Reportage iTimrå 3 2021

Det närmar sig första doppet

Text & foto Anders Eliasson

Fler bilder:

Nu börjar det likna nåt! Timrås nya badhus börjar anta de former vi tidigare bara sett på ritningar. Magasinet har gjort ett arbetsplatsbesök på den största kommunala satsningen någonsin med en prislapp i storleksordningen 250 miljoner. Men fortfarande finns det en svår fråga som måste lösas. Vi återkommer till den, och kanske det är just du som läser dessa rader som har svaret?

Men vi tittar först i backspegeln. Den gamla simhallen är fortfarande i drift, och går i pension som 65-åring nästa år. När den byggdes var en bassäng på 25 meter något alldeles sensationellt. Det fanns nämligen ingen simhall i hela Norrland med den längden, och hade det inte varit för en vaktmästare vid namn Alarik Lundgren, hade det nog inte blivit någon simhall i Timrå överhuvudtaget.
På den tiden gick kommunerna till regeringen för att ansöka om pengar för en stor investering som en simhall. Brev skickades. Timrå fick avslag då den låg för nära Sundsvall som man hellre ansåg skulle ha större nytta av en 25-metersbana, varpå en tremannadelegation reste ner till huvudstaden och fick träffa Gunnar Sträng som då var socialminister. Kunde han möjligen riva upp det där beslutet om avslaget? Men delegationen som bestod av kommunhöjdarna på den tiden fick höra att det var omöjligt, och att mötet därmed var avslutat.
Besvikna och tyngda av nederlaget reste de sig och gick, men den kraftfulle och vid det här laget förbannade fackordföranden Alarik Lundgren på Östrandsfabriken vände sig plötsligt i dörröppningen och släppte ut sina åsikter:

”Hurrudu Gunnar Sträng. Du sitter på den där stolen för att arbetarna har röstat fram dig, och det är socialdemokratisk majoritet i Timrå. Och nu åker jag upp till dom och säger att det socialdemokratiska parti dom röstat på har en minister som tycker att kontorssnobbarna i Sundsvall skall få leka i en balja hellre än att arbetarna som går i skitiga jobb ska få sköta sin personliga hygien!”
Då vinkade Sträng in delegationen igen och sa att det här skall vi lösa! Och i mars 1957 blev det ett premiärdopp!

65 år är ingen ålder för en byggnad, men simhallar och badhus slits fort. Med ständig fukt som kryper sig in i betong och puts och påskyndar åldrandet ställs höga krav på hur man bygger. Specialister på det är huvudentreprenören NCC som kan räkna in uppåt 80 personer som är engagerade i uppförandet. Platschefen är från Bergeforsen och heter Mattias Svelander.
– Det går enligt planerna, och fortsätter det så kan det fyllas på med vatten i bassängerna till hösten om ett år.
Det har varit lite av ett högriskprojekt då det är många väldigt speciella gjutningar av bassängerna som gjorts. I de bassänger som byggs i dag har man varmare vatten än de som finns sedan gammalt. Det innebär högre avdunstning, och med det följer krav på olika tätningar, isolering och luftväxlingar på olika sätt. Staffan Abramsson är kommunens verksamhet- och fastighetsansvarige, och konstaterar att mycket av det som byggs in i det nya badhuset slår rekord i det mesta.
– Det finns sidor av anläggningen i kulisserna som de flesta av badgästerna aldrig kommer att se, exempelvis är det i källaren 11 stora vattenreningsfilter med sammanlagt 40 ton specialgrus som renar vattnet i de fyra bassängerna. Ovanför innertaket finns ett tre meter högt utrymme där luftbarriären skyddar mot energitapp. Ventilationssystemen är de största som finns i någon kommunal byggnad, säger han.

Fyra bassänger kommer det att bli, där den största har måtten 25 gånger 20,5 meter. Sedan tillkommer två bassänger med höj- och sänkbara golv, vilka kan reglera djupet från 0–1,80 meters djup. Även de har rejäla storlekar på 18,7 respektive 8 meters längd.
– Det ökar möjligheten att anpassa dem efter behoven som uppstår, handikappanpassas och för simträning för de allra minsta och liknande berättar Staffan Abramson.
Familjebadet kommer att få en utformning som gör att det inte råder någon tvekan om att man befinner sig i Timrå. En bassäng på 62 kvadrat kommer att spegla delar av kommunens historia med industritema som forsar med stockar, Merlo slott, vattenfall från Y:et och idrott där man skjuta med en vattenstråle på en målvakt och liknande. I de vanliga omklädningsrummen kommer torrbastu att finnas på både dam- respektive herrsidan. En gemensam fuktbastu kommer att delas på.

Relaxavdelningen blir lite lyxigare och kommer att få en stor rektangulär massagepool på 3 gånger 4 meter och det blir bastu med aufguss och ångbastu i relaxen. I anslutning till relaxen kommer man att kunna gå ut på terrassen för att svalka sig under bar himmel. (Det kan bli väldigt mysigt vintertid!)

Men det är mycket kvar att göra innan vi bad- och bastusugna kan glida ner det varma vattnet och njuta eller för att slå personbästa på kilometern i vårt fina badhus. Fram till årsskiftet ska det bli bearbetning av ytskikt på alla ytor göras. Kakel och klinker ska sättas, akustikplattor ska upp och all belysning och omklädningsrummen ska få skåp och bastuaggregaten ska på plats och det lär säkert ta minst en vecka eller två att bara fylla bassängerna med vatten. Men som man alltid kan säga i sådana här sammanhang – Den som väntar på ett dopp väntar aldrig för länge, för det som nu byggs blir 5 400 kvadratmeter badglädje.

Men hur var det nu med den där svårigheten i början av detta reportage?
Vart ligger detta badhus någonstans? Hela detta område kommer med det nya badhuset att bli ett landmärke. Saker och ting relaterar till denna byggnad och kommer att manifestera själva området. Men vad ska det heta?
Tidigare har platsanvisningar getts med orden ”Jamen det ligger i närheten av” Isladan, EON Arenan, Timrå Isstadion, vid Grytan, NHK-Arenan som bytt namn till NHC-Arenan och så vidare. Kärt barn har många namn, men kan inte du, kära läsare, skicka in dina namnförslag, så skickar vi dem vidare till de som bestämmer.

Fakta

Badhuset är 52 meter långt och 46 meter brett.
Tre plan
4 bassänger.
Den största 25 meter lång och 20,5 meter bred. Åtta banor som fyller de internationella kraven för tävlingar.
Två av bassängerna, den ena är 18, 7 meter lång, och den andra 8 meter. Bredd på båda är 8 meter. Dessa har höj och sänkbara golv.
Familjebad på 64 kvadrat.
Relaxavdelning med bubbelpool och uteterrass.
Café.

Artikeln publicerades i iTimrå 3 2021 på sidan 24