Kultur & nöje iTimrå 4 2019

Full fart mot dåtiden på Söråkerspremiär

Fler bilder:

SVT:s storsatsning ”Vår tid är nu” valde Söråkers biograf Hjärtat för en förhandstitt inför säsongsupptakten av den tredje och sista delen om familjen Löwander och deras restaurang Djurgårdskällaren.
De som hängt med i serien och följt familjernas liv och öden har varit med om en fantastisk tidsresa från starten på fredsdagen 1945 och framåt. Och serien har fått sin trogna publik. Tittarna är många, två miljoner per avsnitt.
SVT valde ut sex platser i landet för premiärvisningen och hade nåtts av ryktet att det i Timrå fanns en speciell biograf med ett stort hjärta! Biljetterna tog slut på tio minuter.
I serien har man sett intriger och rävspel, fantastiska kostymer och tidstrogna scener från 1940- och 1950-talet. Många av karaktärerna, som arvtagerskan Nina och kökspojken Calle, har tagit plats i publikens hjärtan, och nu när serien gjort ett hopp framåt i tiden har dessa två ungdomar blivit äldre och bildat familj, (fast inte med varandra).
Säsong 3 drar igång med start 1968 och vi får se hur den nya unga generationen kliver in och den anrika restaurangen förändras när den nya tidens moderna påfund diskoteket tar plats och restaurangens övervåning blir nattklubben ”Ninas”.
Ninas dotter Christina (som spelas av Julia Heveus som var på plats i Söråker) har nu blivit en ny bekant för TV-publiken. Disko-eran träder in i sjuttiotalet, det dricks rödvin bland studenterna som diskuterar nödvändigheten av revolutionen, Jimi Hendrix hälsar på i den anrika restaurangen. Sveriges första pizzeria startas och Christina lämnar hela sitt liv och försvinner i en hippiebuss med sina vänstervänner, det går några år och Christina återfinns av Uno som nu blivit polis. Intrigerna fortsätter och den stora frågan återstår: Kommer röken och dimmorna i tv-rutorna att skingras?

Artikeln publicerades i iTimrå 4 2019 på sidan 10