Reportage iTimrå 3 2022

Vi hjälper Ukraina

Text Dag Jonzon Foto Frida Sjögren & Kenneth Zetterlund

Fler bilder:

Det är åter krig i Europa. Flyktingar sprids över kontinenten och ett antal kvinnor har fått en fristad i Timrå kommun. För Olga har det betytt en nystart inom läraryrket.

Olga – läraren som hittade tillbaka till yrket i Sverige
Olga Tonkonoha flydde från Ukraina med sina två barn i mars i år och fick först plats på Bergeforsens Camping. Hon är utbildad gymnasielärare och jobbade i sin hemstad Zhaytomyr som ligger nära Kiev. Redan efter någon vecka hittade hon Böle skola och fick jobba som extraresurs.
I höst är hon en av fyra ordinarie klasslärare i klass 3 A och 3 B på Böle skola och undervisar främst i engelska och bild, men har redan gjort stora framsteg även i svenska.
Hon lutar sig över en av alla elever och kommer med råd om hur uppgiften ska lösas. I en av de två klasser hon jobbar i har hon också sin son Vlad.
– För mig är det en otrolig förmån att få komma in i det svenska samhället, kunna bidra och se hur allt fungerar.
– Jag lämnade Ukraina för att skydda mina barn från krigets hemskheter, något som inga barn någonsin ska behöva uppleva, säger Olga.

Yana – hjälper sina medsystrar
Yana Krokhmal är glad över sitt nya jobb även om det är en fruktansvärd situation som gör att hon behövs.
– När kriget bröt ut kände jag att jag måste hitta ett sätt att stödja och hjälpa till, säger Yana, som kom till Härnösand för kärleken för 13 år sedan och har stannat. Hon har jobbat som administratör på ögonkliniken i Region Västernorrland.
Den 8 september börjar ett nytt kapitel i hennes liv som samordnare för de 40 ukrainska familjer som anvisats plats i Timrå kommun.
– Jag såg att den här tjänsten annonserades ut och det var precis vad jag ville göra, säger Yana när vi möts i Timrå.
Arbetsuppgifterna kommer handla om både stora och små frågor och att själv ha kommit till Sverige gör att jag lättare kan sätta mig in i deras situation. Fast jag kom frivilligt. Här handlar det om att fly undan ett krig och rädda sina barn för stunden, konstaterar Yana med sorg i rösten.

 

En tyst för Ukraina på Bergeforsens Camping

Den 24 augusti 1991 förklarade Ukraina sig självständigt. Den 24 augusti samlades 40 kvinnor med barn tillsammans med engagerade medmänniskor på Bergeforsparkens camping för att både fira sin självständighetsdag och sörja med det ukrainska folket och dess utsatthet på grund av Rysslands angreppskrig.
Med minimala resurser, stora hjärtan och mycket arbete kunde kvinnorna bjuda på traditionell ukrainska mat uppdukat på ett långt buffébord. En av kvinnornas syster bor sedan 10 år i Sundsvall. Hon är gift med en svensk man och har en dotter. Hon bad om stöd bland sina vänner som swishade henne.
Den insamlade summan lämnades över till kvinnorna på campingen som kunde handla råvarorna som behövdes till festen.
Julia Guliaieva som flydde från Cherson i mars höll tal på ukrainska och Yana Krokhmal översatte. Det dansades, det sjöngs nationalsång, och vi fick en geografilektion på en handritad karta över Ukraina för att lära känna landet bättre.
Det var stillsam värdig fest med ett hundratal timråbor ­samlade. Det hölls en tyst minut för offren i kriget.
– Jag är här som kommunalråd, men också som medmänniska och europé, sa Stefan Dahlin.

Artikeln publicerades i iTimrå 3 2022 på sidan 14