Sport & fritid iTimrå 1 2022

Välkommen till Surfåker

Text Anders Eliasson Foto Anders Eliasson & Daniel Bergström

Fler bilder:

Daniel Bergström med familj valde att ­bosätta sig i Söråker för att dottern skulle få en fin uppväxt. Att det dessutom är en suverän plats för att utöva kitesurfing är en bonus. Nu har Daniel startat en kite­surfingskola.

Det är ett väldigt vackert sätt att färdas på längs stora vida vidder. Vintertid har man skidor på fötterna, på sommaren en bräda. Och drivkraften i bägge fallen är en drake som 25 meter upp i luften skapar den kraft som behövs för att med skönhet och stil färdas längs med vår kust.
Daniel Bergström har drivit kitesurfskola sedan 2002 och har under åren lärt många hur härlig denna sport kan vara. Och nu blir även vi på redaktionen lite sugna! Och vi haft många frågor, men först:

Vem är Daniel?
– Jag är 41 år, och kommer ursprungligen från Malmö, och de senaste 20 åren har jag bott på många olika platser i Sverige, men för tre år sedan flyttade jag och frun Emma (Som kommer från Härnösand) hit till Söråker, för vi ville bo på en fin plats. Beslutet var heller inte svårt att ta då vi ville att vår dotter Stella skulle få en fin uppväxt.
Så ni flyttade hit, och nu driver du kitesurfskolan härifrån?
– Ja, jag har prövat många ställen att drakflyga på, och konstaterar att vattnen här i närheten är bland de bästa i landet. Endast den längs den skånska kusten och vid västkusten kan man hitta lika bra ställen.
Vad beror det på?
– Ta Klingerfjärden som ett exempel, vid nordvästliga vindar blir det optimala förhållanden att åka landnära ut mot havet, och det är långgrunt på många ställen. Smackgrundet är en fin plats och ut mot Tolv­ösand är det väldigt smidigt att ta sig till med en ryggsäck packad med fika.
Att färdas på vattnet ståendes på en bräda med hjälp av vinden startades på 80-talet med vindsurfingvågen. Mäkta populärt blev det, och trenden höll i sig under 10 år. Sedan började varianter dyka upp. Kitesurfing, eller drakflygning som man även kan säga, blev inne för de mest hängivna. Då var det en extremsport, utrustningen var svårare att hantera med sämre säkerhetssystem.
– I dag är hela utrustningen så smidig, användarvänlig, lätt och smart att man efter den nybörjarkurs på fyra timmer jag håller i kan klara av att komma igång och börja kitesurfa.
Sedan är det förstås övning som gäller om man ska göra sådär snygga hopp som man ser en del göra?
– Jo, det är klart att det är individuellt. Har man bara kommit på själva tekniken, så är det lite som att cykla, man kan göra många tricks på en cykel om man så vill. Men det kräver ju träning och entusiasm. Det här är en sport som alla typer av människor kan utföra, en del är nöjda med att färdas framåt i lagom fart, medan andra hela tiden vill slå sina egna personrekord i hopp till exempel.

Daniel lägger fram en liten GPS-tracker som sätts fast på brädan. Den loggar hela turen ute på vattnet, och mäter även höjd och längd om man gillar att hoppa. 36 meter är världsrekordet i höjd som någon nått upp till i ett hopp från vattnet. Daniel har hoppat 10 meter, och berättar en som gått nybörjarkursen efter lite egen övning kan komma upp i 4–5 meters höjd rätt snabbt, men poängterar att det är lite som man väljer själv.
– Man kan vara hur extrem som helst, och försöka hoppa 60 meter i längd, eller bara färdas lugnt och njuta med vinden till det mål man har. Den känslan man har när man står på en bräda i vattnet, och vingen lyfter upp en, och man upplever man sig själv som viktlös, skapar en underbar känsla och jag lär ut tekniken i säkerhetstänket så man vet hur man stannar, styr och hanterar draken.
Vad kostar en utrustning?
– Under kursen jag anordnar ingår utrustning, vill man ha egen så behöver man en kitebräda, drake, bom, sele och en våtdräkt. Ett komplett kitepaket kostar runt 30.000 kronor, men man kan hitta begagnat för några tusenlappar.
Brädor finns förstås i olika storlekar, material och former. Allt styrs lite av sin egen vikt, den stil man har på sitt åkande, och plånboken förstås. Det är sådant man kommer på med erfarenheten. Sedan är det storleken på själva vingen, där tumregeln gäller: Ju mindre drake vid mer vind, och tvärtom! Och som i alla roliga sporter utvecklas utrustningen. Daniel plockar fram det senaste i utrustningsväg, en hydrofoil i kevlar som kan beskrivas som en aerodynamisk vinge under vattnet som lyfter upp brädåkaren en meter ovanför vattenytan. Den vingen gör brädåkaren svävande på ett ljudlöst sätt och det blir full fart och helt tyst även när det är nästan vindstilla. Magiskt!

Daniel Bergström

ÅLDER 41 år
BOR Söråker
GÖR Driver kitesurfskola.
FAMILJ Frun Emma och dottern Stella. Samt katten Tobbe
FAVORITSTÄLLE ATT KITESURFA PÅ Tolvösand
PÅ GÅNG Kurser i ­Wing-surfing, vilket är en handhållen vinge utan linor, kommer erbjudas i sommar

Artikeln publicerades i iTimrå 1 2022 på sidan 24