Kultur & nöje iTimrå 2 2020

Barnbergets mystiska mur

Text & foto Anders Eliasson

Hit tar du dig genom att åka mot Laggarbergshållet, fortsätta till Roken-Vänna och köra in på Gälevägen en bit tills du ser det mäktiga Barnberget. Där stannar du och promenerar mot ett berg fyllt med legender. Ta bara namnet. I en av berättelserna i folkminnet gick tre barn uppför berget, och bara två kom ner. En annan förklaring till namnet är att oönskade nyfödda barn kastades ner från berget Är det sant? Ingen vet. Alla dessa historier kanske bara härstammar från oroliga vuxna som inte ville att deras barn skulle vara uppe leka och klättra runt däruppe. För stupar oroväckande gör bergsväggarna på vissa ställen, och därför är det på sin plats för en varning.
Den som ändå går stigen uppför berget får en mäktig belöning i en milsvid utsikt. Om vädret tillåter kan man se faktiskt se hela vägen ner till Hälsingland. Nedanför berget ligger den vackra Barnbergstjärnen och glittrar förföriskt. Den är i sig värd ett besök. (Dränktes barn i tjärnen för mycket länge sedan?) Njae, tveksamt, men det finns nog de som hört sin gammelfarmor berätta sådana historier. (Fake news skulle vi kanske säga idag!) Det är en plats mycket väl värd ett besök, det finns spår efter någon som grillat här, och stillheten. Om man vandrar på berget kan man mitt på berget se en stenmur som sträcker sig väldigt långt en bit strax nedanför bergsryggen. Muren väcker frågor. Vem byggde en stenmur häruppe? På de flesta ställen är den rasad och mosstäkt, och därför svår att se, men följ den! Den är spännande att följa.

Tjärnen inbjuder till ett stopp.


Fortsättar man tills berget tar slut kommer man till Barnbergsstugan. Här kan man stanna till och ta sitt medhavda fika och fundera över hur lång tid det tagit att bygga en sådan mur.
Det finns väldigt många teorier kring muren, byggdes den för att försvara något? Har det bott folk här som byggde den för att skydda sina kor och får från att ramla ner för berget? Eller har den någon religiös betydelse?
Innan vi tittar vidare på den, går vi ner för berget och sitter en stund vid tjärnen. Här är väldigt rofyllt och härligt.
På vägen hemåt träffar vi på en man som berättar att det under kriget var tyska kartritare som slagit läger däruppe.
– Tyskarna fanns på olika ställen här på den tiden, det finns fortfarande de som kallar Hamstasjön för ”Tysksjön” berättar mannen.
Då var det inte så bra med deras närvaro, men idag kan man mycket väl tänka sig att tystnaden, tjärnen och det mäktiga bergets utsikt skulle uppskattas av turister som till vardags trängs i stora europeiska städer. Och naturligtvis även för oss Timråbor.

Artikeln publicerades i iTimrå 2 2020 på sidan 26