Kultur & nöje iTimrå 1 2019

Här får Timrå kommun upphovsrätten till Y:et

I rollen som ombud för konstnären Bengt Lindströms barn överlämnade Curt Aspelin Y:ets upphovsrättigheter till Timrå Kommun i början av mars.
– Sätt en nolla bakom prislappen för varje verk av Bengt Lindström! Det är vad jag tror att framtiden kommer att visa, och det kan gå fort, sade Curt Aspelin.
– Visst är det dyrt att restaurera Y:et, men det kommer att ge tusenfalt tillbaka och det är min fasta övertygelse. Man kan även se det på det här sättet: Säg att man bestämt sig för att istället riva konstverket, hur skulle då eftermälet för kommunen se ut den dagen då prislappen för ett lindströmverk bara stiger i värde, menar Curt.
Kommunstyrelsens ordförande Stefan Dalin tackade och tog emot.
– Det här innebär att vi som kommun kan känna oss tryggare i den vidare hanteringen av Y:et och dess omgivning, sade han.
Besöksnäringsansvarige Fredrik Eriksson nickade instämmande
– Det är en strategiskt bra plats och ett område med stor utvecklingspotential. Hur området ska utvecklas har vi många funderingar kring, men idag ligger inte några färdiga planer. Nu kan vi se vilka möjligheter det finns. Det finns ett stort intresse för besökare att ta med sig en bit av Y:et hem i form av produkter av olika slag, men det får bli en senare fråga. Låt oss först sätta igång med restaureringen, säger Fredrik Eriksson.

Artikeln publicerades i iTimrå 1 2019 på sidan 18