Sport & fritid iTimrå 3 2020

Åh, en sån fartfest!

Text & foto Anders Eliasson

Från stillastående till 70 kilometer i timmen PÅ TRE STEG! Utväxlingen i starten är enorm, och tål att jämföras med de absolut mest maxade supersportbilarna i världen. På arenan vid Midlanda sätts hastighetsrekord – inför tomma läktare.

Scenen är kapplöpningsbanan ute vid Midlanda. Det finns 11 banor i Sverige och den här drivs av Midlanda Hundkapplöpningsklubb. Idag då vi besöker banan heter tävlingen ”Deltapokalen” och sex lopp går av stapeln idag och 34 hundar är anmälda till start. De flesta är greyhounds, men sex av hundarna tillhör rasen whippet som är något mindre i format.
Det är en solig tävlingsdag där publiken lyser med sin frånvaro, som på de flesta arrangemangen denna sommar. Men hundarna bryr sig inte om vare sig publik eller coronaanpassade tävlingar, för de har bara ett enda fokus. De ska göra vad de är skapta för: att springa – och det extremt fort!

Så sprakar det till i högtalarsystemet, och hundarna i första loppet presenteras. De kommer från olika delar av landet, och det råder ingen tvekan om att en del åkt väldigt långt för att delta. Fem ivriga hundar med varsin husse eller matte i andra änden av kopplet kliver in på banan för att delta i det första loppet.

 

Under dagen startar hundarna i olika klasser och raser (Det är greyhound och whippet som tävlar.) De förstnämnda är absolut snabbast av alla hundraser. Whippethundarna som springer här idag är något långsammare (men ändå extremt lättfotade.) Hundarna delas inbördes in i fem klasser utifrån hur bra de gjort ifrån sig i tidigare tävlingar. Man delar även upp raserna, så inga whippets bland greyhoundarna.

”Det är en livsstil för oss, det brukar bli runt 20 olika tävlingar under ett normalår.”

Hundägarna hjälper sina fyrfota vänner in i fållorna. Bakluckorna stängs, alla gör sig redo.
Så släpps de tävlande ur sina startfållor på en given signal och de maxar farten i en formidabel explosion i full fart efter en motoriserad ”hare” i form av en trasa på en pinne som löper i en ställning runt banan. Farten är så hög, att man faktiskt kan säga att strax efter starten är tävlingen avgjord, i den kortare distansen på 283 meter är loppet avklarat på 18 sekunder!

 

Defilering
Startprepp
Pris

En greyhound kan komma upp i farter runt 60–70 km/h vilket kan jämföras med världens snabbaste människa – Usain Bolt som höll 44 km/h när han slog världsrekord på 100 meter i Berlin 2009.
Och precis som på stora snabba tävlingar, kan ibland målgångens resultat först avgöras efter att målkamerans foto avslöjar vilken nos som var först att spränga det tänkta målsnöret.
När loppet är över får hundarna kliva in i en bassäng för att kyla ner tassarna. Ett lopp per hund, inte mer. Sedan är det nedvarvning och vila under en vecka med mycket massage.
En vanlig söndag under säsongen är det träning på banan vid Midlanda. Hundarna tycker om att få sträcka maximalt på sina muskler med jämna mellanrum. Det mår de bra av, och hemmaklubbens hundar är vana att vara härute. Men en tävlingsdag som denna är speciell, inte bara för alla hitresta människor.
Inför en tävling är de rejält upphetsade. Alla hundägare vi pratar med berättar samma sak. Redan när husse eller matte packar bilen märker de direkt att det är tävling på gång och inte bara en vanlig daglig biltur. Det har att göra med vattenskålar och annan utrustning som följer med.
Loppen klaras av i snabb takt, och nya hundar defilerar och presenteras inför den lilla publiken som består av andra hundägare.

 

DAGENS STJÄRNA. Met Merlin från Kovland satte nytt banrekord på Midlanda och matte matte Sofia Lundberg var rättmätigt stolt.
Rekordtiden 16,57 bekräftades av målkameran.

Plötsligt bryts mönstret. En pampig fanfar skräller till i högtalarna för en av hundarna. Den kraftfulle fyraåringen Met Merlin från Kovland har just slagit banrekordet på sprinterdistansen och alla närvarande applåderar.
På rekordsnabba 16 sekunder och 53 hundradelar klarades sträckan av, och därmed skrevs vindsnabbe Met Merlin in i klubbens historierullor.

Matten Sofia Lundberg strålar av lycka och stolthet över insatsen. Hon är erfaren i sporten och hundkapplöpning har varit hennes hobby i 15 år. Hon driver även Metropolitan Kennel i Kovland och har 15 hundar av raserna greyhound och whippet. Midlanda är hennes hemmaklubb och Sofia och hennes hundar tränar ofta under söndagarna på banan.
– Han fick en kanonstart och tog ledningen direkt och behöll den under hela loppet. Han visade sin klass, säger Sofia stolt.
Met Merlin är en elithund som förra året var årssnabbast på sprintdistansen på Sveriges största bana, Åkers Kanal Greyhound Park i Åkersberga utanför Stockholm, berättar ägaren vidare och klappar stolt sin Merlin (som till vardags inte har prefixet ”Met” i sitt tilltalsnamn, men berättar från vilken uppfödare han kommer.)

Svalka

Men det är inte bara vinnarna som bör lyftas upp i ett reportage i detta ämne. Hundkapplöpningsmänniskor är, tja, entusiastiska får man nog skriva, för Vesslans matte Maritha Nordström tog med sin whippet från Boden till Timrå för att få delta i sin första tävling. 60 mil enkel väg för hund och matte. Och resultatet? Ja, 20 sekunder och en sistaplacering! Sedan var det bara att sätta sig i bilen igen och åka hem.
– Men det var kul, och det är en fin bana här i Timrå, så det var bara roligt, säger Maritha, och Vesslan viftar på svansen och ser nöjd ut.

Race!

Hon är långt ifrån ensam om detta intresse. Jan och Eva Helgesson från Katrineholm hade åkt 46 mil enkel väg för att tävla med sina whippethundar Angostura och Calidora.
– så vi har sett de flesta banorna i Sverige. Här i Timrå är det en trevlig och bra bana och det är ett fint arrangemang berömmer även paret Helgesson som hälsar att de mer än gärna kommer tillbaka med sina snabba hundar.

Artikeln publicerades i iTimrå 3 2020 på sidan 34