Kultur & nöje iTimrå 2 2021

Färgsätter vardagen

Text & foto Anders Eliasson

Fler bilder:

Målarböcker är populära, det är böcker där man själv färglägger färdiga teckningar. De vanligaste är bilder med blommor och abstrakta mönster. Det är du som färgläggare som bestämmer färgerna. Nu har Isabelle Juhlin skapat en berättelse i 31 bilder från vardagen hos ett ungt par där du som färgläggare sätter färg på deras liv.

När man tittar på teckningarna hon skapat ser man en tydlig koppling till punk-hippiedrömmar med ett soundtrack från ett svunnet tidigt 80-tal.
Det här är inte målarböcker för barn! Snarare för folket uppväxta på 70-talet med drömmarna kvar i punk-eran eller åtminstone för oss som fortfarande har kvar den nostalgiska känslan i ett svunnet 80-tal. Isabelle Juhlin hittar rätt anslag och skildrar samtiden på den tiden då The Doors klingade ut och lämnade musikscenen på ett klockrent sätt. Det är bara en liten detalj, hon är bara 17 år!
– Jag har gjort en målarbok jag själv ville ha. Jag skildrar ett ungt par i deras vardag och drömmar i att spela musik, dricka öl, älska och att förverkliga sina konstnärliga drömmar. Många av bilderna skildrar hur det är att hänga med kompisar, slappa och att skriva låtar berättar Isabelle.

I målarboken möter man ett ungt par med ett bohemiskt liv där många utspillda ölglas ingår. Skildringarna är inte rosenskimrande, många känslor dyker upp i hennes bilder, och vilken färg ska man ge tårarna?
Det är många små detaljer som placerar berättelsen tidsmässigt i ett 70–80-tal. I det unga parets ”lya” hänger filmaffischer från ”Jaws” Dirty Dancing” och ”The Shining” är redo att färgläggas. Tomma pizzakartonger ligger på golvet och vi är nog många som känner igen oss i Isabelles skildringar av verkligheten som den såg ut för tjugo – trettio år sedan. Den uppmärksamme som var med på tiden det begav sig ser hennes blinkningar i form av små detaljer i huvudpersonernas klädsel. På en T-shirt som killen bär står det ”Love Machine”. Bara den som var med på den tiden vet att det är en av hårdrocksbandet Wasp:s stora låtar.
Är det här en avslöjande bild av dig själv kanske?
– Ja, en del av mitt liv finns med i boken. Jag gillar musiken från den tiden. The Doors, KISS, och Marilyn Manson spelas på vinyl såklart! Musiken är central i mitt liv, och konstnärsdrömmarna finns där. Men just den här boken slutar med att paret jag skildrar får barn. Tvillingar, och där är jag inte!
I bokens sista teckningar skildras hur det unga paret sitter på en strand med barnen och en frihetslängtan sjunger en sång över hela bilden. Den 17-åriga bokdebutanten Isabelle Juhlin har skapat en helt underbar målarbok för 40–50 åringar (eller för alla som spillt rödvin på köksbordet på en efterfest!).

Boken är utgiven på WHIP-Media och finns att beställa på nätbokhandeln Adlibris och kostar 139 kronor.

Artikeln publicerades i iTimrå 2 2021 på sidan 16