Profilen iTimrå 1 2022

Väljer ljuset före mörkret

Text & foto Anders Eliasson

Fler bilder:

Vi slår oss ner vid köksbordet i villan på Spånkulle­vägen i Fagervik. Det blir ett samtal om mörker och ljus, och egentligen hur lätt det är att välja det ena, eller det andra. I Ilona Svelanders knä sitter Jack russel terriern Alva, hon fyller tre år till sommaren och tittar mest ut genom fönstret och tycks undra varför människor pratar så mycket, när man kan gå ut på långpromenad och lukta sig fram genom livet i stället.

Alva får vänta. Först ska Ilona berätta varför hon fotograferar så mycket, vad det blir för bilder och var de oftast hamnar tillslut. Men först, vem är hon?
– Jag kommer från Matfors-Liden, och flyttade till Timrå första gången 2009. Några år senare blev det 6 år på Alnön, men både jag och sambon längtade tillbaka till Timrå, när vi såg huset och platsen i Fagervik kände vi att det var ett helrätt beslut att bosätta oss här. Klingerfjärden syns från nästan alla fönster och det är bara några stenkast ner till strandpromenaden vid Fagerviksstranden.

Sedan lyser Ilonas ögon när hon, likt en husmäklare eller turistambassadör berättar om Fagerviks fördelar. Året om är strandpromenaden så välskött. Kommunen skottar, sandar och håller öppet på promenadstråken så man kan vandra långt längs vattnet, och när hon berättar om Frisbeegolfbanan tycks Alva spetsa öronen. Ska vi inte gå dit snart!
– Det är klart det blir olika sträckor vi går
beroende på väder och vind, men det blir en milpromenad flera gånger i veckan. Kameran är alltid med, det är inte ovanligt att att det blir några hundra exponeringar under en långpromenad. Det resulterar i fyra–fem bilder som är värda att sparas och de läggs ut på nätet på olika sociala plattformar. Jag är med i flera olika grupper som ”Du vet att du är från Timrå om…” och ”Sveriges skönaste platser” där den sistnämnda har över 60 tusen medlemmar.

Att Ilonas Timråbilder platsar in i det goda sällskapet är ett så gott bevis som något på att det finns mycket skönhet i vår kommun, men det handlar även om att se och att kunna hantera sin kamera för att fånga det vackra (kameran i Ilonas fall är hennes mobiltelefon med några år på nacken).
Det finns mycket ljus i dina bilder?
– Ja, jag vill gärna att det ska vara så. Jag började på riktigt att ta bilder för två år sedan i en helande läkningsprocess efter min sons bortgång. Han hade under många år en obotlig sjukdom och blev bara 25 år. Mitt liv fördjupades i en andlig dimension, och jag kände hur jag ville lyfta fram det ljusa och vackra i livet. Det är väldigt rogivande och enkelt att finna ljuset när man vandrar längs Fagerviksstranden.
Nu står Alva vid dörren och ser lite uppfordrande ut. Jamen om det nu är så fint där nere, kan vi inte gå dit och lukta lite nu då. Kom nu matte, solen skiner!

Ilona Svelander

ÅLDER 52 år
FAILJ Mannen Heikki med två utflugna barn
BOR Världens vackraste plats. (Fagervik)
YRKE Mentalskötare
4-FOTA KOMPIS Jack russel terriern Alva snart tre år

Artikeln publicerades i iTimrå 1 2022 på sidan 22