Sport & fritid iTimrå 2 2020

Deltagänget

Text & foto Anders Eliasson

Fler bilder:

Naturen kommer att locka fler besökare än vanligt denna sommar, och i Timrå finns det mycket goda förutsättningar för lustfyllda vandringar, och särskilt smidigt är det att gå längs de vandringsleder som numera finns utmärkta på kartor.
Man kan förstås vandra ensam, eller med flera. Att hänga på sig en liten ryggsäck och ta med sig matsäck betyder oftast att det aldrig kan smaka godare än att inta termoskaffet vid en porlande bäck i sällskap med sjungande fåglar. Men vart ska man gå då? Och dessa leder var finns de, och får man gå omkring överallt? Vi läste på Naturskyddsföreningens hemsida att nu kunde vi få svar på sådana frågor, och gjorde som många andra, hakade på invigning av en ny vandringsled. ­”Grönuddenslingan”

Premiärturen denna söndag lockar 46 personer och efter samlingen vid Y:et togs vägen under E4:an och en sträcka på strax över 5 kilometer startade. Mats Moberg, en av initiativtagarna tog täten och strax gick vi alla som på ett pärlband längs Indalsälvens södra fåra. Efter ett tag stannar vi upp och Mats berättar att det landskap vi vandrar i skapades genom katastrofen 1796 då Magnus Huss orsakade den största naturkatastrofen i Sverige då han skulle ordna en passage för timret att färdas vattenvägen från inlandet. Katastrofen skapade deltat som är ett av de större i sitt slag i Europa. På denna plats ser vi spår efter timmersorteringen som var slutstationen för det timmer som färdades med älven från skogarna inåt landet.

Gunilla Ojala går gärna med stavar.

– Runt Timrå fanns det tidigare 43 olika sågverk som ägde stockarna som kom flytande, och varje enskild stock var märkt med sågverkets stämpel. Här ute sorterades och bokfördes varenda stock innan de fraktades vidare till sågverken. Det vi ser i vattnet och på land är rester efter olika konstruktioner som byggdes för detta ändamål, berättar Mats och vi vandrar vidare.

En som känner området väl och vandrar med denna dag är Stig Carlsson. Ett av hans stora intressen är fågelfotografering och han ses ofta ute i deltat med ett långt teleobjektiv på kameran. Vilka fåglar kan man träffa på härute?
– De vanligaste är lövsångare, gransångare, grönsångare och drillsnäppa. Titta där, säger Stig och uppmärksammar vandrarna på en knölsvan som ligger på ägg ute vid en holme.
– Det är ett idealiskt område för fåglar härute, och har man tur kan man även få se en rosenfink. Den arten kom hit på 70-talet från Ryssland och trivs i den här typen av områden berättar Stig.
Någon rosenfink syntes inte till idag, inte heller bäver som är vanlig. Det är

Stig Carlsson.

klart, kommer det 50 personer och vandrar längs vattenkanten så dyker de ner på djupt vatten tills faran är över.
– Men om man går lite tyst, och gärna tidigt på morgnar eller lite mot kvällen så är chanserna rätt stora för att se bäver här, säger Mats Moberg. Spåren av dem får vi nöja oss med idag.
– Det är ett spännande område, för några år sedan hittade man resterna av en älgkalv ute på isen och stora tassavtryck i snön runtomkring som kunde tolkas som vargspår berättar Fredrik Karlsson från Timrå Naturskyddsförening.

Några vilda djur träffar vi av naturliga skäl inte på idag, men vi stannar till vid ytterkanten av Brukshundsklubbens område och vi får höra att man ska hålla sig till leden då vandrare annars kan störa de stresstest för hundar som ibland utförs här.
Snart har vi kommit halvvägs och vi är framme vid den yttersta spetsen på Grönudden. Här stannar vi till och tar med det medhavda fikat.
– Det är härligt att vara ute och gå säger Carin Hansson och Staffan Tamm som bägge är medlemmar i Naturskyddsföreningen och blev nyfikna på den nya leden.
– Vi är ju ute med vår hund Addi fyra gånger per dag och tycker om att vara ute i skog och mark. Det finns många fina vandringsleder och stigar. Strandpromenaden i Söråker är en favorit. Den kan man fortsätta ända bort till Fågelsången.
En annan som tycker om att gå, och gärna långa sträckor, är Gunilla Ojala.
– Det är kul med nya vandringsleder som den här. Det finns många härliga vandringsleder, och mina favoritstigar har jag i Tynderö nära hemmet. Men jag har även gått hela S:t Olavsleden ända till Trondheim. 58 mil, fast uppdelat på olika etapper.
Dagens vandring var nog i kortaste laget för Gunilla, men om man vill går det bra att fortsätta och istället för att gå tillbaka till Y:et ta träbron över till en annan vandringsled, den som kallas ”Smackenslingan”.
– Det hade även gått bra att starta vid golfbanan och gå ”Midlandaslingan”. Det finns många leder som kan kopplas ihop, och går du nu över träbron istället för till parkeringen vid Y:et kan du gå 6 kilometer till genom Smacken, den leden presenterades i vintras och då var det 153 vandrare som premiärgick, säger Mats Moberg.

Naturen är alltid öppen, och när det finns röjda och iordningsställda leder så kommer alltfler att lockas ut i naturen. Det är bara att gå, och kartor är uppsatta vid Y:et, golfbanan och andra ställen. Men det går även att göra gemensamma vandringar i organiserad form. Vid två tillfällen i juli arrangeras Timrå Nattvandring som leds av Mats, och till hösten blir det en herrgårdshelg med vandring som utgår från Söråkers Herrgård.
Vilke är din egen favoritvandringsled?
– Jag tycker om att vandra i Ljustorp. Där finns det 37 olika stigar att välja mellan, och en fantastisk natur, säger Mats Moberg

Det är nu dags att gå till parkeringen igen. Sara Östman och Marie Hallström passade på att hänga med på den nya vandringsleden. Sara hade både stegräknare och app påslagna och kunde konstatera att promenaden hon och mamma Marie, samt alla andra vandrare gjorde denna dag mätte upp 5,2 kilometer.
– Nu tog det lite lång tid då vi stannade och fikade och det var ingen snabbvandring direkt. Men en trevlig söndagstur i alla fall. 8454 steg!

Artikeln publicerades i iTimrå 2 2020 på sidan 36