Sport & fritid iTimrå 4 2020

Bollsäkert vid Hockeyrondellen

Text & foto Anders Eliasson

Fler bilder:

Padelhysterin har även fångat Timrå i sitt grepp. Magasinet I Timrå sladdade förbi den nybyggda hallen vid Hockeyrondellen för att lära sig mer om popsporten. Lova och Linda Lindström var bara några av många motionärer som passade på att smasha och lobba.

Padel är i ropet nuförtiden. Men vad är det för något? En som vet är ­Dennis Hamberg, verksamhets­ansvarig för den nybyggda padelhallen i Timrå som ligger vid Hockey­rondellen.
Berätta Dennis, hur funkar det?
– Man kan väl enklast beskriva det som en blandning mellan tennis och squash.
Man spelar alltid dubbel, alltså två på var sida om nätet. Skillnaden mot en tennisplan är att våra planer är något mindre i yta på markplanet, och att höjden är större. Det är även en annan utrustning. Reglerna är enkla så det är lätt att lära sig vilket har gjort att det är populärt bland så många, säger Dennis.
I Sverige slogs den första padelhallen upp redan 1998 men det är först nu som sporten har exploderat. Här i den nybyggda hallen i Timrå slog man både upp portarna och de första bollarna den 21:a mars i år, så för Timråborna är det en ny sport. Här hittar man fyra inomhus och två utomhusbanor som förstås känns mera lockande sommartid.
Takhöjden på 10 meter skapar stora möjligheter för den skicklige spelaren. En del av padelspelandet är att nämligen att utnyttja höjden för att lobba bollen mot motståndarna. En annan skillnad jämfört med tennis och badminton är att man spelar i en ”låda” och kan låta väggarna ingå som en del av spelet. Missar man bollen träffar den väggen och man får en chans till att returnera den över nätet till motståndarsidan. Bollen måste studsa på golvet innan den studsar mot väggen (om man nu inte tar den med sitt racket förstås.)

Fyra planer med 10 meter i takhöjd.

Padelspelandet ser lite softare ut än tennis, vilket kanske är en del av framgången för sporten. Vid servarna är endast slag under höften tillåten. Det, plus att mattan gör att bollen tappar lite fart, gör att det inte blir lika explosivt hårt jämfört med tennis. Även själva bollen är annorlunda. Den ser ut som en tennisboll, men är aningen mindre och lättare och fylld med mindre gas än en vanlig tennisboll, så den studsar mindre.
Ett padelracket finns (såklart) i många olika utföranden där man tittar på formen och vikten, samt hårdheten. Ett nybörjarracket är lättare och mjukare och att föredra om man inte är så van. Prislappen för ett eget racket varierar, men ingår i ban­hyran liksom bollar. Det kostar 280 kronor på dagtid, med en hundring till på kvällstid. Den summan slås ju ut på fyra spelare som kan spela en hel timme.
Vilka spelar då?
– Ålderspridningen är stor mellan 10–70 år och en det är många tjejer som spelar vilket är kul, säger Dennis. Sedan start har det varit högt tryck om man vill spela mellan 16.00 till 23.00. Man får gärna vara nån dag eller två i förväg och boka bana om man vill spela. Lite lugnare är det på dagtid förstås. Men vi har högt tryck även dagtid, så det här är något Timråborna gillar säger Dennis.

” Det var kul, och man fick till spelet snabbt även om man var ovan. Det roligaste är att man kan spela ihop fast man är på olika nivåer.”

En som provade padel för första gången i våras var Linda Lindström. Någon större erfarenhet av racketspel fanns
inte, ­förutom lite badminton under skolåren. Nu blev hon ordentligt biten av den nya ­sporten och spelar varje vecka med ett gäng tjejer som även de hakat på padel­trenden. Ett dubbelpass skulle det bli för Linda då hon denna kväll lockat med ­dottern Lova 11 år som medspelare.
På andra sidan ­nätet var en annan Linda, med efternamnet ­Gyllenqvist, som
även hon hade sin dotter Livia 12 år med sig.
– Det var kul, och man fick till spelet snabbt även om man var ovan. Det roligaste är att man kan spela ihop fast man är på olika nivåer, sammanfattade de tre nybörjarna.
För erfarna Linda blev det ett pass till då Erika Wahlstedt, Viktoria Berggren och Josefine Rundén dyker upp.

Artikeln publicerades i iTimrå 4 2020 på sidan 10