Kultur & nöje iTimrå 2 2022

The Folkan Story

Text Dag Jonzon Foto Frida Sjögren & Kenneth Zetterlund

Fler bilder:

Följ med en dag, en vecka, ett år eller 122 år på raken till Folkan i Söråker. Öppet sju dagar i veckan – dag som kväll.

Här finns ”ett tänk”, en medveten verksamhet, ett syfte.

En metod som fungerar och som man kan låta sig inspireras och vägledas av.

Och allt började 1900 när Söråkers byggnadsförening tog beslut om att bygga ett eget folkets hus. Varje bräda, spik och allt arbete var frivilliga insatser från de som trodde på idén.

122 år senare tittar vi (Magasinet I Timrå) in för att se hur det står till och möter ungdomarna som ska se till att även ”Sommar-Folkan” utomhus blir en succé med uppfräschad miljö med stöd av Boverket.

EN SAMLINGSLOKAL
Huset är en medelålders 45-åring. På gott och ont. Gott när man blixtsnabbt vill riva en vägg eller möta ungdomars ideér. Ont när taket läcker in, ventilationen ger upp, men det är allas gemensamma hus.

Styrelsens ideella arbete är en nödvändighet för att klara verksamheten. Värt omkring 2 miljoner/ år. Föreningen har 8 anställda som gör det verkliga hästjobbet tillsammans med alla ungdomar i olika självförvaltningsgrupper. Under Covidpandemin har ett 50-tal ungdomar haft jobb med timersättning vid olika evenemang som kunnat genomföras med strikta regler.

RUM FÖR DRÖMMAR
1900 var det en grupp unga visionärer som bestämde sig för att göra något nästan omöjligt. De byggde sitt eget hus för att få prata, tänka och göra vad de ville. Ett folkets hus för yttrande- och föreningsfrihet innan det ens fanns allmän rösträtt för både män och kvinnor.

1921/2021
Tro hur samtalen gick under Folkets Husföreningens styrelsemöten våren 1921? Andra vågen av spanska sjukan drog fram över världen. Hur tacklades det av folkrörelse-kämpar som slagits för allmän och lika rösträtt? Värt att fundera på när Sverige firar 100 år av demokrati. Idag är föreningens vision fortfarande att skapa magi, hitta nya vägar, skapa kultur på olika sätt. Efter tuffa pandemiår försöker man rädda det som räddas kan – tillsammans med husets ungdomar och med ett enormt stöd i ryggen från många privatpersoner, organisationer och företag.

BIOHJÄRTAT
Timrås enda biograf finns på Folkan och sköts av ett 15-tal ungdomar i Biogruppen. Det håller i allt från biljettkassa, popcornmaskin, till teknik och start av filmprojektorn.

KONST PÅ FOLKAN
Det är Margareta Sjögren som håller i konst- och målargruppen för barn, som hänger konstutställningar och öppnar ögonen hos besökare och betraktare. I ett plötsligt och oväntat möte med konsten kan stora känslor uppstå – alltifrån ilska, glädje, förundran eller klarsyn – men framför allt erbjuds möjligheten att se lite till, lite längre.

MUSIK, DANS OCH TEATER PÅ FOLKAN
Det lilla kulturhuset med den stora värmen är fyllt av teaterföreställningar, musik och många minnesvärda konserter. Allt från Live-Opera hos Metropolitan i New York till Folkan Waterfront på Fagerviksfältet och små intima konserter på Folkanscenen. Och naturligtvis jultraditionen Julpärlor – en alldeles egen produktion. Under kulturkolloveckan efter midsommar är dans ett viktigt inslag vid sidan av barndansgrupperna under höst och vinteråret.

KÖK OCH CAFÉ
Hjärtat i huset. Ungdomarna sköter cafeét och får lära sig ta ansvar, sköta planering och ekonomi. Ulrika och Melinda sköter lunchrestaurang och bokningar med stöd av övrig personal och serverar både gästande jobbare, pensionärer och andra matglada gäster dagligen.

FRAMTIDEN FÖR FOLKAN MED FLER ANDELSÄGARE
När Söråkers Folkets Husförening bildades 1901 kostade en andel 10 kronor. Det motsvarar ca 550 kronor idag. Den äldre generationen söråkersbor la grunden. Nu läggs grunden för kommande generationer. Några som inte är söråkersbor, men ändå blivit andelsägare är José Gonzalez, Totta Näslund, Cornelis, Sven Wollter m fl. Det finns plats för fler.

BARN & UNGA & VUXNA & ÄLDRE
Folkan har bara en ingång till huset. Entrén och receptionen är kittet mellan barn, ungdomar och vuxna. Husets ledord är Respekt och Lust. Alla ska respekteras och det ska var lustfyllt att engagera sig.

Här passerar alla förbi och tillsammans. Oavsett generation. Föräldrar på väg till Babysång eller Babybio, pappor som spelar innebandy, pensionärer som träffas, företagare som äter lunch, skolelever efter plugget. Generation efter generation och med en positiv grundton. Vuxna kan få ett glas vin i restaurangen i samband med event. Men huset är i övrigt en öppen, drogfri mötesplats för alla unga.

FOLKAN WATERFRONT
2013 var första gången gänget bakom Folkan byggde en Folkets Park på Fagerviksfältet. Timrås största kulturgrupparbete tog fart med Mando Diao på scenen. Sen har artisterna avlöst varandra. Miss Li, Ola Salo, Carola, Teddybears, First Aid Kit. 7 år i rad och så kom coronapandemin och satte stopp. Inte en sommar, utan två.

NU ÄNTLIGEN
Efter två inställda festivalsomrar (en inställd festival är också en festival, som Ulf Lundell skulle sagt), så är Folkan Waterfront tillbaka den 13 augusti 2022 – för 10:e året!

Familjedag och på scen på konsertkvällen Timbuktu & Damn och Linnea Henriksson. Och coverbandet Gibson på plats i restaurangtältet. Men det händer så mycket mer. Lokal antikrunda och matmarknad med Färjas Amanda Samuelsson. För alla 4-13 åringar ordnas Folkankidz Obstacle Run tillsammans med Bergeforsen Obstacle Race.

På Folkan surrar det dagligen med nya planer och föreningen bakom Folkan Waterfront, Söråkers Folkets hus och hundratals unga volontärer är taggade och förväntansfulla på att få köra igång igen…

KÄLLOR: Boken Tänk Söråkers Folkets Hus- hus för kulturarv och demokrati, 2005.
Söråkers Folkets Hus verksamhetsberättelse 2021

Artikeln publicerades i iTimrå 2 2022 på sidan 29