Krönikor

Solkusten – vem bor här och vem är en Timråbo?

Jag har tillbringat maj månad med att intervjua tolv kvinnor och män som alla är skattebetalare i Timrå. De har tre gemensamma nämnare. De bor i lägenhet eller hus. De har ett fast jobb eller en universitetsexamen. Samt att de är utrikesfödda.
De kommer till exempel från Bulgarien, Kosovo, Somalia, Kenya, Afghanistan, Syrien eller Uganda. Och idag är de timråbor. Mina grannar som jag har omkring mig i Söråker kommer från Chile, Finland, Colombia, Linköping, Karlstad, Västerås, Gävle och Sundsvall. Och en och annan från Söråker eller Sörberge. De är också alla Timråbor.
Om vi skrapar på ytan, pratar lite längre, är lite nyfiknare på våra bakgrunder, kan vi upptäcka nya sidor hos varandra. Andra kulturer, dialekter, traditioner, erfarenheter. Sådant som berikar och ibland kallas mångfald.
Utmärkande för de tolv apostlarna jag träffat i Timrå och som lämnat sina hemländer är att de alla kämpat hårt för att nå sina mål. Lära sig svenska, utbilda sig, praktisera och göra allt för att förverkliga sin dröm om ett fast jobb.
I sommar kan du lära känna de tolv utvalda lite närmare på konst- och utställningsgatan framför Y:et. Tillsammans med Timrå kompetenscenter gör vi en utställning på temat ”Betydelsen av ett jobb – om värdighet och delaktighet.”
Juni, juli och augusti.
Tre månader som också ska klara trycket från alla våra egna förväntningar och uppdämda behov. Snacka om högtryck och 90 komprimerade dagar.
Tur att det är ljust nästan dygnet runt så här i början av sommaren. För det är mycket som ska göras. Robotgräsklipparna jagar runt. Svårt hålla deras tempo, men jag njuter av att se hur alla människor lämnar idet och visar sig igen. Promenerar, skrattar, pratar, springer, njuter av utomhustillvaron.

För vår älskade
spanjor, vattenhunden Movitz blir det dock en stillsam sommar. Efter en kort rush efter en katt som smugit sig in på tomten, kom han linkande tillbaka på tre ben. Efter veterinärbesök och röntgen kom diagnosen eller domen. Ett kraschat korsband på höger bakben. Nu blir det operation i midsommarveckans inledning och sex månaders rehab utan hopp och lek. En utmaning för både husse och hund som såg fram emot sommarens agilitytävlingar.
På torpet lägger takläggare från Solkusten i Söråker nytt tak. Och det gamla timrade huset från 1860 behövde också genomgå en operation från grunden. En bärande golvås har fått hjälp av en oljedomkraft för att räta på sig och blivit uppallad med nya stödben.
Det gäller att hålla balansen i livet. Både lodrätt och vågrätt. Jag uppskattar växelbruket i tillvaron. Några timmar kroppsarbete, lekfull tillvaro med barnbarn när det ska bli möjligt igen och så få engagera sig i hållbar samhällsutveckling med film och utställningar som kommunikationskanaler.
Se ovan för några sommartips som jag erbjuder som avslutning.
Glad Sommar till er alla.

För TV-soffan: Den 15 augusti blir det premiär i SVT2 kl 19.00 och i SVT Play för en ny dokumentärfilm som jag arbetat med i tre år med titeln ”Kamerajägaren”. Den handlar om en av Sveriges allra första naturfilmare, som gjorde biograffilm innan TV fanns. Han ville visa hur hotade de vilda djuren var och att det snart inte fann någon orörd natur kvar efter människans framfart och girighet. Det var på 1930-talet och kamerajägaren Stig Wessléns budskap är lika aktuellt idag. Mellan 1950 och 1966 arbetade han med sin storfilm ”Den levande skogen” som blev hans testamente och kamp för att rädda kvar den riktigt gamla, rika värdefulla skogen och allt levande som ryms där.

Utflykt Höga Kusten: Från 15 juni till 30 september. Naturum Skuleberget visar utomhusutställningen ”Whole Earth?” – en medborgarguide till de globala målen. Det är en 40 meter lång fotografisk utställning som jag arbetat med tillsammans med fotografen Mark Edwards, UK och författaren Lloyd Timberlake, USA.

Besök Y:et, Midlanda: Från 20 juni till 6 september. Utomhusutställningen ”Betydelsen av ett jobb”. 12 Timråbor med utländsk bakgrund berättar om sin väg att bli en ”riktig” Timråbo med jobb och allt.