Mat & dryck iTimrå 1 2021

Ölskaparen

Text Karin P. Skarby Foto Anders Eliasson

Fredrik Lundgrens Tjärnsjö Brewery hade tur. Precis innan pandemin slog till, hamnade han i Systembolagets sortiment, och nu hittas hans öl även på hyllan i Timrå.

Året var 1992 när Fredrik Lundgren började brygga öl hemma i Timrå till husbehov. Efter ett par år kom barnen och en tid med mycket resor i jobbet. Bryggandet fick då ligga på is ett tag.
När han och frun flyttade till Tjärnsjö i Härnösand, nära kommungränsen till Timrå, fick intresset blomma upp igen och 2016 drog han igång bryggandet för husbehov, men intresset ökade och 2017 startades Tjärnsjö Brewery. Till en början var det framför allt stouts och humliga, fruktiga ipor som bubblade ur det lilla bryggverket.
När nanobryggeriet blev kommersiellt 2017 levererades 50 flaskor i veckan till krogar i regionen. Fyra år senare har produktionen sexdubblats och i februari 2020 fick Tjärnsjö Brewery in ölsorter på Systembolagets sortiment i Härnösand. Det var god timing.
– Det var precis innan covid slog till och det började gå risigt för krogarna, säger Fredrik.
Den första sorten som kom på bolagets hyllor i Timrå, Birsta och Härnösand var Hunter Pale Ale.
– Den gjordes ursprungligen till ett jaktlag. Den blev en succé. Jag hade tur, en av killarna i jaktlaget jobbade på en krog i Sundsvall och den kom in där och sålde bra, berättar bryggaren.

Här tappas ölen på flaskor.

Här tappas ölen på flaskor.

LundgrenPK, Löta Legends och Paranormal Lakrits kommer att finnas på hyllan på bolagshyllorna i Timrå och Birsta i sommar. De kan även beställas styckevis till valfritt Systembolag eller utlämningsställe.
LundgrensPK, en american pale ale (APA), är förknippad med Timrå. Sonen Patrik, kallad PK, jobbade bland annat många år i slalombacken innan den stängde, och han ville ha ett egendesignat öl. Även Löta Legends är förknippad med Timrå.

Olika smaksättare som sätter den unika prägeln på varje ölsort. Ju högre kvalité på ingredienserna, desto större smaksensationer.

Olika smaksättare som sätter den unika prägeln på varje ölsort. Ju högre kvalité på ingredienserna, desto större smaksensationer.

– Jag var lagledare i Söråkers herrlag i fotboll som håller till på Löta, och ville hylla dem med en Löta IPA. Så var det en match mellan dem och ett gäng avdankade spelare, som kallades Löta Legends, och en av dem sa att de också ville ha en egen ölsort. Sagt och gjort. Tänkte att en lite beskare öl passade de gamla gubbarna och för att symbolisera att de var något äldre blev det en bild av ett dinosaurie-skelett på flaskan, berättar Fredrik.
Den fjärde, Paranormal Lakrits, är en mörk öl som kom till genom en test av olika smaksättningar.
– Just den med lakrits blev väldigt bra, och dessutom finns det inte någon lakritsstout ute på marknaden.
Fredrik producerar även specialdesignat öl till events eller företag med unika etiketter.
Både Gamla Affären i Västerå och Färjas Brygga i Söråker har sitt eget öl från Tjärnsjö Brewery.
– Gamla Affären ville ha ett öl som symboliserade att de har varit en gammal affär där pilsnergubbarna satt och tog sin fredagspilsner. Till restaurangen Färjas Brygga fixade jag en ölsort efter önskemål. Det är roligt när det blir ett samarbete och de får en öl som smakar som de vill ha den och både restaurangen och kunderna blir nöjda, säger Fredrik.

Det sista momentet i produktionen före leveransen till Systembolaget. Handarbete in i det sista!


Fakta/öltyper

Lager
bryggs av försiktigt torkad malt och är underjäst. Finns i ljusa, bärnstensfärgade och mörka sorter. Några vanliga varianter är: Münchentyp (mörk, maltaromisk, svagt humlad), pilsnertyp (ljus, humlebesk, högförjäst), wienertyp (rödaktig, halvsöt). Av övriga lageröl märks schwarzbier, som är mycket mörkt brun med brända toner. Bocköl är alkoholstarka (över 7 procent).

Ale
är samlingsnamn på överjäst öl. Blond ale bryggs enligt en belgisk metod med starka frukttoner och har vanligtvis en hög alkoholhalt. Pale ale, eller bitter, är bryggd enligt en brittisk metod och har rikligt med malt och humle, är mindre fruktig och som regel lägre alkoholhalt. Brown ale är en mörk ale som har traditioner från både Belgien och England. Amerikansk pale ale (APA) är mer aromatisk och mjukare än den engelska pale alen.

Stout
kommer ursprungligen från Irland och bryggeriet Guiness och kännetecknas av den är överjäst, mörk, smakrikedom, beskhet och torrhet.

Spontanjäst
är en öltyp där jäst inte tillsätts. I stället får naturliga mikroorganismer som finns i luften sparka igång jäsningsprocessen.

Veteöl
bryggs av vetemalt, kornmalt och humle och kommer från bayersk och brittisk öltradition. Den är överjäst och har en fruktig och kryddig arom.

Artikeln publicerades i iTimrå 1 2021 på sidan 24