Sport & fritid iTimrå 2 2020

Sommar, sol och bad – och båt!

Text & foto Anders Eliasson

Fler bilder:

Timrå kommun har 9 mil kustremsa, så en båt är helrätt den här tiden på året. Kanske man ska ta vattenvägen till badplatserna i sommar? Koviken på Åstön, Tolvösand i Tynderö eller Smackgrundet? Det finns många andra spännande platser, och har man båt, så finns det såklart större chanser att hitta små badvikar dit det är svårt att ta sig med bil. Vi gjorde ett litet besök i de två småbåtshamnar vi har för att se om båtsäsongen kommit igång.
I Fagerviks Båtklubb backar Johan Lenner ner familjens Silverbeaver 450 och sjösätter från släpet. Nu kom sommarvärmen och en efterlängtad premiärtur för säsongen tar sin början. Medan Johan parkerar bilen tar övriga familjemedlemmar på sig flytvästarna och gör sig redo för turen. Vart bär det hän?
– Idag ska vi titta på Sundsvallsbron underifrån har vi tänkt. Under sommaren kommer vi att börja inventera kustremsan längs Söråker. Det finns väldigt många fina strandhugg att göra i närheten, och det gäller att ha en rejäl fikakorg med sig.
Och vad finns i den då?
– Smörgåsar och jordgubbar. Det hör sommaren till, hälsar familjen Lenner med förnamnen Johan, Lena, Anton och Agnes.
Vid en av Wifstavarfs Båtklubbs bryggor står Anders Nilsson i sin Wiking 28:a och förbereder inför sommaren. ”Katharina” heter hon som kommer att föra med sig Anders längs kusten i sommar.
Har han något tips på lämpliga strandhugg eller turer?
– En härlig båttur blir det om man åker ut mot Holmö Brygga och tar vägen så man åker in mellan en liten passage där det är som en liten lagun. Det är ett härligt ställe. Även Åkeröviken kommer att få sig ett besök i sommar. Det har byggts ett servicehus och nya bryggor där som är nytt för i år. Det sägs vara väldigt vackert där. Dit ska jag!

Artikeln publicerades i iTimrå 2 2020 på sidan 38