Sport & fritid iTimrå 1 2019

Första stegen för 83 kilometer vandringsled

Text & foto Anders Eliasson

Mats Moberg och Keijo Ojala gillar båda att promenera. De gick var och en för sig och funderade på om man inte kunde knyta samman de stigar som fanns i kommunen med varandra.
– Jag hade nog själv vandrat 7 av de 9 milen kuststräcka vi har då jag mötte Keijo på en av kommunens företagarfrukostar. Vi började prata om den fina naturen som finns längs kusten och kunde konstatera att vi båda burit på samma idé.
Nu gör de en förstudie som är möjligjord av EU-pengar via Leader Midland Plus. Timrå Naturskyddsförening är huvudman för förstudien som ska vara klar till sommaren.
– Redan idag kan man starta vid järnvägsstationen och gå längs stigar och leder ända till fram till ”Smacken”. Men hur ser förutsättningarna ut för att fortsätta och bygga en förbindelse mellan deltat och Söråker och komma vidare?
Förstudien ska ta reda på förutsättningarna för att skapa en vandringsled från järnvägsstationen till Åvike Bruk.
– Den sträckan blir då 83 kilometer om man går runt Åstön. Vi har ritat upp en möjlig sträcka och ser att man då passerar cirka 25 näringar som skulle kunna utveckla sin verksamhet. Vandrare behöver ju både sova och äta, säger Mats.
Alla är ense om fördelarna med vandringsleder för både kropp och själ, och pilgrimsvandringar växer i popularitet, så varför inte en kustnära vandringsled i Timrå? Keijo Ojala som bor nästan vid kusten vid Tynderö hade ofta funderat: Vart är alla människor? Varför går man inte här?
– Jag går själv gärna i fjällen, men haft en krånglande höft på sistone. Då är kortare sträckor på hemmaplan att föredra vilket har inneburit att jag lärt känna denna kustremsa bättre. Naturen vi har alldeles inpå knuten är fantastiskt fin och kan utvecklas, säger Keijo.
– Vi har kontaktat markägare och skissar på olika lösningar när det gäller att sammanlänka de stigar och leder som är befintliga. Men vi önskar kontakt med människor längs sträckningen som kan ge oss tips om historiska värden och platser, säger Mats och Keijo.
Kan man kliva av flyget och gå direkt ut i naturen därifrån? Kanske stanna till vid Y:et och hyra en ryggsäck och vandringsstav? Vilka andra vandringsleder kan man knyta ihop Timrå Kustvandring med som leder inåt landet?
– Vi hoppas och önskar att förstudien ska visa att det kan fungera, och OM det gör det, så kan det bli ett etableringsprojekt som kan starta redan till hösten, säger Mats Moberg.

Artikeln publicerades i iTimrå 1 2019 på sidan 10