Sport & fritid iTimrå 1 2019

Elisabet startar gravidyoga

Text & foto Anders Eliasson

Efter 38 år som verksam barnmorska startar Elisabet Wikander ”gravidyoga – Mediyoga för alla”.

♦ En barnmorska som lär ut gravidyoga är naturligtvis en perfekt kombination när det gäller att förbereda kroppen för den allra största förändringen man kan tänka sig – ett havandeskap. Kroppssignalerna som kommer är nya och obekanta när man blir gravid och ju mer förberedd på vad som kommer att hända – desto bättre.
– Det är kroppens sätt att tala om att en stor förändring är på gång och att det är dags att anpassa sig till skeendet, säger Elisabet.
– Att med yoga hjälpa kroppen genom förändringens alla faser skapar harmoni i kroppen vilket gagnar hela processen, och inte bara för mamman, menar hon.
– Elisabet började med yoga för 15 år sedan och har nu vidareutbildat sig till Mediyogalärare hos grundaren Göran Boll.
– Alla kan börja med yoga. Man behöver heller inte vara gravid, det räcker med att man har en kropp! Kroppen behöver heller inte vara vig som en katt eller vara särskilt tränad. Jag kommer att börja med kurser som alla klarar av att gå, säger Elisabet.
Kombinationen med yoga och hennes långa erfarenhet som barnmorska gör att 26-åriga förstföderskan Stina Joza, som började bekanta sig med yoga för fyra år sedan, nu tar Elisabets hjälp för att förbereda sig inför det stora ögonblicket.
– Det känns väldigt bra att kunna ställa kroppsfrågor till en kunnig barnmorska, bara det i sig är lugnande, säger Stina.
Grunden till gravidyogan kommer från kundaliniyogan som är en specialanpassad yoga där man sitter och ligger och utför rörelserna. Det är lämpligt att starta gravidyoga från vecka 20.
– Andningen är särskilt viktig vid förlossningen. Den tillför syre och skapar ett lugn i kroppen. Att få ner andningen i magen är ett av stegen. Att göra olika ljud som även hörs och upplevs av barnet är en även det en pusselbit i ett harmoniskt födande, berättar Elisabet.

Artikeln publicerades i iTimrå 1 2019 på sidan 12