Reportage iTimrå 4 2021

Från Skogås till skogen

Text & foto Anders Eliasson

Fler bilder:

Hon föddes och växte upp i Skogås i Stockholm och beskriver sig själv som en urstockholmare. Hennes föräldrar, ja till och med mormors mormor var från Stockholm och på hennes pappas sida såg det ungefär likadant ut. Själv hade hon till för sex år sedan aldrig varit så långt norrut som till ända upp till Timrå! Möt tv-aktuella behandlingsterapeuten Lena Tolvers.

Man ser dig på bästa sändningstid i programmet ”Behandlingen” som går i Kanal 5 och på Discovery+ där du samtalar och håller i övningar med kändisar.
– Ja, jag fick en fråga av min tidigare arbetskamrat Ingemar Sköld som var överläkare på Öppen vården på Maria under många år om jag ville bli hans behandlande terapeut på ett väldigt speciellt ställe. Vi skulle vara isolerade under tre veckor på en öde ö tillsammans med sex kändisar som bestämt sig för att ta itu med sin rådande livssituation.
Och det ville du så klart?
– Jag blev hedrad av frågan!
Vad gör du till vardags?
– Jag är anställd som alkohol-och drogterapeut på Sjöberg & Ljungs Sundsvallskontor. Vi är specialiserade på att arbeta förebyggande på arbetsplatser och hjälper arbetsgivare att uppmärksamma och hantera drogmissbruk på arbetsplatsen. Vi håller i utbildningar för arbetsgivare, gör en kartläggning/utredning och efter bedömning ger rekommendationer gällande rehab-behovet. Parallellt med behandlingen får arbetsgivaren chefsstöd under hela processen.
Var det därför du lämnade Stockholm och flyttade norrut?
– Nej, inte initialt, min sambo Ulrik är uppvuxen i Härnösand och har kvar sina vänner där och han visste ett hemman till salu i Timrå. Vi åkte upp och tittade och jag blev nästan svimfärdig av miljön, vidderna och naturen, men för Ulrik var det vardagsmat. Det fanns inga grusvägar där jag växte upp, så det här var något helt annorlunda! Senare visade det sig att jag behövdes på kontoret i Sundsvall, så då fick jag nära till jobbet. ­Ulrik som i dag jobbar med krav- och IT-upphandlingar på SL i Stockholm, ser sig också om efter ny arbtetsplats.
Lena berättar hur hon i huset vid grusvägen en dag stod och tittade ut genom fönstret och såg ett lodjur 10 meter från huset.
– Det var fantastiskt, och älgar går förbi här samtidigt som havsörnar cirklar här ovanför och jag har sett björnspillning ett stenkast härifrån. Ett boende närmare naturen än såhär är det svårt att finna. En gång såg jag en utter nere i dammen.
Dammen ligger på andra sidan grusvägen och den, vattenfallet och kvarnen tillhör hemmanet. Att bli ägare till ett vattenfall var nog inget som slog Lena när hon för några år sedan bodde i Stockholm.
I sommar var du på Idö i Stockholms skärgård isolerad under tre veckor med ett gäng kändisar och ett inspelningsteam. Hur var det?
– Det var nog det mest udda uppdraget jag haft. Inte för att det var kändisar, utan för att vi var isolerade på ön. Förutom de sex deltagarna var det Ingemar Sköld och jag som var behandlingsteamet, samt vår behandlingsansvarige Tobias Sahlin som guidar tittarna och förklarar vad det är vi gör och förklarar varför en terapeut ställer vissa frågor. Med inspelningsteamet på 20 personer blev det ett sammansvetsat gäng isolerade på ön. Det var bland alla ljud- och ljustekniker och övrig inspelningspersonal en person anställd som ansvarade för provtagningen av covid som utfördes på alla i produktionen flera gånger om dagen.
Du har suttit framför oräkneliga människor i terapeutiska samtal och i behandlingar genom åren, då har det varit samtal mellan fyra ögon, hur var det på ön?
– Att vara omgiven av kameror, strålkastare och mikrofoner runt sig och på sig och alla människor som var närvarande i samtalen var till en början ovant för mig som terapeut, men redan den andra dagen hade jag vant mig. Jag är trygg i min profession och det var i den jag var där. Deltagarna var alla personer med vana att stå i rampljuset, men för dem var det en annan situation som var väldigt tuff, nämligen att berätta för hela Sverige om att man mår psykiskt dåligt och att man är missbrukare.
Lena berättar att inget är regisserat utan visar riktiga möten mellan en behandlingsterapeut och deltagare i programmet.
– Det var ingen som var beredd på vad som skulle hända när kända människor inför alla kameror naket blottar sina känslor och sin relation med sitt missbruk.
Lena berättar att det inte blev riktigt som de planerat, utan fick under tiden på ön i behandlingen använda sig av sin flexibilitet i både grupp- och enskilda samtal.
– Men det gick bra, och att göra en sådan sak offentligt innebär samtidigt ett avdramatiserande av alkohol-och drogrehabilitering, vilket är en viktig pusselbit för att människor som inte är kändisar ska inspireras att må bättre i sina liv. Att ta bort skammen från att söka hjälp är en bra start vilket deltagarna visat.

