Krönikor iTimrå 3 2022

Skolstart och dopp i grytan

Text Dag Jonzon

I Magasinet iTimrå är bilden av Timrå bokstavligt talat viktig. Fotograf Frida Sjögren är en inkännande fotograf med rötter på Radhusgatan i Sörberge (farmor bodde där).
Hon har fångat barnen i klass 3 vid Böle skola på bild och några andra personligheter för att visa på bredden i engagemang för att sätta Timrå på kartan. Vare sig det handlar om kultur, ishockey, den gröna nyindustrialiseringen av Norrland eller Timrå 2030.

Fotografens blick är viktig för bilden. Lärarens empati och pedagogiska förmåga är viktig för att ge våra barn bästa möjliga förutsättningar i livet. Jag mötte fyra fantastiska lärare på Böle skola som tackade ja till att ta hand om uppgiften att låta eleverna teckna och måla sitt framtida Timrå. Några av de bortglömda frågorna under valrörelsen hittar ni i det här numret. Vad sägs om förslag som en tunnelbana i Timrå, tivoli och en fontän i centrum och fler vindkraftverk och elbussar!

Egentligen skulle alla lärare och elever på Timrås skolor nämnas vid namn, men Helena Sundin, Helena Fagerström, Annelie Sundin Jokioja och Olga Tonkonoha och barnen i klass 3 på Böle får representera kunskap och framtidshopp och får bli Timrås skolambassadörer i höst. Om Olgas lärarbakgrund och andra ukrainska kvinnor med barn som tvingats på flykt från Ukraina kan ni också ta del av. Vi träffade dem när de firade sin självständighetsdag på Bergeforsens Camping den 24 augusti.

Att vara tillsammans med barn och unga, dela med sig av kunskap och inflytande är nog bland det viktigaste vi kan göra som vuxna. Och det ger så mycket tillbaka. Läste just på Twitter hur förre biträdande FN-chefen Jan Eliasson besökt sina barnbarns skola och skriver: Jag föryngras när jag kommer in i klassrummet. Det är aldrig för sent att lära att vi inte bara ska göra allt FÖR barnen utan MED barnen. Låter som idén bakom framgångsrika Söråkers Folkets Hus ledord eller Kimmo Kapanens idé om att släppa fram de egna ungdomsspelarna för att utvecklas till kommande NHL-stjärnor.

Har du funderat på vad din ekologiska identitet är? Det gör en forskare på Mittuniversitet som funderar över vad det betyder att vi känner igen djur, växter, allt levande för att förstå vårt beroende av naturen. Att träd och skog som får växa i fred i 700 år är något annat än ett industrialiserat skogssystem med en omloppstid på 70 år.
– De beroendeförhållanden, de tidsdjup och de konsekvenser som synliggörs när det förflutna och samtiden betraktas utifrån ekologiska perspektiv är centrala för utvecklandet av en kollektiv ekologisk identitet och medvetenhet. Det är avgörande för hur vi agerar i relation till de skogar och den natur vi fortfarande omges av, skriver, Carola Nordbäck, docent i kyrkohistoria och universitetslektor i historia på Mittuniversitet i den nya rapporten Skogens värden – forskares reflektioner.

Vill du också ha koll på vad naturen rymmer, kan du bli din egen tomtkryssare och få några tips om vad du kan upptäcka på egen hand.

Min egen höststart hoppas jag bjuder på nya motionsvanor och många längder i Timrås nya fantastiska simhall. Längtar redan efter att ta första doppet bredvid Grytan.

Ps, Glöm inte se skogen för alla träd!

Artikeln publicerades i iTimrå 3 2022 på sidan 8