Sport & fritid iTimrå 3 2022

I huvudet på:

Kimmo Kapanen

Text Dag Jonzon Foto Frida Sjögren

Jonathan Dahlén är tillbaka?
— Ja det var en stor dag för mig och för hela Timrå IK att få Jonathan tillbaka. Jag pratade med honom mitt i sommaren och fick känslan att han ville hem till Timrå om det inte blev något NHL-kontrakt i höst. Och med allt stöd vi fått, bland annat från Swish-kampanjen, så blev det möjligt att skriva på pappret och få njuta av Jonathans skicklighet på isen. Han har ett kontrakt på fem år, men har möjligheten återvända till NHL om det blir ett nytt erbjudande.

Som sportchef, kan du toppa det här?
— Nää! Det blev mitt första kontrakt som jag fick skriva under som sportchef för Timrå IK, så man kan säga att jag börjar på toppen. Det kommer bli svårt att överträffa det här kontraktet, men jag får hoppas att vi kan få en ljus framtid med bättre ekonomiska muskler. Man ska ju börja bra, men sluta ännu bättre. Det är målet.

Vad betyder Timrå för dig?
— För mig betyder det mycket. Jag minns exakt den sjunde december 2001 hur Nubben hämtade mig på flygplatsen, vi åkte förbi arenan och dagen efter var det träning. Efter det bara klickade det på träningar, i klubben och jag fick visa vad jag kunde. Sedan dess har Timrå varit nära mitt hjärta och det kändes rätt när erbjudandet kom att få efterträda Nubben och bli nästa sportchef. Det var ett ganska enkelt beslut att fatta.

Hur ser du på ­Timrå IK i dag?
— Det finns mycket att göra på sport­sidan i föreningen för att ta nästa steg och bli den utmanare i SHL som vi vill vara. Vi vill vara ett slutspelslag och sen är allt möjligt till våren. Nu ska vi njuta av att åka med på den här resan i vinter. Laget 2022 är jag nöjd med. Vi vill utmana alla motståndare som ska spela mot oss.
När spelade du din sista match som målvakt i Timrå?
— Det var den första kvartsfinalen mot Djurgården i slutspelet 2005 och vi vann matchen. Sen vann Djurgården den sjunde avslutande matchen, men då hade Kiprusoff varit målvaktsvalet i sex matcher och jag stod i båset. Min allra sista match över huvud taget var med Ässet i Pori 2008.

Vad har du i huvudet som inte Nubben hade?
— Skillnaden är att Nubben fick jobba med att hålla laget kvar, ramla ur, ta sig tillbaka under de senaste åren. Det är en svår uppgift. Nu har vi många, långa kontrakt med spetsspelare som Anton Lander, Emil Petterson, Anton Wedin och nu även Jonathan Dahlén. Min uppgift blir att också vara närmare juniorsidan, bygga laget underifrån med egna talanger. Helst talanger som går hela vägen via SHL till NHL och ger tillbaka ett bra ekonomiskt tillskott till föreningen. Vi ska hitta balansen att spela bra hockey men också ge plats för egna yngre spelare och göra laget till ett stabilare lag i framtiden.

Är du beredd vara reservkeeper om det händer något med Timrås två ordinarie målvakter?
— Nää, verkligen inte. Vi har yngre förmågor. Det får nog bli vår målvaktstränare Zacke Zajkowski i så fall som jag kan stötta. Min hjärna vet hur man stoppar puckar, men kroppen vill annorlunda. Jag hinner inte med längre sidledes, men våra ordinarie målvakter vet hur man stoppar puckarna och kommer klara pressen i SHL. Det är jag övertygad om.

Kimmo Kapanen

ÅLDER 48 år
FAMILJ Ja
GÖR Sportchef Timrå IK

Artikeln publicerades i iTimrå 3 2022 på sidan 21