Sport & fritid iTimrå 3 2020

Therese – ny träningsprofil och småföretagare i Timrå

Therese Jarl flyttade från Ängelholm till Timrå nu i april, för kärlekens skull. Hon hade bara varit på besök här uppe tidigare, så den nya bekantskapen med livet i Timrå har inneburit många positiva överraskningar.
– För mig är detta den vackraste platsen på jorden! Och det är så enkelt och lätt att träna utomhus här. Det finns ju möjligheter i hela kommunen!

Hon kan det här med träning. Therese är 37 år, hon pluggade idrottsfysiologi och nutrition under fyra år i USA, och efter utbildningen drev hon en PT-studio i Ängelholm i 10 år och arbetade med friskvård mot företag. Sedan flyttade hon till Timrå. Och på måndagar och onsdagar 17.30 kommer hon nu att köra boot camp ute vid elljusspåret i Söråker (där skidspåret startar ovanför fotbollsplanen.)
Hur det kan komma sig, och vad är egentligen boot camp?
– Jag har två döttrar på 8 och 9 år som spelar fotboll i Söråkers FF på måndagar och onsdagar. I vanliga fall då det inte är coronatider, kan föräldrarna sitta på publikläktaren och titta på medan barnen spelar. Det får man inte nu. Och vad vore bättre för stressade föräldrar än att passa på att få till träningen under den tiden? Så jag drog igång boot camp Söråker, berättar Therese.

Boot camp är från början en militär träningsform, med olika tuffa utmaningar. I Söråkers- versionen består träningen av 8–9 stationer, och man gör vanligen banan 2–3 varv. Therese instruerar först vid varje station, och därefter drar gänget igång och kör en timme.
Det fina är att du lika väl kan vara helt otränad som proffsidrottare för att kunna delta. För alla tränar på individuell nivå. Stationerna har tre nivåer och går att anpassa ytterligare.
Vi jobbar med egen kroppsvikt, kettlebells, och TRX (gummiband som man drar i.) Nu kommer jag att köra det här fram till årsskiftet, och första gången är det gratis att vara med. Det blir lite som en ”prova på” för den som vill testa hur det är.

Therese Jarl kommer under hösten att presentera sig och sitt företag Strong Now där hon riktar in sig mot företag i kommunen. Strong Now jobbar nämligen till vardags med hälsotester för anställda. Med ett mobilt koncept, det vill säga att labbet kommer ut till företaget, så tittar dom på saker som tex blodsocker och blodfetter, puls och blodtryck. Man mäter även muskelmassa och bukfett och tittar på medarbetarnas rörelsemönster. Syftet är att upptäcka eventuella problem, och kunna förebygga smärta och sjukskrivningar INNAN de blivit ett allvarligt problem. Till skillnad
från traditionella hälsotester så handlar inte detta om sjukvård.
– Nej, vi letar inte sjukdomar. Det vi gör är friskvård – Inte sjukvård. Ser vi allvarliga prob­lem i en blodanalys eller på en kropp, rekommenderar vi alltid personen att uppsöka läkare.

Therese berättar även att det ser olika ut beroende på vilken typ av företag hon besöker, man skräddarsyr helt enkelt testerna utifrån företagets behov. Coronan har inte bara förändrat föräldrars närvaro vid barnens träningar, den har även tillfört ett annat område för idrottsfysiologen Therese Jarl.
Många företag vill antikroppstesta sin personal för covid-19, och det har inneburit att vi fått ännu mer att göra än normalt nu under hösten, säger Therese Jarl och visar hur man kan svinga kettlebellen för att få maximal träningseffekt och bli Strong Now!

Artikeln publicerades i iTimrå 3 2020 på sidan 18