Reportage iTimrå 1 2021

Företagsam motståndskraft

Text & foto Anders Eliasson

Fler bilder:

IBEROBOT står det på en stor skylt på en byggnad vid Terminalvägen. Varje gång vi åkt förbi har fantasin flödat. Vad gör dom därinne? En dag tog nyfikenheten överhanden, så vi tittade in och fick lära oss en hel del om svetsmetoder och konstaterade att Timrå är ett Mecka för motståndssvetsning. From Timrå with Love och ut över världen – Iberobot.

”Vi är de enda i Sverige som konstruerar och bygger den här typen av maskiner.”

Sedan 1957 har företaget skickat ut 50–100 svetsmaskiner årligen runt om i världen. De automatiserade robotarna står lite varstans i olika fabriker och svetsar ihop saker vi alla kommit i kontakt med i vår vardag. Chassit till din mikrovågsugn är punktsvetsat av en robot, stommen till din lampskärm likaså, och gallerskydd för ansiktsmasker och slangklämmor till Scanialastbilarnas kylare och takplåten och ventilationstrummorna och tusen andra produkter. I den tillverkande industrin där metall behöver sammanfogas i större serieproduktioner vill man ha en svetsrobot. Många av dessa svetsrobotar kommer från Timrå.
– I Sverige är det många svetsmaskiner som kommer från oss, vi är inte alls ensamma på världsmarknaden, men vi är de enda i Sverige som konstruerar och bygger den här typen av maskiner, säger ägaren Patrik Strömberg och bjuder på en rundtur i verkstaden.
Säger man svetsning tänker alla på ett starkt ljus som smälter ihop metall. Men det kan även göras på ett helt annat sätt. Om plåten eller metallen inte är grövre än 3 millimeter kan man svetsa fast den vid en annan metall utan att använda tillsatsmaterial. Man skickar istället stark ström via en ”tång” där det elektriska motståndet i metallen skapar hög värme och smälter ihop metallerna i en liten punkt mellan de två metallstyckena som ska fogas ihop.

Fördelarna är många, det behövs inget tillsatsmaterial och det blir därför heller inga ljusbågar och inget behov av luftutsug vid svetsningen. Den största fördelen med den här svetstekniken är att den går att automatisera. Och det är det man är bäst i Sverige på här i Timrå. Mitt i lokalen står en maskin som påminner något om en gigantisk symaskin.
– Den här är ett bra exempel på vad vi gör. Den är väldigt kundanpassad. Vi har ritat och konstruerat den, byggt och programmerat, och den är snart klar för leverans till en fabrik i Skåne som tillverkar rostfria diskbänkar. Metoden kallas sömsvetsning och det är två koppartrissor där bägge roterar. Den skapar skapar en ”söm” av många svetspunkter via pulser som fäster två plåtar vid varandra. För blotta ögat ser det ut som ett långt streck, men består egentligen av väldigt många små svetspunkter på rad. Vi har konstruerat maskinen och styrningen och den har en styrka på 10–15 000 ampere, berättar Patrik.
Ett annat område man är ledande på i Sverige är punktsvetstängerna som används vid en rad olika ändamål. Konstruktörerna och elektrikerna arbetar nu med att bygga ett modulsystem där enheterna är utbytbara för att skapa ett system med flexibilitet för kunderna att växa i.

Iberobot flyttade till
nya lokaler för snart två år sedan, fast inte så långt. 200 meter ungefär.
– Vi behövde större lokaler och ville flytta in i vårt eget hus. Så vi köpte en tomt, byggde nytt och trivs väldigt bra i våra nya lokaler. Något som var glädjande var att flyttprocessen gick väldigt smidigt i ­kommunens pappersexercis. De hittade vägar till snabba beslut som innebar ett snabbt igångsättande. Härifrån sköts även försäljningen till den svenska marknaden av datastyrda gas-plasmaskärare från Koike som klarar av att skära upp till 30 centimeter grova plåtar i storlekar 2 x 6 meter. Nu är det kanske inte något man eventuellt funderar på att köpa själv för att ställa in i hobbyrummet i källaren, men visst kan man känna lite stolthet över att de kan sorteras under rubriken ”From Timrå with Love!”.

Artikeln publicerades i iTimrå 1 2021 på sidan 10