Reportage iTimrå 4 2022

Gepardmannen 75 år ung

Text & foto Dag Jonzon

Fler bilder:

I januari 2022 fyllde Gepardmannen Göran Lindström, 75 år. Pandemin hindrade honom komma hem för att fira, men nu passar Magasinet I Timrå på att hurra för djurvännen som för femtonde året i följd återvänder till sina kära geparder och andra afrikanska djur i Namibia.
Han har varit hemma i Timrå under hösten, men när vintern närmar sig ger han sig i väg igen till andra sidan jordklotet på gränsen till Kalahariöknen och den röda sanden.

Jobb väntar på Bagatelle Kalahari Game Ranch igen som blivit något av ett andra hem
för Göran. Där sköter och tränar han sina geparder för att ge dem ett gott liv och guidar turister som får vara med på hans äventyr och utfodring av djuren.

Nu kan vi också berätta att det blir biografpremiär på stor duk för filmen Gepardmannen på Bio Hjärtat på Söråkers Folkets Hus efter nyår. Filmen som haft storpublik på SVT och SVT PLAY finns nu i en biografversion och filmen berättar om Görans väg från katthemmet på Forsmon till Namibias geparder.

Nu visas Görans väg från
katthemmet till Namibias
geparder på filmduken

Dokumentären Gepardmannen börjar med en fråga. Vad vill vi med våra liv? En dröm dyker upp. För de flesta av oss stannar det vid en tanke. Men inte för alla. Inte för Göran Lindström. Många älskar verkligen sina jobb, men Göran drömde inte om det här. Om att skruva och reparera. Driva en bilverkstad. Så han ger sig av.

För hundra år sedan fanns omkring 100 000 geparder. Idag finns bara runt 7000 kvar- hälften av dem i Namibia. Göran är en av dem som gör allt för att beskydda de vilda djuren.

Vill du se hur han har det och om du missat dokumentären på SVT, så får du chansen igen på bioduken i Söråker i vinter.

Artikeln publicerades i iTimrå 4 2022 på sidan 28