Den här typen av intensivbehandling på en öde ö som ingen kan lämna är förmodligen unik. Kan det vara en terapiform att arbeta med även i framtiden?
– En 21 dagars terapi i ett sträck är en ovanlig form, i det här fallet kan det ses som ett block för deltagarna i en del av en behandling där de nu enskilt kan gå vidare.
I vanligare fall handlar arbetet för att nå ett tillfrisknande från missbruk om att få en insikt om sin livssituation, och att få verktyg för att ta hand om den psykiska ohälsa som finns hos människor vilket ofta kan vara en grundorsak till ett missbruk.
De 21 dagarna innebar för deltagarna en välbehövlig start på vägen mot ett tillfrisknande och bättre liv, samtidigt som de visat en del tittare att ”jag är inte ensam” om att bära på ett missbruk.

Det är totalt åtta avsnitt och just nu är de som programserien halvvägs. Nästa avsnitt blir 21.00 onsdagen den 24:e november. Har du mött reaktioner nu när avsnitten börjat sändas?
– I början av inspelningen var jag lite nervös över mitt eget agerande i samtalen. Vad kommer mina kollegor runt om i landet att säga om mitt sätt att arbeta? Men jag skakade av mig den känslan och gjorde som jag brukar och som jag alltid gjort, och glädjande har jag bara fått beröm av kollegerna. Det allra roligaste är att tidigare patienter som sett programmet har hört av sig och berättat att de numera har fått ett bättre liv efter tillfrisknandet. Om livet blir bättre efter en behandling har vi lyckats vilket skänker mig en djup personlig tillfredställelse, säger Lena, som även finner en annan glädje i sitt liv.
En sådan är att kunna plocka hjortron och hon har sitt hemliga ställe här i närheten. På önskelistan står nu att få se norrsken och att se en björn (fast på håll) och det är nog kanske bara en tidsfråga. Arbetet med huset går vidare och hon och sambon Ulrik hjälps åt att snickra.
– Vi tycker båda att det är viktigt att landsbygden får leva, därför hoppar vi över Birsta och handlar lokalt i så stor omfattning det går.

Fakta

Lite lågt räknat: cirka 500 000 har ett riskbruk, 200 000 missbruk/beroende, 50 000 svårt alkoholberoende en överkonsumtion av alkohol/droger kan orsaka problem på arbetsplatsen, inte bara för den enskilde, utan även deras omgivning.

Lena Tolvers

Ålder: 58 år (ett tag till).
Familj: Tre barn ett barnbarn och tre bonusbarn.
Har: Delad vårdnad om 110-årige Pontus (En sköldpadda som klev in i Lenas liv när hon var fyra år.)
Gör: Har jobbat med missbruk sedan 1984 och ansvarar i dag för norrlandskontoret hos Ljung & Sjöberg
Aktuell med: Alkohol och drogterapeut för kändisar i tv. Samt att hon ska bli Timråbo på heltid!
Om att bo i hus på landet: Jag har byggt två egna hus med ett ex, sedan ritade jag ett eget och byggde det själv. Jag är både händig uthållig och gillar att snickra, och är tämligen ointresserad av att plantera blommor.

Artikeln publicerades i iTimrå 4 2021 på sidan 14