Reportage iTimrå 1 2022

De ger Skönviks­backen nytt liv

Text & foto Anders Eliasson

Fler bilder:

Nu är det liv och rörelse i Skönviksbacken igen. Detta tack vare ideella krafter som vill se fler barn och vuxna sladda ned för pisten.

Det gnisslar inte ens till när liften startas tidigt på morgonen. Det är ett väloljat maskineri, och snön ligger välpistad i backen. När det är två personer i varje bygel är det 60 personer i rörelse. På väg uppåt för att njuta av en lång härlig resa nerför den 900 meter långa backen.
Fallhöjden är 145 meter, och bredden som mest ligger runt 150 meter.
– Det där med bredden är intressant, för det innebär att det finns gott om utrymme för åkarna. Man slipper trängas, säger Dan Nyström, en av alla de frivilliga krafterna som sett till att backen åter öppnats efter att ha varit stängd de senaste två åren.
Dan Nyström är en av de som haft snöläggning och pistmaskinskörning på schemat sedan temperaturen sjunkit så pass att det gick att starta snökanonerna. Han är en av alla frivilliga krafter som till numerären mäter uppåt en 30–40 personer.
– Vi brukar vara en fyra–fem personer som behövs för att hålla backen igång, och är uppdelade på fyra olika grupper som delar på ett rullande schema. Vi är alla oavlönade och arbetar ideellt. Många är pensionärer och jag själv har ett glasmästeri och har mycket ledig tid nu under vintern. Jag som så många andra frivilliga har ju tyckt att backen borde vara igång, säger Dan.
I början av sommaren uppvaktades kommunen av några av de frivilliga. De lade fram olika förslag som skulle leda till att backen kunde öppnas igen.
– Sista veckan i oktober hade ett beslut tagits, och tre veckor senare var föreningen bildad så kommunens personal kunde börja serva upp anläggningen, berättar ordförande Christer Brodén.

Både Dan Nyström, som är vice ordförande och Christer Brodén berättar om hur kommunen stöttat föreningen med el, vatten och service på maskinparken och snökanonerna.
– Vi känner alla en stor tacksamhet för detta, och belöningen vi i föreningen får är att vi känner en stolthet i vad vi gör för alla skidsugna Timråbor.
Men visst har det varit ett tufft jobb. Det är en väldigt lång backe, och väldigt bred. På de flesta slalombackar brukar det räcka med en snökanon på ena sidan av backen för att skapa snö i hela backbredden, men på det bredaste stället i Skönviksbacken får man börja med att bygga upp ett snötäcke på 50 meter, sedan flytta snökanonen för att fylla på i nästa tredjedel. Sedan fortsätter man tills man kommer till den sista delen. På vissa ställen är snödjupet 1,5 meter, på andra bara någon decimeter. Men mycket snö är det som de totalt 6 snökanonerna skapat. Hur länge kommer den ligga kvar?
– Den sista fläcken kan nog ligga kvar fram till midsommar innan den försvinner. Men du frågar nog hur länge Timråborna kan åka i backen. Svaret blir så länge det finns snö i liftspåret. Kanske nån vecka in i april, svarar Dan och Christer.

Artikeln publicerades i iTimrå 1 2022 på sidan 12