Kultur & nöje iTimrå 2 2020

Musik i blodet

Text & foto Anders Eliasson

Agnes Söderberg har i dagarna just gått ut sista året på gymnasiet och har hela livet framför sig. Hon fyller 19 år i sommar och ser fram emot sol, bad och härliga sommarkvällar och att spela fotboll i sin nya klubb, och att sommarjobba. Dessutom kanske något händer i sommar så hon får inspiration till att skriva texten till en poplåt.

Vi träffar henne på verandan i huset i Laggarberg. En jämthund skäller på den okände besökaren med kamera, block och penna.
– Lugn Gibson lugn, hysch!
När hunden fått skälla klart en stund berättar vi varför vi kommit. Vi hälsade på där Agnes bor för att vi hört en skön låt där hon sjunger solo. Vem är Agnes S som det står på skivomslaget, Laggarbergstjejen som i april släppte en singel på Spotify och redan fått 18 000 spelningar? Och hunden har fått namn efter en elgitarr, det vittnar kanske om ett stort musikintresse där hon bor?
– Det blir nog så om man växer upp med föräldrar som är musiker. Mina föräldrar träffades när pappa spelade gitarr i Martinez och mamma sjöng, så i hela mitt liv har musiken funnits närvarande, och det har alltid funnits musikinstrument hemma. När jag var liten ville jag gå i musikskolan och lära mig ett instrument, och mamma tyckte jag skulle lära mig saxofon ”för det är häftigare än fiol”, och så blev det.
Så nu är du jätteduktig på att lira sax?
– Nej, jag höll på några år, men det kom andra intressen i vägen. Jag har spelat mycket fotboll. Jag började i IFK Timrå och spelade många år. Nu i höstas gick jag över till Selånger FK.
Så nu får du snart möta dina gamla klubbkamrater fast på andra sidan?
– Ja, det blir nog lite speciellt, jag var ju med så länge i min gamla moderklubb och har väldigt många kompisar där, men det kändes bra för min egen utveckling att byta klubb.
Din musikaliska bana, hur har den sett ut?
– Jag började sjunga med ”We R singers” i Sundsvall, och lärde känna lite olika musikmänniskor. En dag ringde sångaren och låtskrivaren Kristoffer Bergman som ville att jag sjunga duett med honom på ett tävlingsbidrag i P4. Vi vann med låten (We are) killing it” och tog hem segern i årets upplaga av P4 Nästa i Västernorrland 2017. Sedan sjöng jag på hans låt ”Deep Water” på hans skiva med bandet ”NVGHTS”. Senare blev jag kontaktad av en producent på skivbolaget Ninetones i Sundsvall som tyckte jag skulle spela in en sololåt. Den processen har varit väldigt lärorik. Det är väldigt lätt att gå tillbaka i gamla mönster att sjunga på, men duktiga musikproducenterna har fått mig att prova modern pop vilket lite annorlunda än den pop jag är van att sjunga. Så det har varit väldigt utvecklande, säger Agnes.
Vilket är din gamla stil då?
– Främst har jag sjungit sorgsna pop-soulballader, jag gillar den musikstilen.
”Imagine” din debutsingel, vad handlar texten om?
– Något man ångrar att man gjort i en kärleksrelation. Hur det skulle varit om man gjort något på ett annat sätt.
Har du skrivit texten själv?
– Nej, men jag har varit med och skrivit en del av den, det var kul och jag har lärt mig mycket. Nästa steg är att skriva en låt helt och hållet själv.
Vilken typ av text skulle du skriva då?
– Det är svårt att säga, det är inte bara att sätta sig ner och skriva något och se till att det rimmar på vissa ställen, den text jag vill sjunga får gärna komma från erfarenheter i livet, att känslan i låten ska komma inifrån, då kan det bli bra.
Jag gissar att du lyssnar väldigt mycket på musik, någon särskild artist som inspirerar dig?
– Nej, ingen favorit just nu, men jag lyssnar mycket på soul och pop. Det skiftar.
Sommaren står för dörren, du har nyss gått ut skolan, du har bytt fotbollsklubb, och du har börjat sjunga i en ny genre, många förändringar. Framtiden?
– Jag hade lite planer på att åka ut och resa, men nu är det ju som det är. Jag hade ett servitörsjobb på en restaurang i Sundsvall, men de ringde och sa att de måste skära ner på all personal så det sprack, det var lite tungt där ett tag, men nu har jag fått några veckors sommarjobb på Bogrundets Plantskola. Det känns bra. Sedan väntar jag på besked om jag kommer in på högskolan. Jag har sökt psykologprogrammet på olika orter i landet, och kommer jag in på någon av dem så är det fem år på heltid då jag vad jag kommer att göra.
Lägger du musiken på hyllan då?
– Haha, nej! Det kan man ju inte göra!

Agnes Söderberg

Namn: Agnes Söderberg.
Ålder: 19 år.
Aktuell: Har gjort solodebut på Spotify med låten ”Imagine”.
Syskon: En massa hel, halv och bonussyskon.
Gillar: Att sjunga och hålla på med musik, spela fotboll och umgås med mina vänner.
Badar helst i: En pool.
Senast lästa bok: Läser inte så mycket, men i skolan läste jag ”Omgiven av idioter”.
Märkligaste instrumentet hon spelat på: Måste väl vara saxofonen!

Artikeln publicerades i iTimrå 2 2020 på sidan 14