Reportage iTimrå 4 2020

Hektiskt uteliv vid Skäggsta Gård

Text & foto Anders Eliasson

Grattis säger vi till Skäggsta Gård som av Hushållningssällskapet Västernorrland tilldelats en belöning på 50 000 kronor till välförtjänta lantbrukare ur Guldsmeden John Erikssons Minnesfond. Skäggsta Gård i Söråker är en ekologisk nöt- och fårgård med gårdsförsäljning av kött. Lantbruket är ett familjeföretag som startades av Stefan Hall och Ann Rydell Hall och har utvecklats och växt sedan starten 1986.


En som hängt med sedan barnsben är deras dotter Viola som arbetar heltid i jordbruket sedan 12 år tillbaka.
Det är många kor som strövar runt på markerna runt gården. Hur många är det?
– Vi har 60 kalvande kor och lika många kvigor, (kor som ej har kalvat ännu, förklarar Viola) Korna är av rasen Angus och är en trevlig och lättskött ras som passar bra i den här delen av landet. Dessutom har vi två tjurar som heter Yuko och Rebell. På gården finns även 27 får och 10 lamm.
Hur ser en dag ut för en köttbonde?
– Det är som ett vanligt jobb, när det gäller tider. Dagen börjar 08.00 och det beror ju lite på säsongen vad som ska göras. Nu vintertid är det lite mindre att göra, när snön kommer blir det skottning. Men det är alltid tillsyn och övervakning av beståndet, och att man ska hålla rent i ligghallen där de bor.
Det är många ensilagebalar ute på gården, egen produktion?
– Javisst. Vi skördar under sommaren och har därför koll på vad som växer. Vi är en ekologisk gård, vilket innebär att vi inte behandlar markerna med konstgödsel eller besprutning eller liknande. Genom att korna bara äter gräs och inte får kraftfoder, växer de långsammare. Det i kombination med naturbete gör att köttet får mer smak, berättar Viola.
På sommarhalvåret strövar korna ute i trakterna runt Söråker. De arbetar säger du?
– Ja, de håller landskapet öppet. Vi arrenderar nästan all mark där vi har tillgång till strax under 300 hektar, varav 100 är naturbeten. Vi låter vi dem få gå på markerna i Fågelsångens naturreservat nedanför tomatodlingen och i Natura 2000 i Myckeläng.
Korna får lite semester från gården med andra ord. Får du det som lantbrukare då?
– Haha, näe, det blir inte så mycket till sommarlov för mig. Korna är uppdelade i 12 olika grupper beroende på om de är kvigor eller dikor. Kalvarna går med sina mammor och diar mellan fem till nio månader, sedan säras de. Grupperna ska flyttas från olika hagar på sommarbetet, och under tiden ska det kollas staket och övervakas. Dessutom ska skörden bärgas så de har något att äta under vintern. Det brukar bli nånstans mellan 1 000–1 500 ensilagebalar innan vi är klara. Så det är en del att administrera, så, nej, ingen sommarsemester för mig. Men man får ju vara ute en hel del i mitt arbete, så de känns ju bra!
Så det blir vintersemester för dig?
– Lite ledigt blir det nog, fast man kan ju inte resa någonstans nu. Det är fint här hemma med, säger Viola.

Viola Hall

Ålder 30 år
Gör Är lantbrukare.
Bor I ”undantaget” Skäggsta Gård.
Familj Mor, far samt syster och förstås pojkvännen Daniel.
Gillar att Vara utomhus. Plockar gärna bär och svamp, och hänger med ­kompisarna.

Artikeln publicerades i iTimrå 4 2020 på sidan 38