Sport & fritid iTimrå 2 2020

Spring i benen

Text & foto Anders Eliasson

Att springa längs skogsstigar och ut i naturen kallas TRAIL och det finns det ett gäng i Timrå som gör. En dag i början av sommaren träffades man och körde tre lopp med sträckor på 15–20 kilometers längd. Deltagarna kunde välja en eller flera lopp. En som sprang hela sträckan denna dag var Henning Karlsson. Han hade ­tagit sig hit från Sundsvall för att springa med det härliga gänget.
– Det är opretentiöst, lättsamt, och kul att springa i Timrå med några som kan lederna. Det är väldigt fint att springa längs älven säger Henning och byter skor för att ta sig an nästa sträcka. Han var en av de sju som denna dag sprang alla tre lopp och vid målgång kunde känna sig nöjda med över 5 mil i benen.

Över stockar och stenar i djupa skogar och höga berg, och som här över bron. Full fart är det på: Jimmy Siltamäki, Henning Karlsson, Patrik Törnsten, Kenneth Norman, Ola Lindström, Thomas Storsjö och Thomas Åkerdahl.

En Timråbo som ofta ses längs vägarna är Jimmy Siltamäki.
Han gillar långlopp och brukar ligga topp tre i resultatlistan på Höga Kusten Maraton.
– Förra året kom jag på andraplats, och min bästa tid på den maran är 2 timmar och 52 minuter.
Oj, då ligger du säkert även i täten i det här gänget?
– Nejdå, inte alls! Det är väldigt stor skillnad på att springa på en rak väg och i berg. Det är helt olika löptekniker, så här blir jag ofta frånsprungen.
Initiativtagaren heter Thomas Åkerdahl han och vill uppmuntra fler att prova på den här sortens löpning.
– Vi springer inte ifrån varandra, utan håller ihop. Det här var ett sätt att visa på de olika sträckor som finns i närheten som ger blandad löpning i olika terränger. På Facebook har vi en grupp ”Sörberge Ultra Trail”, där den som är sugen får tips, och det går även via den gruppen att komma i kontakt med oss om man vill springa i grupp, hälsar Thomas.

Artikeln publicerades i iTimrå 2 2020 på sidan 11