Sport & fritid iTimrå 1 2020

illustration: liljewall arkitekter

Så blir Timrås nya simhall

Fler bilder:

Så här ser den ut, den nya simhallen som ska ligga uppe vid idrottsplatsen mellan ishallen och gymnasieskolan. Den kommer bland annat innehålla en bassäng med åtta 25-metersbanor, en undervisningsbassäng med höj- och sänkbar botten samt ett gym, kafeteria och en hel del annat.
Det har varit många diskussioner i kommunfullmäktige om tidsplanen för att bygga simhallen, men i december slog kommunfullmäktige klubban i bordet och bygget startas nu i vår.
Den gamla trotjänaren får fylla behovet ett tag till. 1957 i mars fylldes bassängen för första gången i den simhall vi alla känner idag. Det avdunstar väldigt mycket vatten från bassängen varje år, och den fukten kryper in i väggarna. Det är därför en simhall har en (relativt) kort livslängd.
Det är en åldrad skönhet som var anmärkningsvärt imponerande då den byggdes. Sundsvallsborna åkte till den och imponerades. Från Sollefteå kom massor av inkallade beväringar från regementena T3 och I21 för att avlägga simprov. Timrå var tillsammans med en simhall i Norrbotten som invigdes samma år, de enda 25-metersbassängerna i Norrland. Men hade det inte varit för vaktmästaren Alarik Lundgren, så hade det nog inte blivit någon simhall i Timrå i den storleken.
På den tiden gick kommunerna till regeringen för att ansöka om pengar för en stor investering som en simhall. Timrå fick avslag då den låg för nära Sundsvall som man ansåg skulle ha större nytta av en 25-metersbana, något som var mycket ovanligt på den tiden. En tremannadelegation reste ner till huvudstaden och fick träffa Gunnar Sträng som då var socialminister. Kunde han möjligen riva upp det där beslutet om avslaget?
Men delegationen som bestod av kommunhöjdarna på den tiden fick höra att det var omöjligt, och att mötet därmed var avslutat. Besvikna och tyngda av nederlaget reste de sig och gick, men den kraftfulle och vid det här laget förbannade fackordföranden Alarik Lundgren på Östrandsfabriken vände sig plötsligt i dörröppningen och släppte ut sina åsikter:
”Hurrödu Gunnar Sträng. Du sitter på den där stolen för att arbetarna har röstat fram dig, och det är socialdemokratisk majoritet i Timrå. Och nu åker jag upp till dom och säger att det socialdemokratiska parti dom röstat på har en minister som hellre tycker att kontorssnobbarna i Sundsvall skall få leka i en balja än att arbetarna som går i skitiga jobb ska få sköta sin personliga hygien!”
Då vinkade Sträng in delegationen igen och sa att det här skall vi lösa! Och i mars 1957 blev det ett premiärdopp!

Artikeln publicerades i iTimrå 1 2020 på sidan 12