Kultur & nöje iTimrå 1 2020

Rock runt klockan på ”Folkan”

Text & foto Anders Eliasson

Under årets första 100 dagar är det 134 event som pågår på ”Folkan” i Söråker. Ett besök en helt vanlig måndagskväll i slutet av februari kliver vi in ett av dessa event och hamnar i en tidsmaskin där fötterna får en omedelbar lust att hålla takten till tonerna från de fyra engelska herrarna på scenen i bandet Phil Haley and the Comments som kör klassisk rockabilly.
Det är något tidlöst över just rockabilly. Eller snarare tvärtom, för det är inte svårt att placera musikstilen till exakt mitten av 50-talet då Bill Haley & his Comets skriver in sig i musikhistorien med ”Rock around The Clock” som senare i historiens gång kommer att få epitetet den allra första rocklåten. Men den var inte först, det var faktiskt ett annat band, Sonny Dae & the Knights som ett år före kometerna spelade in just den låten.
Men det var förstås arrangemanget och energin i Bill Haleys framförande som gjorde låten till den mest sålda genom tiderna. Mer än 30 miljoner skivor lär ha sålts genom åren, och fortfarande gör den sitt segertåg genom världen. Coverbandet som denna måndagskväll på Söråkers Folkets Hus äntrat scenen i sina tidstypiska kläder (och i den mån det gick – frisyrer) öser på med ett 20-tal låtar i bästa Bill Haleystil och flyttar tiden tillbaka till rockens barndom. Det lät grymt bra!
Det var förresten andra gången som bandet besökte Timrå. Kommer de tillbaka? Ja, säkert, så då avslutar vi dessa rader med See You Later, Alligator!
Och vad tyckte då besökarna? Från ett fullsatt Folkets Hus fick vi några röster.

Lars-Göran Jäntti från Sundsvall sammanfattar kvällen med ett ord: BRA! Även Lars-Åke Johannesson och Anita Tjärnlund är rockabillydiggare och brukar ofta lämna Alnön för att besöka Folkets Hus i Söråker.
”Under åren har det nog blivit runt 75 gånger då vi åkt hit för att lyssna och se på något arrangemang. Det är bra artister och det är ett trevligt ställe som lockar”, säger Lars Åke och Anita.
Christer Gullroos från Sundsvall nickar instämmande och tyckte att det var en överraskande bra spelning denna afton.
Börje Andersson från Sundsvall, Clas-Göran Strid från Alnön och Erik Lundberg från Sundsvall är tre kompisar som brukar göra små utflykter emellanåt och denna kväll var det rockabillyn som drog.
– Vi brukar åka hit på 3-4 event per år. Det är ett trevligt ställe, mysig musik var det ikväll och det är bra personal här. Känns alltid bra att åka hit var deras betyg för aftonen.
Artikeln publicerades i iTimrå 1 2020 på sidan 46