Mat & dryck iTimrå 3 2021

Höstglädje i svampskogen

Text & foto Anders Eliasson

Fler bilder:

Med rottingkorgar och svampkniv med borste, svampögon, rejält på fötterna och glatt humör samlades 12 personer vid Y:et för vidare färd mot svampskogen.

– Den här gången ska vi åka till Lasslavaberget. Den ligger granne med golfbanan så det är inte långt. Vi kan samåka i fyllda bilar för det är ont om parkeringsplatser där sade Håkan Sundin som varit på plats och rekognoserat innan. Gott om svamp finns det i alla fall kunde han även meddela.
Men sen är det ju det där med vilka svampar man vill plocka. Helst de godaste matsvamparna förstås, men denna kväll uppmanas deltagarna att även plocka de svampar de känner sig osäkra på. För ju fler dåliga svampar man känner till, desto lättare blir det att finna de aptitliga.

Det är Sundsvalls mykologiska sällskap MYKO som anordnat träffen. Att man ibland gärna åker till Timrå, är för att många av medlemmarna är just härifrån säger Magnus Näsholm, ordförande i föreningen och svampkonsulent.
Några av Timråborna som ville hänga med denna tur var Ulla Åsen från Sörberge och Pia Åslund som till vardags bor i centrala Timrå. De är bägge nyblivna pensionärer och har varit arbetskollegor som brevbärare.
– Men vi har aldrig plockat svamp ihop förrän nu. Jag har länge velat gå en svampkurs, men det är först nu jag haft tid berättar Pia som svarar fyra stycken på frågan om hur många svampsorter hon känner sig riktigt säker på.
Ulla håller med.
– Vi har så mycket skog i Timrå, så det finns ju många anledningar att lära sig om svampar, och det är lärorikt att följa med erfarna svampmänniskor som vill lära ut sina kunskaper. Jag känner mig trygg i sju svampsorter som jag kan, och idag ska jag lära mig vilka kännetecken blodriskan har.
Alla vittnar om att det finns mycket svamp ute i markerna nu. I Sverige har vi 10000 olika arter, de flesta av dem mycket små, om man pratar om matsvampar räknar man in 50 – 100 trevliga arter. Man kommer långt om man lär sig de fem vanligaste matsvamparna och var man finner dem.

Få bättre koll

De vanligaste och mest lättidentifierade svamparna man borde lära sig:
Kantarell
Trattkantarell
Citronskivling
Sandsopp (som även kallas Karl Johan)
Fårticka

Artikeln publicerades i iTimrå 3 2021 på sidan 34