Reportage iTimrå 4 2021

Djurvänner

Hotell för fyrbenta

Text & foto Anders Eliasson

Fler bilder:

Pandemin innebar att många började arbeta hemifrån, och då man ändå är hemma har många tänkt att en fyrfota vän som sällskap vore trevligt. När restriktionerna tagits bort återvänder många till sina arbetsplatser dit det inte är lämpligt att ta med sin hund eller katt. De får i stället vara på katthotell eller hunddagis. Vi har två sådana i Timrå.

Diana Gregson i Torsboda driver Klingerfjärdens Kattpensionat hon startade för 13 år sedan och har tillstånd att inackordera 32 katter, men då Magasinet hälsar på finns bara tre katter på hotellet.
– Det beror på att jag haft stängt och kom tillbaka från min egna semester igår, men du kan säkert ta en bild på Svante, han är väldigt social och nyfiken och vill vara med när det kommer någon på besök.
Katten Svante och de andra katterna på hotellet har ägare som utifrån behov låter de få bo på katthotellet. Det vanligaste är 7–8 dagar, men det har även hänt att en del katter fått stanna längre.
– En gång hade jag en katt boende här i nio månader vars ägare fick ett erbjudande om att arbeta utomlands vid ett projekt. Även vid andra tillfällen har det varit långtidsinackorderingar vid sjukhusvistelse eller andra anledningar. Jag har ett minimum på två dygn, detta för att katterna inte ska bli stressade berättar Diana.

Diana är från delstaten Maine i USA. Hon träffade Söråkersbon Urban Jansson som var på en resa i landet, och det ena ledde till det andra. Nu har hon bott i Timrå sedan 2005 och driver katthotellet på heltid. Hon är egentligen utbildad lärare och färdigexaminerad efter fyra år i USA och konstaterade att det krävdes ytterligare tre års kompletterande studier för att få svensk lärarbehörighet.
– Det hade jag ingen lust med, så i stället i väntan på permanent uppehållstillstånd tog jag ett jobb där jag städade på hotell. Senare började jag känna att jag hellre städar efter katter istället för efter människor. Då ställde jag iordning ett hus på gården och byggde om det till ett katthotell, och på den vägen är det!

På Timrå Gårdsbutik finns även ett kattpensionat och ett hunddagis. Här stannar inte hundarna kvar över natten, utan ägarna lämnar och hämtar morgon och kväll. Djurskötaren Anton Åkerlund har arbetat där i tre år och är van att bli utskälld!
– Haha, ja, det blir jag direkt när jag kommer på morgonen. Vissa dagar är det 6 – 8 hundar här, andra kan det vara fullt och då är det 19 hundar. Då kan det bli lite skällande när de ska rangordna sig i hierarkin och då det är avklarat blir det lugnare i hundgården, säger Anton.
På dagar med fint väder tycker hundarna om att vara ute i hundgården, en del av dem får vara inomhus och de tar Anton med ut på promenad flera gånger om dagen. Ofta ner på lägdan mot lilla Bandsjön.
– Man får ta några åt gången, och de som passar ihop. Efter promenaden får de vara inne på sina egna platser där de känner sig ”hemma” i sina burar där de har sina mat­skålar.
Har du hund själv?
– Jag får min dos av hundar på jobbet, så jag klarar mig!

Fakta

Antal nyregistreringar, alltså valpar som fötts eller importerats från andra länder under årets 10 första månader är 66 890. För 2019 och 2020 var samma siffra 53 166 respektive 59 130. Vilket visar att hundtrenden ökar. (Då 2021 inte är klart ännu, tog vi även bort de två sista månaderna för de andra åren.)

Statistiken ur Jordbruksverkets hundregister sista december 2020 visar att det fanns 2 571 hundar i Timrå kommun. Där konstaterar vi samtidigt att Timrås vanligaste hund är en jämthund som heter Molly!

Timrås vanligaste hundraser och dess antal är:

1. Jämthund 99
2. Schäfer 92
3. Golden Retriever 75
4. Jack Russel Terrier 60
5. Labrador Retriever 59
6. Rottweiler 53
7. Chihuahua långhårig 53
8. Chihuahua korthårig 44
9. Flatcoated Retriever 36
10. Dvärgpudel 30

Artikeln publicerades i iTimrå 4 2021 på sidan 24