Sport & fritid iTimrå 3 2020

Nedräkning till nedsläpp

Text & foto Anders Eliasson

Förberedelsernas tid är förbi. Den 2 oktober börjar allvaret.
Timrå IK:s klubbchef Jonas Torines tillträdde i mars och står nu inför sin första säsongspremiär. Magasinet I Timrå träffade det före detta golfproffset som älskar hockey – men aldrig fick spela själv …

Han har redan suttit på chefsstolen i ett halvår, men nu är det snart riktigt skarpt läge för Jonas Torines. I oktober börjar ishockeysäsongen 2021/2021 – och samma månad flyttar familjen in sitt nya hus. Jonas Torines har flyttat 95 mil norrut för att lotsa Timrå IK tillbaka till toppen.

Du har bott i Landskrona 25 år, men du låter inte som en skåning?
– Jag är från Huddinge utanför Stockholm och flyttade till Skåne för att gå ett golfgymnasium där nere. Sedan blev jag kvar och träffade så småningom Landskronatjejen Anna som jag bildade familj med. Hon är resurslärare på Engelska Skolan i Sundsvall och vi har två barn, Malte och Vidar som nu är 13 och åtta år och vi tog ett familjebeslut i våras att flytta hit upp. Vi hyrde först en tillfällig lägenhet i Sundsvall medan vi letade rätt ställe att bo på här i Timrå.
Och hur verkar den här kommunen vara?
– Vi fick börja med att bekanta oss med om­­givningarna. Ingen av oss hade ju varit här förut, vi upptäckte att det finns många pärlor i Timrå, Fagerstranden är ett härligt ställe, folk joggar, spelar frisbeegolf, fotboll och det är vackert att bara vandra där vid havet. Det har varit en hektisk sommar för oss, med husletande och nya jobb för oss bägge, men vi har även kopplat av och badat i Oxviken, lunchat på Färjas Brygga och strövat i skogen där luften är så frisk och härlig. Skogen skiljer sig mycket från den skånska växtligheten. Våra söner ville dessutom med glädje följa med ut på skogsäventyr och plocka blåbär, vilket är rätt underbart.
Hur gick det då?
– Vi åkte runt och tittade på många ställen runtom i kommunen, till slut fastnade vi för ett hus i Sörberge. Vi får nycklarna den sista oktober, så då blir vi Timråbor på riktigt. Det känns bra att äntligen hamna på plats. När det gäller blåbärsplockningen så blev det mest lingon i korgen, men de passar ju till frukostflingorna de med!
Vad har du för bakgrund som gör dig lämplig som klubbchef för Timrå IK?
– För det första måste man älska hockey. När jag växte upp i Huddinge såg jag alla matcher och allt som gick med Huddinge Hockey. Jag ville börja spela själv, men fick inte för mina föräldrar.
Fick inte?
– Jag var lite för gammal för att börja med det tyckte de väl, hockeyintresset kom till mig när jag gick i femman-sexan, men fortsatte oförminskat upp till årskurs nio. Istället för lagidrott blev det golf.
Och det gick ju bra har vi förstått, hur många hole in one har du gjort?
– Jag blev proffs och spelade i landslaget under 9 år. Som bästa meriter räknar jag fem SM-guld och ett EM-guld och jag har spelat i alla världsdelar utom i Australien, så det blev bra. Fyra HiO blev det. Numera spelar jag lite mer avkopplande och har i sommar hunnit med några rundor på Timrå Golfklubb. En fin bana.
Golf är ingen lagsport direkt.
– Nej, så är det ju, men efter golfturner­an­det blev det en säljkarriär i golfvärlden under 10 år där jag så småningom blev för­säljningschef för Titleist i Norden, och där kan man väl säga att det är ett slags lagspelande. Under tiden som jag bott i Landskrona har jag även hunnit med att vara styrelsemedlem i fotbollsklubben Landskrona BoIS och där har du en koppling till lagsporten.
Nu har du gått från runda bollar till platta puckar!
– Ja, så är det ju, men strukturen i säljbolag och i föreningsverksamheter med lagidrott har sina paralleller. Landskrona BoIS var en välmående klubb för tio år sedan, men hade tappat styrfart under några år innan jag gick in i styrelsen. Jag betonade vikten av den röda tråden från den allra tidigaste barnverksamheten till spelarna i högsta divisionen. Ungdomsverksamheten är otro­ligt viktig. I dag är det 205 ungdomar plus skridskoskolan som är engagerade i Timrå på isen. Kan den siffran ökas med 100? Då får vi synergieffekter som blir närande i hela kedjan.
Du har satt upp tavlor med olika ord på i konferensrummet på kontoret. Högst upp på den står det ”ansvar”. Berätta!
– Ja, det är tavlor med värdeord jag tycker att vi som klubb ska ha som ledord. De är flyttbara, just nu står ”Ansvar” överst. Om en anställd ser något som bör förändras, ska den personen ta ansvar över att det sker en förändring. Det står även ”Ärlighet” på en av tavlorna, vilken kan gå hand i hand med ansvaret. Ärlighet kan göra ont, men med ansvaret för klubbens bästa för ögonen så sker resultat. Detta gäller samtliga i hela klubben. Det står även ”Glädje” på en tavla, och den sammanfattar de två andra på ett bra sätt. För det är glädjen till hockeyn vi alla känner som gör att vi är här.
Du har kastats in i hetluften på sistone, hur kändes det?
– Du tänker på spelaren som ertappades för att ha använt narkotika. Då hamnade jag i en situation jag aldrig varit i förut. Press och medier satte ett hårt tryck på klubben och jag var ansiktet utåt. Jag var inte bekväm i den rollen alls, men lärde mig samtidigt att kollegor gick in och stöttade mig. Jag har lärt känna mina nya arbetskamrater nu under de här månaderna och det är ett fint gäng med mycket kompetens och kunskap, det är roligt att vara med människor som brinner för sin uppgift att föra laget framåt. Det känns bra att bli Timråbo både för mig och familjen och jag tror även att vi kommer att göra en fantastisk säsong!
Kan du berätta något om dig som folk inte vet?
– Ja, det ska väl då vara att jag i 12–13-årsåldern tränade cha-cha och kom på tredjeplats i klubbmästerskapet. Bronsmedalj! Sedan tävlade jag inte mer i den sporten. (Men jag behöver väl inte berätta att det bara var fyra tävlande par?)


Ishockeymatcher och coronatider – så funkar det

I dagsläget gäller 50 personer men förslag har framtagits med mer publik på läktaren, men inget beslut är taget. Vi får helt enkelt vänta och se.
Det kan vara så att beslut har kommit när tidningen kommer ut.

JONAS TORINES

Gör Klubbchef för Timrå IK
Ålder 44 år
Familjen består av frun Anna 39 år (snart 40) och barnen Malte 13 och Vidar 8 år.
Bor Snart flyttar vi in i villa i Sörberge.
Hockeyidol Ian Boyce
Motto Våga!
Förhoppningar Att snart covid-19 tiden är förbi. Tufft och jobbigt för många människor i samhället

TIK:s hemma­matcher i höst

2/10 Timrå–Björklöven
7/10 Timrå–Karlskoga
12/10 Timrå–Västerås
18/10 Timrå–Kristianstad
23/10 Timrå–Södertälje
1/11 Timrå–Almtuna

Artikeln publicerades i iTimrå 3 2020 på sidan 16