Kultur & nöje iTimrå 1 2019

Mysig fredag? Absolut.

Föreningen Bergeforsens Fredagsmysförening startade för fyra år
sedan och har sin mötesplats på Facebook.
– Vi har ingen lokal och det har inneburit att aktiviteten under vintern har varit låg, men nu återvänder ju värmen och ljuset, så då vaknar vi till liv igen, säger Sebastian Nordlander som är föreningens ordförande.
Fredagsmys startades av Chatrine och Tommie Nordlund som en reaktion på skadegörelser vid Bergeforsens skola. Istället för att förstöra på skolan kunde man använda skolans omgivningar till något positivt istället. Ungdomar började träffas på fredagarna och spelade basket, grillade korv och gjorde andra saker tillsammans.
– Det var ett bra initiativ, och jag var med ända från början. Chatrine och Tommie har lämnat gruppen, men de har varit ett väldigt gott och bra stöd. Nu är det meningen att föreningen ska skötas av oss medlemmar, säger Sebastian.
– Vi har inte särskilt mycket struktur, så vi improviserar och använder oss av facebookgruppen. Där är vi 180 medlemmar i åldrarna 9 till 25 år. Ser vi att det ska bli fint väder en fredag så kan vi bestämma att vi ska grilla korv, spela kubb eller amerikansk fotboll eller något annat.
En riktigt dålig fredag, en varm sommarkväll, kan det vara runt 20 deltagare. En bra kväll däremot kan det komma runt 100 personer.
– Vi har ingen ekonomi i föreningen, men har fått sponsring från ICA Andersson i form av godis, grillkorv och chips och så. Det har varit väldigt tacksamt.
Sebastian är sammankallande i gruppen och dess nuvarande ordförande. Framtiden för föreningen kan han inte säga något om.
– Nej, själv lämnar jag över ordförandeskapet då jag tar studenten nu till sommaren. Jag har fyllt 18 år och går sista året på Ekonomiprogrammet på Timrå Gymnasium och kommer jag att söka en juristutbildning i Umeå, och då blir det ju svårt att engagera sig. Men jag hoppas att någon annan vill ta över ansvaret och bli aktiv. Det är en bra förening och den skadegörelsen som var har försvunnit eftersom ungdomar insåg att det var vår egen miljö som förstördes. j

Artikeln publicerades i iTimrå 1 2019 på sidan 46