Kultur & nöje iTimrå 4 2022

En rapp stjärna från Tallnäs

Text Dag Jonzon Foto Frida Sjögren

Vi bestämmer träff en fredagseftermiddag på aktivitetshuset Pangea. Altaher är redan på plats. Hans mamma Haddeel tittar in, säger hej på väg från jobbet på förskolan, hem till familjens lägenhet som också ligger i Tallnäs.
Det har gått en vecka sedan Altaher fick göra sitt allra första scenframträdande som rapartist på Pangeas scen i samband med arrangemanget Musik för Världens Barn. Han presenteras på affischen som det nya stjärnskottet på rapscenen och det senaste året kan vara början på den artistkarriär han drömmer om. Året 2022 har varit ett bra år för 16-årige Altaher Mori.

Han kom som sjuåring till Timrå från Damaskus i Syrien tilsammans med sin familj. De tvingades lämna hemlandet på grund av krig. Familjens flykt gick via Egypten innan de till sist fick flyktingstatus i Sverige.
Althaher minns den långa flykten som en tuff tid. Hans unga liv speglas i de låttexter han skriver. Det är teman som handlar om kärlek, sorg och uppväxten i Tallnäs. Familjen Mori har tagit storstaden och världen till Timrå och Timrå tog emot dem som en av världens alla barnfamiljer.
Han har många kompisar, spelar fotboll, inte så konstigt när man har en pappa som tränade ett professionellt fotbollslag hemma i Syrien. Jag frågar hur det kom sig att han som 14-åring började med musik. Han berättar att det finns vänner som tagit dåliga beslut, börjat med droger och gjort andra dumheter även i Tallnäs. Han ville gå en annan väg.

”Har sett grabbar utan mål
Har sett grabbar bära stål
Varför ens leka hård
Tackar Gud för hur jag mår
Samma kille som igår”

– Jag vill visa mig som jag är med mina raptexter och ta livet på allvar. Jag känner att jag hittar mig själv i musiken , mina texter skriver jag i mobilen, ibland med papper och penna. Hittills har det blivit över 50 låttexter och jag vill satsa på musiken, bli känd och framgångsrik. Jag satt med mina texter, laddade ner beats från Youtube, men jag kände ingen som hade tillgång till en studio.

I våras kom möjligheten att utveckla musikskapandet med stöd av Stefan Kihlgren, musikansvarig på Medborgarskolan som höll workshops på Pangea. Det ledde till att Altaher fick spela in flera av sina låtar med hjälp av honom som producent i en studio i Sundsvall.

Den riktigt stora vändningen kom i början av sommaren. Han satt som så ofta i sitt rum med sina texter när hans mamma kollar Facebook och upptäcker en raptävling som hon visar honom.
– Den tävlingen ska jag vinna, sa han. Studieförbundet Bilda bjöd in till låtskrivartävling för hela Sverige. Med stöd av beats från appen Wahaaza skulle man komponera och skicka in en låt. Han skriver låten Yoma – som betyder Mamma på arabiska.

En månad senare kommer ett mejl som säger: Du är en vinnare!
– Jag blev chockad och glad, gick in till min familj i vardagsrummet och visade mejlet.

Drömmen lever, men lika säkert som att han ska bli framgångsrik och känd, Lika säkert förklarar han att han efter gymnasiet ska utbilda sig till pilot.Vart ska du flyga då, frågar jag?
– Över hela Världen!

Artikeln publicerades i iTimrå 4 2022 på sidan 26