Reportage iTimrå 4 2019

Fördel Timrå för företagen

Text & foto Anders Eliasson

Intresset för företag att etablera sig i Timrå är stort, så stort att kommunen nu måste hitta nya markområden för företagsetableringar.
– Just nu ser vi hur många företag håller på att etablera sig på industriområdet, men mark lämplig för industriföretag håller snart på att ta slut, säger Annelie Axelsson, näringslivsutvecklare på Näringslivskontoret.
– Under hela våren har vi jobbat strategiskt med att ta fram fler markområden och småtomter på industriområdet och runt om i kommunen för att kunna säkra fortsatta tillväxtmöjligheter.
Vad är det i Timrå som lockar så många företagare?
– Det är många faktorer som spelar in. Säg att ett företag i Stockholm vill etablera sig, eller utöka sin verksamhet och bygga en fabrik i ett län där tomtpriserna är lägre än på hemmaplan, då tittar de med fördel på Västernorrland.
Hon beskriver det logistiska navet där Timrå ligger i mitten och där E4:an, järnvägen och hamnar och självklart flygplatsen knyter ihop allt till en bra plats att etablera sig på. En annan viktig förklaring menar hon är kommuns arbete på för att underlätta vid nyetableringar och företagsservice.
I Svenskt Näringslivs årliga ranking över kommunernas företagsklimat ligger Timrå på första plats i Västernorrland, på andra plats i Norrland och på en hedrande plats 35 i hela Sverige när det gäller att vara en attraktiv plats för företagsetableringar.
– På alla plan i den kommunala verksamheten förstår man vikten av ett bra näringslivsklimat och det bär frukt.

Hallå där,

Annelie Axelsson, näringslivsutvecklare på Näringslivskontoret på Timrå Kommun…

… när du inte arbetar, vad gör du då helst?
– Musik är ett stort intresse och lite av mitt livselixir. Livemusik är en stor passion och jag besöker så många konserter jag bara kan. Allt från synthpop till hårdrock passar mig bra! Men jag tycker även om att sjunga själv, och sedan jag flyttade hit till Timrå har jag gått med i kören Joyvoice. Hur kul som helst!
Det här med golfen då, hur viktigt är det?
– Hemmabanan heter numera Timrå Golfklubb, och jag hoppas att jag även kan engagera mig i utvecklingen av den.
Jag har 19,4 i hcp och gjorde mitt första Hole-in-one i somras på Hussborgs Golfklubb. Det var på ett 109-meters hål och det kändes helt fantastiskt! Att lyckas med det sker kanske en enda gång i ens livstid. Golfintresset delar jag med min sambo Ulf Andersson, och till julen kommer vi att åka på en golfresa till något varmt land. Han höll förresten på att göra en Hole-in-one bara någon vecka efter att jag gjort min, i samma hål! Men bollen snurrade runt i koppen och hoppade ut. Hade den inte gjort det hade det varit en helt osannolik lyckträff att vi båda lyckats göra en HIO på samma hål under en och samma säsong!

Från näringslivschef i Ånge till Timrå

Annelie Axelsson är uppväxt i Ånge, men har bott och studerat i Sundsvall sedan 18 års ålder. Hon har arbetat i det privata näringslivet i olika ledande positioner och med näringsfrågor under mer än halva sitt liv. Hon var senast näringslivschef i Ånge under två år innan hon bestämde sig för att komma tillbaka närmare kusten. Hon blev Timråbo för ett år sedan och valde att slå ner sina bopålar i Sörberge med sambon Ulf. I april började hon sitt nya arbete som näringslivsutvecklare på Näringslivskontoret.

Annelie Axelsson

Yrke Näringslivsutvecklare
Ålder 50 år
Familj 2 vuxna barn, samt bonusbarn med sambon och snickaren Ulf Andersson
På fritiden Spelar gärna golf både själv och med andra
Tycker om att sjunga i kör och går gärna på konserter

Artikeln publicerades i iTimrå 4 2019 på sidan 20