Sport & fritid iTimrå 3 2020

Fin fiskesommar i Bergeforsen

Text & foto Anders Eliasson

Fler bilder:

I sommar har det varit full fart på Bergeforsfisket. Arrendatorn Annelie Hamrin är mer än nöjd med sommaren, och det man pratar om vid strandlinjen just nu är de 14 tjejerna och den tyske mannen och röjet i skogen!

Vi har haft ”tjejfisket” där fiskeproffset Evelina Henriksen under två dagar varit guide för 14 tjejer som samtliga fick lära sig hur man kastar och även fått känna på hur det känns att drilla en lax. Det blev en succé som definitivt kommer att återkomma under nästa år, säger Annelie Hamrin . vars första lax i sommar vägde 6,3 kilo.
– En film på Youtube från Bergeforsens fiske lades ut den första augusti och en man från Tyskland såg den, kastade sig i bilen och ringde mig när han passerade Småland. Jag var ju tvungen att säga som det var, att det var fullt hela sommaren, och att man måste boka plats i mycket god tid om man vill fiska. Han kom upp ändå, hyrde en båt och satt mitt i älvfåran och njöt av att sitta och titta på den hoppande laxen. Sedan hade han en maximal tur att det blev ett återbud dagen efter, så han fick fiska i alla fall.
Så folk kommer hit bara för att titta på fisken?
– Ja, faktiskt. Även ett par från Stockholm hyrde en båt bara för att sitta ute i strömmen och se de hoppande laxarna. Så det här är en kraftig turistmagnet. För oss Timråbor är det vardagsmat, men många andra klassar detta som världens bästa fiskevatten. Sånt är roligt säger Annelie Hamrén.

Några som klassar fisket till den nivån är Team Galant som åker land och rike runt och gör fiskefilmer på sin youtubekanal. (Googla på: ”Bergeforsen – Best Salmon Fishing in the World”)
Där kan man se en halvtimmeslång film som efter 30 dagar setts av mer än 223000 tittare, och en riktig kärleksförklaring till Bergeforsens strömmande vatten är det. Det var den filmen den tyske mannen såg, satte sig i bilen och sträckkörde 140 mil, bara för att komma hit och sitta på första parkett i en båt.
Men man behöver inte sitta ute i älvfåran för att se hoppande lax. Det är många som sätter sig med en termos kaffe och njuter av platsen. En del igenväxta platser längs älven har röjts upp i sommar och gör tillgängligheten allt större, både för de med och utan fiskeutrustning. För det finns en vision hos arrendatorerna om att göra platsen ännu mer tillgänglig för allmänheten. Ett bidrag från Länsstyrelsen för att sätta upp två vindskydd och röja upp längs strandlinjen har möjliggjort sådana åtgärder denna sommar.

En av de som arbetat med detta är Carl Lindmark med sitt skogskonsultbolag Boreal Partner. Hans arbete med skogsvård och skonsamma maskiner har återskapat fiskeplatser och stigar som gör det enklare för besökare att vandra nära vattnet.
– Vi har stamkvistat och slyröjt för att öka ljusinsläpp och siktbarhet. Det här är en lövskog på gammal älvbotten. Den karaktäriseras av al, hägg och björk längs strandkanten. 300 meter strandlinje har röjts och på vissa platser upp till 20 meter mot skogspartiet för att ge mer sikt och plats för fiskande och fikande gäster, säger Carl. Vissa träd har sparats för att minska risken för erosion mot vattenlinjen, likaså sparas en del träd vars grenverk hänger ut över vattnet för ge skugga till fisken och en plats för insekter att hålla till i.

– Så fisken får möjlighet att nappa till sig nedfallna insekter, och sportfiskaren får en möjlighet att placera sin fluga i vattnet. Mera sådant kanske det blir under nästa sommar, för alla tjänar på att området längs den östra sidan av Indalsälven görs mer tillgänglig för både vandrande fisk och promenerandes människor. Tänk om man kunde knyta ihop en vandringsled från Y:et till Bergeforsfisket. Det skulle väl vara något!

Artikeln publicerades i iTimrå 3 2020 på sidan 10