Näringsliv iTimrå 2 2022

Timrå företag

Timråbröder med varsitt företag!

Text Dag Jonzon Foto Frida Sjögren & Kenneth Zetterlund

Fler bilder:

Uppväxta i pappa Egon Sjödins företag Timrå Rostfria, som han startade 1991, så har det alltid varit tunga grejer som sysselsatt grabbarna. Rostfri plåt, stål och järnrör till ställningsbyggen vid sidan om brottningsträningen i ungdomen med pappa som tränare. Idag är de ägare till varsitt aktiebolag.

Magasinet I Timrå skickade fotograf Frida Sjögren för att möta bröderna Håkan och Stefan Sjödin och kolla på Solkustens senaste uppdrag. Bygga inredningen till en cirkulär värld på 800 kvadratmeter i Birsta City.

ALLTID PÅ GÅNG
Solkustens Stefan snurrar runt på tak, på ställningar, senast dök han ner i en tom Himlabadsbassäng för ett jobb när han inte monterar julbelysning på hela Birsta City.
Håkan visar nyckeln till Högakustenbron som hänger på kontoret. Han kan öppna för att komma in i själva broskrovet om bron ska underhållas eller repareras. Eller så planerar han logistiken för att serva 46 svenska pappersbruk åt sin största kund amerikanska multinationella Solenis.

SOLKUSTEN MONTAGE
tar i vanliga fall på sig takläggning, montage av byggställningar eller byggnadsvård. Men listan är lång på andra jobb för ett allsidigt montageföretag. Det senaste stora jobbet var att fixa fram ett stort antal begagnade järnrör till en ny företagsinnovation och cirkulär värld som öppnar den 10 juni i Birsta City.
Här var beställningen att skapa en helt ny inredning med de gamla slitna ställningsrören för att allt ska vara återvunnet i den nya cirkulära ekonomin. Ett nytt företag som vill vara ett hållbart alternativ till masskonsumtion. En utmaning för Solkusten Montage, men bilderna visar att allt går att lösa – även om det är ett hårt jobb.

TIMRÅ ROSTFRIA
har sin största kund i det amerikanska företagt Solenis som tillverkar pumpar för polymerer till 46 svenska pappersbruk. Timrå Rostfria sköter allt underhåll och reparationer till utrustningen över hela Sverige. Andra stora kunder är Svedavia som ansvarar för länets alla broar och anlitar Håkan och gänget för att klara jobbet. Stora kunder är NCC och Timrå kommun. Nu senast nytillverknng av ledstänger och annan utrustning till Timrås nya simhall.

FÖRETAGSKLIMATET
Det är inte länge sedan företagslotsen Maria Adolfsson var på besök. Tillsammans med flera timråpolitiker för att göra ett av alla företagsbesök.
Det går inte att överdriva vad ledningen för Timrå Rostfria betyder för företagsklimatet och samarbetet bland företagen på industriområdet, säger Maria. De är ett viktigt nav bland företagen i Timrå.

FAKTA

FÖRETAGSSAMMA TIMRÅ
Det finns 1 100 företag i Timrå. Räknar man in organisationer och föreningar med egna anställda och enskilda skogsägare ökar antalet till hela 1 500. En imponerande siffra i en kommun med 17 996 invånare.

AB TIMRÅ ROSTFRIA
Ägare: Håkan Sjödin, Pelle Engman och Axel Hellman
Håller till: Timrå Industriområde
Bildades: 1991, ombildades 2011 när Håkan Sjödin, Per Engman och Axel Hellman tog över.
Anställda: 8
Omsätter: 12 – 18 miljoner/ år.
Gasellföretag: Blivit utsedd av Dagens Industri till Gasellföretag i Västernorrland 2018 och 2019.

SOLKUSTEN MONTAGE I SÖRÅKER AB
Ägare: Stefan Sjödin
Håller till: Gullfibers tidigare kontorslokaler i Söråker
Bildades: 2019
Anställda: 4
Omsätter: 3,5 miljoner/ år
Gasellföretag: Inte än!

Artikeln publicerades i iTimrå 2 2022 på sidan 25