Kultur & nöje iTimrå 2 2020

Skrämmande men stärkande vandring

Text & foto Anders Eliasson

Att vandra är härligt! Gå i Linnés spår i sommar. På sin lappländska resa i maj 1732 kom han till Hässjö kyrka och stannade till vid Trollstenen och tecknade av trollhandens grepp om stenen. Legenden säger att ett troll blev irriterad på kyrkklockorna som ringde så högt att trollet kastade denna sten mot kyrkan för att få den att tystna. Leta på så ser du handavtrycket!
Sedan kan du fortsätta mot Linnégrottan som finns på Brunäsberget.
Norrstigen är namnet på den väg som ­användes redan under 1300-talet. Linnéstigen omfattar en sträcka från Gumböle till Rolandsbacke och vidare norrut. Snart kommer du till Timrås utkanter och hamnar på den mest skrämmande platsen man kan ta sig till: Kallbäckens avrättningsplats.

Här finns egentligen inget att se, men känslan man kan uppleva på denna plats kan få håret på armarna att resa sig. Kanske inte mitt på dagen, men en sensommarkväll vid skymningstid känner man sig väldigt olustig när man vet vad som utspelats här. Kallbäcken användes som avrättningsplats från 1770 fram till 1866. Första gången var 1770 när Erik Michelsson och Olof Jonsson från Villola i Viksjö halshöggs för mordet på sin granne Micael Ersson. Deras huvuden sattes upp på störar och de ituhuggna kropparna spikades upp på vagnshjul för att visa vad som skulle hända om man bröt mot lagen.

Informationstavlan berättar en del av historien.

Den allra sista avrättningen ägde rum 1866 då 30-årige Peter Hedin halshöggs för mordet på Barbara Christina Bjelkström från Ljusdal. Det mordet utförde han på uppdrag av maken för 25 riksdaler. Totalt avrättades 88 personer på denna plats. Avrättningsplatserna lades i princip alltid på sockengränserna, så långt bort som möjligt så att inte eventuella gengångare skulle störa det levandes liv. Platsen ligger 50 meter från den gamla landsvägen Norrstigen, så att förbipasserade kunde påminnas om vad man riskerade som brottsling. Den är utmärkt med en skylt vid vägen mellan Krånge och Häggsjö vid gränsen mot Ångermanland.

Frötuna arkeologstig

Platsen där de döda vilar och nutidsmänniskan får ro. Enklast är att parkera vid Ljustorps trädgård och utgå därifrån. Stigen är lätt att gå, och inte så lång, följ vägen mot Frötunakullen och håll utkik efter stigen som leder upp mot berget. Det är lätt att hitta om man läser landskapet och tänker som våra förfäder på 500-talet gjorde: var ska vi begrava våra döda så de får den bästa utsikten? Där uppe på toppen av kullen ligger sex gravar i en lummig härlig skogsmiljö. Det är lätt att gå här och det finns bänkar att slå sig ned på och filosofera över tidens gång. Tanken man får när man betraktar landskapet svindlar något då man inser att när de första Ljustorpsborna slog sig ner här låg det en havsvik nedanför kullen.

Artikeln publicerades i iTimrå 2 2020 på sidan 30