Näringsliv iTimrå 1 2019

Markus – en förnyare i Bergeforsen

Text & foto Anders Eliasson

På en liten ort finns det alltid en mittpunkt. I Bergeforsen är hjärtat i samhället ICA Nära Bergeforsen. I butiken är det handlaren Sjöström som är medelpunkten.
– Nej, nej! Helt fel, det är kunden som är den viktigaste personen här! Jag och vi andra som arbetar här är bara en del av servicen, och vi servar ju även oss själva, för utan en butik så skulle Bergeforsen utarmas rätt snabbt, så är det ju, säger ägaren Markus Sjöström.

Markus drev en Statoilmack i Granlo i Sundsvall under åtta år tills han hörde att ICA-butiken i Bergeforsen var till salu. Det är nu 7 år sedan, och det har han inte ångrat.
– Näe, det är ju så när man har en butik på en liten ort att man lär känna sina kunder som ju kommer flera gånger i veckan.
Huset byggdes 1980-1981 och innehöll då postkontor och en konsumbutik.
– När jag tog över isolerade jag taket och bytte ut all inredning som då hade trähyllor. Efter två år bytte jag ut hälften av kyldiskarna och år tre drog jag in bergvärme för att kunna hålla värmen på vintern och kunna använda kylan på sommaren. Chokladen får ju inte smälta då det blir för varma somrar, säger Markus.
– Det är viktigt för mig att förnya saker och ting så att det händer något. Jag är sån som person.
Nyligen har han bytt ut hälften av armaturen till LED-lampor. Det var ju rätt kostsamt, men ska i långa loppet ge en lägre energiförbrukning, och en bättre miljö. Till hösten byter han ut resten av armaturen.
Du satsar inför framtiden?
– Jamen självklart. Fast vi är en liten butik, där kundkretsen kommer att handla ändå, oavsett hur det ser ut i butiken, så är det viktigt att man som kund ska känna att vi satsar för att vi vill finnas kvar. Om vi som butik har ett fräscht sortiment, en hög servicegrad och förstår vikten av våra kunders närvaro och trivsel, så gagnar det ju även oss själva. Alternativet blir ju katastrofalt!
Hurdå?
– Jo, men tänk såhär: om vi som butik inte klarar av att vara kvar, då kommer navet i Bergeforsen att försvinna. Huspriserna kommer att sjunka för att det blir mindre attraktivt att bo här i Bergeforsen och i närområdet. Så vi ser egentligen om vårt eget hus till gagn för oss alla. Därför är det viktigt att vi lever i symbios med varandra, vi och kunderna. Vi servar dem, de handlar hos oss – och det blir en win-win säger Markus.
Men vad är bra service då?
– Jamen ta Kricka Bergström i charken som ett exempel. Vi är en liten butik, men vi tycker att det är viktigt att ha lyxen med en manuell chark. Man ska inte behöva handla en stor färdigförpackad skinka om man är ensamstående, utan man kanske bara vill ha några skivor för att den inte ska bli gammal hemma i kylskåpet. Då ordnar vi det. Eller om det är någon kund som efterfrågar något vi inte har hemma, då tar vi hem det såklart. Gynnar det vi gör kunderna, så gynnar det oss själva. En enkel matematik säger Markus.
Att finnas i en butik nästan varje dag gör att man blir igenkänd och att även kunderna blir bekanta ansikten, men det finns något som inte alla känner till om honom. Markus Sjöström har förutom kunderna och butiken ett annat intresse: Ukraina.
–Jag har varit med och byggt en samlingslokal på ett barnhem där. Jag och en annan kille var där och lade taket på lokalen. Det är ett frivilligt oavlönat arbete för att hjälpa människorna i Ukraina, berättar han.
– Det är en sådan fruktansvärd fattigdom där, och det är tufft att se hur människorna har det.
Resorna arrangeras av en stiftelse som heter Filippus som har en kristen värdegrund och som har hållit på snart 30 år. Markus brukar följa med på deras resor och vara volontär. På hemmaplan är han med och hjälper till att sortera kläder som folk lämnar till Edsta kapell i Ljustorp den första måndagen i varje månad. Dessa kläder skickas med lastbilar och delas ut till behövande i Ukraina.
– Jag har följt med lastbilarna sex gånger, och det brukar bli 10 dagar varje resa.
Och en sista fråga: Hur kommer det att gå i hockeykvalet?
– Nämen, det är ju solklart! Vi kommer att vinna mot Oskarshamn med 4-1 i matcher.

Ica Nära Bergeforsen

Ägare Markus Sjöström
Familj: Fru och 2 söner (och ingen av dem jobbar i butiken.)
Bor: Edsgården
Antal anställda: 6
400 kunder per dag
Omsättning 18 miljoner.
Öppettider
07.00 – 20 00 vardagar
09.00 – 19.00 lördagar
10.00 – 19.00 söndagar

En ovanlig sak med ICA Nära Bergeforsen är att de även säljer gasol och hyr ut släpvagnar.
– Det är en rest från min tid som bensinmacksägare, jag tycker att det ska finnas sånt i en livsmedelsbutik på en liten ort säger Markus.

Artikeln publicerades i iTimrå 1 2019 på sidan 36