Krönikor iTimrå 4 2019

Människans bästa vän är en språkvän

Text Dag Jonzon

Svänger in i Sörberge, parkerar framför Kungens Kiosk & Tobak, stiger in och hör en dialog över mobiltelefon på arabiska. Språket flyter fram för männen i affären, men jag förstår ingenting. Tack och lov för mig, så talar de svenska också och vi kan mötas över disk. Jag har fått höra att snuset är billigt här och lovat min kära hustru köpa en stock. Minuterna innan hade jag lämnat Terminalvägen 10 och ett möte med integrationshandläggaren Kadra Ismail och hennes chef Annelie Ringbro och fått lära mig att arabiska är det vanligaste språket bland nyanlända i Timrå och en kvart senare har jag facit.

På Integrationsenheten jobbar de bland annat med ett kvinnoprojekt som kallas Matrona och på senaste mötet var det åtta språk som virvlade i luften. Förutom arabiska, tigrinja, amarinja, persiska, kurdiska, somaliska, burmesiska och nepalesiska. Och ett nionde språk att öva på – svenska med Timrådialekt. Kadra leder också ett initiativ som kallas Nya kompisar – Språkvänner i Timrå. På så sätt har vi fått en ny vän i familjen. Eller rättare sagt. Min fru har blivit språkvän till en eritreansk kvinna i Söråker och fått en ny promenad- och fikakompis och vän.

Efter 16 år med tigrinja som språk i Eritreas huvudstad Asmara, blev det nödvändigt fly till Sudan och huvudstaden Karthoum för vår nya vän. Där har hon levt i 34 år med även arabiska som språk tills hon fick rätt att få uppehållstillstånd i Sverige som anhörig till en minderårig son som kommit hit tidigare. Nu kämpar hon vid 50 års ålder med att erövra ett tredje språk – svenska, bland annat med sin nya språkvän. För hur många timmar som helst på skolbänken och undervisning i SFI – Svenska för invandrare, så är det genom att använda svenska språket i vardagen som man kan växa in i det nya samhället och integreras. Så några av mattes hundpromenader har nu utvecklats till en språkkurs på än så länge trevande svenska och precis som avsikten är har det blivit ett sätt att mötas över kulturgränser, bygga broar mellan människor och skapa större socialt nätverk. Mötesplatser är viktiga och Söråkers Folkets Hus storsatsar med en insamlingskampanj inför 2020 med syftet att utveckla kulturhuset inför nästa tioårsperiod.

Kadra flyttade själv från Kassala i Sudan, nära den eritreanska gränsen, till Söråker på 1990-talet. Hennes dotter Amina började första klass på Söråkers skola, fortsatte till Ala skola där hon blev årets Lucia i nian och sen blev en av alla ungdomar som höll till på Folkan. Idag är hon en tvåbarnsmamma, framgångsrik ekonom på Nordea i Stockholm med en kandidatexamen i ekonomi från Mitthögskolan och en Master i Nationalekonomi från Uppsala universitet i ryggen. Så kan det gå för en sörsåkerstjej från Kassala.

Nyligen var tidigare civilministern, nuvarande socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi på besök i kommunen för att prata pensioner. Mötesplatsen var kulturhuset i Timrå – Folkan och något överraskade närvarande politiker fick höra ett brandtal från ministern.
– Ni ska vara rädda om det här huset. Överallt i Sverige är Söråkers Folkets Hus ett föredöme för alla som arbetar med mötesplatser mellan människor, barn, unga såväl som gamla. Här har man alltid varit i främsta ledet för att visa vägen hur en förening kan bidra till att utveckla ett samhälle med demokrati och kultur som bärande värderingar. Och det behövs i en värld där vi är alldeles för tysta när det kommer till hot, förtryck och förnedring av kvinnor och flickor.
– Tack för att ni kämpar för dessa värden, sa en berörd minister och vände sig till personalen innan det var dags att återgå till löftet om högre pensioner.
Ardalan har ju själv gjort en enastående resa, född i Manchester, UK, uppväxt i Shahriyar, utanför Teheran i Iran. Elva år gammal kom han tillsammans med sin mamma som politisk flykting, fick avslag, levde under jord med familjen i två år tills de fick uppehållstillstånd av humanitära skäl. Sen juristexamen vid Uppsala universitet, doktorand och nu minister. Dessutom pappa till tre barn och med en fru som arbetar som kommunpolis- också ett arbete för att skapa trygghet för alla åldrar i samhället.

Kanske är det så han tänker, socialförsäkringsministern, att den bästa pensionen är hur vi investerar i våra barns och ungdomars framtid. Bättre avkastning på en investering är det svårt att få. Vi lämnar ju 2010-talet och börjar ett nytt decennium med slutdatum 2030. Nykomlingen är ju alltid viktigast i varje grupp och jag såg hur William, 4 månader, ammades av mamma Anna samtidigt som hon förberedde sig för årets uppsättning av julshowen Julpärlor. Det är Williams uppväxt vi ska garantera. Vi är alla nybörjare på mänsklighetens jord i ett geologiskt perspektiv. Och vi är alla nybörjare i det tjugoförsta århundradet.

2020 blir vi i alla fall myndiga och det kan behövas om vi ska genomföra det globala löftet till världens befolkning till år 2030. 17 globala mål för en bättre värld för alla och där ingen lämnas utanför. Det betyder att alla länder, alla regioner, alla kommuner är utvecklingsländer och utvecklingskommuner. Alla behöver utvecklas. Språket ger vägen till kunskapen, men vägen måste trots allt vandras – gärna med en ny språkvän som sällskap.

Hur man använder språket är en moralisk fråga, konstaterar filosofen Thomas Anderberg i den lilla skriften ” Konsten att argumentera.” Där språket inte räcker till, ligger våldet nära till hands, säjer han och tillägger: Ordets makt är stor, nästan lika stor som penningens. Vill man dela med sig, inkludera andra eller väljer man att använda språket som ett vapen för att undanhålla sanningen och utnyttja överläget. Det är till sist en jämlikhetsfråga. Den som talar med sig själv, tycker sig få kloka svar, men det är i en reflekterande dialog vi människor kan utvecklas.

5 Fakta

 

  1. Timrå, Centralort är tätorten Timrå, vars centrum även kallas Vivsta centrum. Befolkning: 18 060 31 dec. 2018
  2. Asmara är Eritreas huvudstad, belägen på 2 350 meters höjd och folkmängden beräknades till cirka 870 000 invånare 2017. Runt en miljon eritreaner beräknas vara bosatta i utlandet. Landet har den lägsta rankningen om pressfrihet av Reportrar utan Gränser. Journalisten Dawid Isak sitter i fängelse utan rättegång sedan 2001.
  3. Kassala är en stad i östra Sudan, nära gränsen mot Eritrea. Staden, med 234 600 invånare (1993), är handelscentrum för ett rikt bomullsdistrikt, och har järnvägsförbindelse med Khartoum och Port Sudan. Här finns också en flygplats. Kassala grundades 1834 som en egyptisk garnison.
  4. Khartoum är huvudstad i Sudan. Centrala Khartoum, hade 639 598 invånare vid folkräkningen 2008, och storstadsområdet Khartoum, hade lite mer än fyra miljoner invånare.
  5. Shahryar är en stad i provinsen Teheran i norra Iran. Den ligger cirka 40 kilometer väster om huvudstaden Teheran och har lite mer än300 000 invånare.

 

Artikeln publicerades i iTimrå 4 2019 på sidan 8