist för lokala livsmedelsproducenter där vi erbjuder lagerhållning, ordertagning och logistik. Vi tror helhjärtat på att hitta samarbeten med andra producenter då det gagnar oss alla. Vi är stora på protein (kött och fisk) mejeriprodukter och spannmålsprodukter som vi levererar till 70 butiker och restauranger i Västernorrland och angränsande län.
Och i den andra änden, producenterna?
– Där har vi 20 anslutna, varav hälften är aktiva. Vi åker regelbundet och levererar de 150 produkterna vi idag har i vårt sortiment till butikerna och då kan vi ju även ta med en produkt som en liten producent har framställt.
Om vi plockar fram kristallkulan och blickar tio år framåt, hur ser det ut då tror du?
– Det vet jag inte. Min affärsplan sträcker sig bara sju år framåt, och då står det i målbilden att vi ska vara 50 anställda och ha en omsättning på 200 miljoner.
Hur ska det gå till?
– Vi är i en bransch där vi ser att många små och mellanstora aktörer försvunnit, tyvärr. Idag finns inget större styckeri mellan Uppsala och Luleå om vi ser längs kusten, förutom vi. Behovet av en inhemsk livsmedelsproduktion är viktigt, och det finns många fördelar med en lokal livsmedelsproduktion, den vill vi stärka och där ligger vårt fokus säger Johan Finnström.

Artikeln publicerades i iTimrå 1 2020 på sidan 14