Mat & dryck iTimrå 1 2019

Herrgårdstoppen

Text & foto Anders Eliasson

Inte alla kommuner kan skryta med att erbjuda lyxen att kunna äta och bo gott i herrgårdsmiljö. Det kan däremot Timrå. Dubbelt upp till och med!

Herrgårdslunch och kungliga sovrum

Wifstawarfs Herrgård

 

NYKOMLINGEN Wifstawarfs Herrgård – den ”nygamla” herrgården har öppnat sina portar och drivs av paret Malin och Peter Jansson som även driver Midlandarestaurangen sedan 10 år tillbaka.
– Vi ska erbjuda är hög service och kvalitet i en lugn miljö. Det ska kännas lite som att man kommer hem till någon, och våra matgäster får gärna se sig omkring i huset, många är ju nyfikna på hur det ser ut i den genuina herrgårdmiljön, säger Malin.
Herrgården med 200 år på nacken har renoverats omsorgsfullt (se förra numret av Magasinet iTimrå) och här har under historiens gång många prominenta personer bott genom seklerna. 10 rum i genuin atmosfär erbjuds, så man kan skryta med att man bott under samma tak som Gustav V, Oscar II och Karl XIV Johan om man så vill.
Det är Peter som står i köket.
– Även om den nya restaurangen är mest inriktad på affärsluncher, så är är alla välkomna som vill äta lunch i en vacker miljö, säger Peter.
Lunchen, som inte är en ”Dagens” utan snarare en ”Herrgårdslunch” serveras tisdag till fredag. I framtiden planeras herrgårdsmiddagar under helgerna och uppskattade ”Afternoon Tea” med snittar, scones och bubbel i den passande miljön och Afterwork med buffé har man redan haft.
Dessutom kan man abonnera hela herrgården och paret Jansson blir värdpar som ser till att bröllopsgästerna eller sällskapet trivs.

3 fördelar med Wifstawarfs Herrgård

Det historiska läget
”Den historiska miljön, fantastiska omgivningar och centralt läge gör att Wifstavarfs Herrgård är en lättillgänglig plats men ändå avskild och stilla. I huset finns en genuin miljö som känns välkomnande. och här har vi 10 rum som är vackert möblerade och inredda med herrgårdskänsla. Och vem vill inte sova i ett rum där kung Oscar bott?”

Personlig service
”Eftersom vi är en liten herrgård, så blir det en särskilt ombonad atmosfär. Vi brukar säga att den lilla verksamheten kan skapa en stor plats. Ta ett bröllop eller en annan högtidsdag man vill fira med släkt och vänner. Vi har den ståndsmässiga inramningen, och den personliga servicen som vi erbjuder. Gästerna sover över, och det blir som i en hemmamiljö där vi är personliga värdar på ett enkelt och naturligt sätt.”

Maten
”Vi har en kvalitetsrestaurang där klassiska smaker med en modern touch lyfter smakupplevelsen. Även det vegetariska köket ligger oss varmt om hjärtat och en tredjedel av vår meny är vegetarisk, och det är ju något som passar alla magar. Vi är så nystartade att vi inte hunnit med att starta någon egen örtträdgård i vår vackra park, men vi får se hur vi gör när snön försvunnit.”

Hotell med frukostbuffé och vacker park

Söråkers Herrgård

 

VETERANEN På Söråkers Herrgård är det platschefen Maria Åhman och kökschef Radek Jackiewiz som med övrig personal ständigt arbetar med att förvalta historien och förnya utbudet.
Söråkers Herrgård uppfördes av träpatronen Johan Carl Kempe år 1853. Efter sju år flyttade Kempe ut och överjägmästare Kjellerstedt in och då påbörjades skapandet av den stora herrgårdsparken vi kan vandra omkring i än idag.
1932 donerades herrgården till staten för att bli centrum för en trädgårdsskola och den verksamheten pågick fram till mitten av 1960-talet. Idag ägs herrgården av Folkets Hus & Parker.

3 fördelar med Söråkers Herrgård

Stort hus med mycket plats
”Herrgården är väldigt hemtrevlig och vi jobbar mycket med det där lilla extra som är vårt signum. Vi beskriver oss gärna som ett hotell med 62 rum och öppet 7 dagar i veckan med en härlig frukostbuffé. Vi kan ta emot stora grupper, släktkalas och bröllop och konferenser där gästerna kan stanna kvar och sova över. Stort, men upplevelsen beskriver gästerna ändå som intimt och personligt.

Det lilla extra
Ett exempel är Afterwork varje fredag och frukosten med melodikrysset på lördagarna. Vi använder oss också av våra omgivningar. En stor picnickonsert i herrgårdsparken blir det i sommar. I maj arrangeras en spelmansstämma. Under påsken kör vi påskmeny i restaurangen. Vi har även grosshandlarlördag med musikquiz. Nyhet i år är att barnen kan ha ”badkalas” i badtunnorna på herrgården.

Maten
Vårt kök är i toppklass där Radek Jackiewiz är vår fantastiska kökschef. Vår ambition är att presentera mat enbart från lokala producenter och servera mat utan konstiga tillsatser.
– Jag har en passion för vår rökta lammkorv som är gjord efter min mormors recept. Vi har ett eget rökeri där vi själva röker det vi ställer fram på bordet. Vi kan hämta örter i herrgårdsparken att använda i matlagningen, säger Radek.

Artikeln publicerades i iTimrå 1 2019 på sidan 34